Translate
tisdag 13 november 2007
Fam. Åkerberg. Begravningsfoto 1905
Fr. vä. Jonas Enok och Eva Vallinder, Olof Petter och Märta Vesterlund, Adam Petter och Anna Åkerberg, Aron och Gustafva Berglund (f Mårtensdotter Åkerberg), Olof Petter och Anna Matilda Berglund (f Mårtendsotter Åkerberg), Jakob och Lisa Åkerberg, Mårten och Kristina Åkerberg, Nils och Johanna Sörlin, Jonas och Kristina Åkerberg, Petter och Inga Eliasson.
Det här gamla fotot har jag haft i min ägo ett tag. Det är taget 1905 utanför Åsele tingshus i samband med Erika Karolina Olsdotter Åkerbergs begravning den 11 mars 1905. Erika Olsdotter Åkerberg (1825-1905) från Åkerberget, Åsele var min farfars mormor och på fotot finns tio av de tretton barnen med respektive makar. Svartklädda och allvarliga. Alla ser ut att vara tyngda av stundens allvar. Några av personerna på fotot har tidigare identifierats, men idag har jag fått namnen på alla övriga.
Ett stort och varmt TACK Gunnar!
Fotnot: På bilden, nr 5 från vänster, finns min fff Olof Petter Berglund 1854-1933 och min ffm Anna Matilda (Mårtensdotter) Åkerberg 1857-1941
Uppdatering mars 2015.
Ovanstående bild finns även i Vilhelmina kommuns fotoarkiv. Där finns följande information om bilden:
"Sagesman (februari år 1976) är Lydia Fredriksson f. Sörlin född 1895. Dotter till Nils och Johanna Sörlin: - Många barnbarn var med på begravningen. Kistan öppnades och sonen Adam från Härnösand hade en "stel" krans med sig ungefär 0,5 m i omkrets, troligen en lagerkrans och blommor fanns fästade i kransen och dessutom ett kort: "Från Adam".
Detta tyckte de övriga syskonen var att förhöja sig detta att ha namnet med. Ovanligt med kransar på den tiden. Det blev gravöl hos Maria Blomgren (som brukade sköta storgravöl) i Tingshuset.
Lydia Fredriksson hade vit klänning och fick en stund sitta i prosten Arbmans knä. Jordfästningen sköttes av en präst vid namn Fluur. Lydia Fredrikssons mor Johanna ivrade för att när de nu hade samlats skulle fotografering ske. Då gick man ner till den nybyggda skolan och fick den som lämplig bakgrund."
Etiketter:
Gamla kort,
Junsele,
Släkt- och byforskning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar