Translate

onsdag 24 oktober 2007

Familjen Planting-Bergloo (del 3)

Del 2 finns här.

Det tredje barnet till Mikael Planting Bergloo och hans hustru Armika Skeckta blev en son som fick heta Alexander Johan. Han föddes 1688 i Eltnäset, Berg i Jämtland. Alexander fick ett mycket äventyrligt liv. Vid 14 års ålder ingick han i Jämtlandes regemente och började därmed sin militära karriär. Detta ledde så småningom till att Alexander - som så många andra svenskar - deltog i det stora nordiska kriget i Ryssland och i otaliga strider. Alexander blev svårt sårad i slaget vid Poltava 1709 och blev liggande sjuk över fyra månader, innan han tillsammans med många andra karoliner blev tillfångatagen av ryssarna och förd till ett fångläger i Tobolsk i Sibirien. De som överlevde den långa vandringen blev kvar i Sibirien i 13 år, innan de efter krigsslutet fick ta sig hem till Sverige igen till fots. En strapatsrik färd som många av fångarna inte klarade.

Under fångenskapen förde Alexander dagbok vilken idag ingår i den Nordiska samlingen vid Uppsala Universitets bibliotek. Det uppges att ryssarna tog hand om de anteckningar Alexander förde under kriget innan tillfångatagandet. Alexander har uppgett att han vandrade 4403 mil innan han nådde hemlandet igen. Han skriver också att han fördrev tiden i Tobolsk med att undervisa barn. Efter hemkomsten till Sverige blev Alexander kapten vid Dalregementet 1722, förlorade 1733 en process mot en regementsskrivare Daniel Noréen och blev så småningom avstängd från sin tjänst och miste sina kollegors förtroende.

Alexander Planting Bergloo gifte sig första gången 1730 med Ulrika Cronstedt och med henne fick han två döttrar. Det andra äktenskapet ingicks 1748 med Katarina Lundman (1725-1791) från Offerdal i Jämtland. Av sin svärfar, kaptenen Erik Lundman, övertog Alexander hemmanet Kingsta-Mo i Näskott och paret bosatte sig där. Alexander och Katarina fick fyra döttrar (Armika Maria, Ulrika, Hedvig Magdalena och Anna Justina) innan Alexander dör 1758. Alexander Planting Bergloo ligger begravd i Näskotts gamla kyrka i Jämtland. En minnessten restes 1958 på Näskotts kyrkogård där tre av Carl XII:s karolinerofficerare fick sina gravar bland andra Alexander Planting Bergloo, hans svärfar Erik Lundman samt de stupade soldater från Näskotts sn. som stupade 1719.

Sven Z. Sundin har skrivit två böcker om Alexander Planting Bergloos strapatsrika liv: "Efter Poltava" 1993 och "Hemma efter Poltava" 1997. De är delvis fiktiva romaner med historiska fakta som grund.



Minnesstenen vid Näskotts kyrka. Foto: Harriet Boman



Som ett tillägg kan jag nämna att Alexanders yngre syster Katarina Planting Bergloo (1703-1734) gifte sig med Carl Hammarsköld (1694-1774). Carl Hammarsköld kom att bli farfars farfars far till FN:s generalsekretare Dag Hammarsköld (1905-1961).

Fortsättning och sista delen finns här.

13 kommentarer:

Anonym sa...

heej har du oxå läst krigsdagboken..

vi har gemensama förfädrar från anundusjö?


/ Marcus Westerlund

Anonym sa...

Var i helgen uppe i Östersund, det var då jag fick reda på att Alexander Planting-Bergloo är min förfader i rakt uppstigande led på min farmors sida, som var född Magnusson i Lövsta vid Sundsjön. Har släkttavla fr.o.m. mitten av 1700-talet, där är hans avkommer faktiskt med. Kul att läsa allt det Du hade på din sida Har fått lånda de 2 böckerna om honom som jag ska kasta mig in i nu.

Mvh.
Per Horneij som just nu bor i Hälsingland

smulan sa...

Marcus: Vilka förfäder har vi gemensamma?

Per: Trevligt! Från vem av Alexander Planting Bergöös barn härstammar du?

Per Horneij sa...

Återkommer Smulan (F.ö. hette min första katts mor så, dottern döpte jag till Flingan).Återkommer, fått nyvaknat intresse för detta med släkten efter besök hos min Faster. Skall luska lite mer i hans papper. Fördelen med att ha en sådan "kändis" i släktn är ju att det är mycket lättare att hitta uppgifter. Jag är totalt ointresserad av att han var någon "höjdare", men det är lyckligt att det finns så mycket fakta om hnom. När jag ser på hela min släkt har de varit bönder, men jag har hört ett rykte att det funnits någon "kenkt" i släkten. Återkommer om när jag har litet mer tid efter påsk.

Mvh
Per Horneij.

smulan sa...

Per! Festligt, min katt hette också Smulan; därav bloggalias.:)

Ja, du har så rätt i att med en Planting i familjen så finns det mycket att hitta och många som gärna hjälper till med information. Det finns så mycket mera att finna i arkiven än när det "bara" finns torpare och bönder i släktträdet, som även jag har för det mesta.

Lycka till!

Daniel sa...

Jag har under hela min uppväxt trott att Kapten Alexander Johan Planting Bergloo som finns i mitt släktträd var en sjökapten. Med 99% bönder i släktträdet tyckte jag det var roligt med en sjökapten i släkten. Vilken överraskning jag fick när jag kollade upp honom igår! Jag känner mig dum som aldrig gjort det tidigare. Jag och min far som är intresserade av militärhistoria blev särskilt intresserade då han deltagit i så många stora slag.

Alexander är min farmors morfars mormors mormors far. Jag härstammar från hans dotter Anna Justina(1756-1834).

Riktigt kul att hitta så mycket information om honom, tack för inlägget. Jag ska snarast låna böckerna om hans liv!

smulan sa...

Hej Daniel!
Va´synd att Alexander Planting inte var sjökapten, kanske? Men hans meriter i krig var väl inte fy skam heller, misstänker jag...

Jag kan rekommendera Sundins böckerna om A.Plantings liv.

Daniel sa...

Inte alls synd att han inte var sjökapten, det här var så mycket intressantare.

Tack för en intressant blogg!

Sussi sa...

jo jag vet att min Karoliner förfader på min ryska farmors sida blev tillfångatagen efter slaget vid Poltava och senare tydligen gifte sig med en ryska på min farmors sida. hur får man reda på mer? är det någon som vet hur och var man kan börja...

Sussi sa...

jo jag vet att min Karoliner förfader på min ryska farmors sida blev tillfångatagen efter slaget vid Poltava och senare tydligen gifte sig med en ryska på min farmors sida. hur får man reda på mer? är det någon som vet hur och var man kan börja...

Anita sa...

Sussi: Om du har mer uppgifter/data om din karolin och ryska anor, så råder jag dig att gå in på Släktforskarnas forumsida "Anbytarforum" och ställa dina frågor där. Där finns många experter som kan hjälpa dig vidare. Lycka till!

Anonym sa...

Alexander Johan Planting Bergloo var min mormors mormors farmors morfar och dottern Ulrika är min ana. Jag har dock bara 4 döttrar till hon, förutom Ulrika är det Armika Maria, Hedvig Magdalena och Anna Justina så vad hette den 5:te i äktenskapet med Katarina Lundman? Han hade ju 2 döttrar i ä med Ulrika Cronstedt också men en son, Johannes Nikolaus Gorojev f.17/10 1713 i Tobolks,Sibirien med sin första hustru Olga Gorojeva död 30/9 1717 I Sibirien.
Detta är vad jag har om Alexander som f.ö begravdes i Näskotts kyrka men vid rivningen av denna togs kistorna upp och man vet inte var de grävdes ner sedan.
"Vid 14 års ålder gick han in vid Jämtlands regemente och avancerade till sergeant första året.Två år därefter övergick han till livgardet som musketerare.Vid strider under Karl XII blev han svårt sårad av två muskötkulor.Tillfångatogs av ryssarna 28/6 1709 och hamnade så småningom i fångläger i Tobolsk i Sibirien där han i september 1712 trolovade sig med Olga Gorojeva som var dotter till handelsmannen Nikolaj Gorejev och hans hustru Burul.Olga och Alexander fick sonen Johannes Nikolaus 17/10 1713.Sedan rövades Olga bort av tatarer och dog efter en tids sjukdom orsakad av de umbäranden hon utsattes för i klostret Spaskoj vid Kungur 30/9 1717.Efter freden kom Alexander åter till Sverige via Borgå 1722 och blev kapten vid Dalregementet. Sonen lämnade han kvar hos morföräldrarna i Sibirien.Mer om detta finns att läsa i boken "Efter Poltava" av Sven Z Sundin, en bok som bygger på Alexanders dagböcker.Gifte sig vid återkomsten till Sverige med Ulrica Cronstedt 1730 och fick 2 flickor varav en dog bara en månad gammal.Ulrica dog redan 1738 och så småningom kom Alexander till Jämtland och Kingstamo där han hittade sin tillkommande Katarina Lundman.De köpte hennes far Erik Lundmans boställe i Kingstamo och Graf där de sedan fick sina barn.Alexander återsåg sin ryske son Johannes på Boo gård flera gånger mellan 6/12 1742-29/1 1743 och då levde mormor Burul fortfarande.Johannes försörjde sig som jägare och sålde sina skinnvaror på marknaden i Batsianka och hade en fästmö, Anna Morozova som var dotter till värdshusvärdinnan Nodezida från Savolosna, en vacker kvinna som även Alexander lärde känna under sin fångenskap.Hon hade flyttat till Batsianka efter sin makes död.Nu var Johannes i Sverige som soldat i Ryska armén.Alexander blev far till totalt 9 barn varav 3 söner men det var bara hans ryske son som uppnådde vuxen ålder.Alexander som även var med i slaget vid Poltava hade med sig en stor kista ut i krigen som nu finns att beskåda på Jämtlands läns museum, Jamtli.Ofattbart att han kunde släpa med sig något så otympligt ut i krig och sedan få med sig den hem också trots alla hans strapatser."
Om någon vill komma i kontakt med mig är mitt mail raskhus@telia.com. Hälsningar Eva

Anita sa...

Eva, sent omsider kommer mitt svar.
Du har helt rätt ang. A. Plantings barn i andra äktenskapet med Katarina Lundman. Jag har också uppgiften att han fick fyra döttrar med Katarina. Två döttrar i sitt första äktenskap med Ulrika Cronstedt. / Med vänlig hälsning Anita