Translate

onsdag 24 oktober 2007

Familjen Planting-Bergloo (del 4)

Del 3 finns här.

Alexander Planting Bergloo fick sju döttrar i två äktenskap, av vilka fem av dem blev vuxna. En av döttrarna i det andra äktenskapet med Katarina Lundman hette Ulrika Planting Bergloo(1750-1838). Ulrika är den av döttrarna som leder mitt släktled framåt.

Ulrikas make - Lars Kjellson Stafverfeldt (1738-1817) född i Stavre, Revsund - var militär som Ulrikas far och farfar. Han var förare (en militär grad) fram till 1787. I husförhörsboken står att Lars "är lättjefull och har trögt minne"....

Paret bosatte sig i hustruns föräldrahem i Kingsta-Mo. De fick en stor familj med tolv barn, av vilka fem av barnen dog i den allvarliga sjukdomen rödsot (dysenteri) 1785. Rödsoten härjade i våldsamma epidemier i Sverige under flera perioder i slutet av 1700-talet, i början och vid mitten av 1800-talet då många tiotusentals människor dog.

Familjen drabbades även senare av mycket sjukdom och som till följd av det kom fattigdomen. Familjen Stafverfeldt såg sig därför tvingade att sälja Kingsta-Mo 1792 och flyttade sedan ut på ett torp som kallades Hellemmen. Torpstugan stod länge kvar och kallades allmänt "Ulrika-stugu" efter Ulrika Stafverfeldt. Mangårdsbyggnaden och den gamla stallbyggnaden på Kingsta-Mo är numera flyttade till andra gårdar i Mo. Kingsta-Mo kaptensgård är utplånat.

Ulrika och Lars Stafverfeldts dotter Anna Caisa (1772-1840) flyttade till Anundsjö socken där hon träffade sin blivande make bonden Per Olofsson (1773-1847) från Själevad. De gifte sig 1789 och bosatte sig i Kubbe, Anundsjö. Så småningom flyttade de till Byvattnet i Skorped och fick sju barn.

Den äldste sonen Lars Persson (1790-1855) flyttar till Resele 1812 och träffar där Kristina Johansdotter (1792-1864) som också kom från Byvattnet i Skorped men flyttat med sin familj till Resele redan 1806. Lars och Kristina gifter sig 1813 och bosätter sig i Norrtannflo i Resele. De får sex barn.

Sonen Johan Larsson (1823-1897) övertar torpet Hagaberg i Norrtannflo, Resele och gifter sig med Anna Katarina Severinsdotter (1830-1889). De får så småningom fyra barn. Dottern Erika blir min morfars mamma.

Bild: Min morfars mor Erika Johansdotter (1862-1924)


Och här avslutar jag min berättelse om mina rötter till familjen Planting Bergloo!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Du har forskat och samlat en intressant bit släkthistoria här.
så synd att kameran inte ufanns redan å 1700-talet...

Inkan

Anonym sa...

Ja, vad jag önskar att det fanns mer kort! Men kort är det svåraste att få fram före 1900. Som du vet. Ibland har man tur, men det är svårt.

Anonym sa...

Tack Anita för att du delat med dig av din forskning. Jag måste snarast försöka få låna Sundins böcker och läsa om strapatserna i och efter Poltava. Min farmors farfar var ju bror till Erika Johansdotter. Tänk om dom hade vetat om sina spännande anor. Jag undrar om vi tar så bra kort idag så att de finns kvar om hundra år?.
Harriet

Anonym sa...

Tack själv Harriet för allt du delat med dig till mig av din släktforskning, material och massor av spännande kort! Det är så oerhört värdefullt för mig.

Vi har ju dessutom "dubbla" anknytningar i vår släkttavla; på både på morfars mor Erika, och morfars far Oskar Söderkvists sida.

Ja, det är märkligt att ingen verkar ha känt till dessa spännande anor i vår familj.

Men min man retas ibland...:)

Anonym sa...

Hej Anita!
Du undrade var Michaels födelseår 1661 kommer ifrån. Hans födelseår finns på hans begravningsvapen och den finns i Tolfta kyrka.
Här kommer texten:

Michael Planting Bergloos begravningsvapen, där står det:
"Kong: Maj:ts wår Allernådigaste Konungs TroMan och GeneralMajor wälborne Hr Michael Planting, ähr Född Åhr 1661, uptiänt sig ifrån Adjutant till Öfverste wid Jämptlands Regemente hwarifrån han Åhr 1718 erhöll nådigt Afskied. Åhr 1721 benådad med General-Majors Carakter sedan han tänt Kongl: Maij-oc Riiket 42 Åhr. Åhr 1684 inträdde han uti Äktenskap med Välborne jungfru Armica Skeckta med hvilken han aflade 5 Söner och 9 döttrar, bem: Fru afled Åhr 1723 hwarpå han gik i äkta förbund med Välborna Fru Catharina Planting til Bro den 23 Februari 1729 och samma Åhr den 26 Decembris afled genom en stilla och salig död samth begrafwen här uti Tolffta Kyrkia den 1 Januari 1730, sedan hans lifstid uti denne mödosamma Verldenne warat uti Sextijo nijo Ågr."
Jag besökte Tolfta kyrka sommaren 2005. Jag har mina anor från Alexander och Ulrica Cronstedt, och det forsätter med deras dotter Catharina Elisabet och hennes son Carl osv...
Hälsningar
Anne

Anonym sa...

Tack, tack Anne för dina uppgifter!
Allt gott önskar jag dig!

Hösthälsningar Anita

Anonym sa...

Hej Anita igen!
Jag var inne på min hemsida och såg att du hade besökt mig. Du undrar var jag kommer in i Planting grenen. Jag fortsätter från föregående inlägget.
Carl Planting Bergloo född 1755 och vidare hans dotter Märtha Christina född 1788 och hennes son Anders Johan Amrén född 1825 och vidare med min mfmm Brita Christina Amrén född 1860 osv...
Hälsingar
Anne

Anonym sa...

Hej Anne!

Om du går in på min hemsida och min Antavla finner du både Amrin och Amrén från Ammer, Ragunda.Du kan också gå bakåt till tidigare generationer, för att hitta din linje. Jag känner en Amrén i Västanede Kälarne som har forskat en hel del kring Amrén/Amrin och kopplingen till Planting Bergloo. Förmodligen har vi också gemensamma anor.

Mvh Martin B

Anonym sa...

Tack åter igen Anne!

Kul om du och Martin också har "gemensamma nämnare"!

Mvh Anita

ullann sa...

Hej
Jag är också en Ulrikaättling med fortsättning Greta Lisa f 1790, Per f 1819, Martta Katarina f 1855 och min mormor Gerda f 1879.Efter Min mamma som ägnade sig åt släkt-forskning finns en hel del äldre data om tidigare släkt, som jag ska ta itu med. Om jag är rätt underrättad finns delar av kaptensbostället kvar i Nässkott numera ägt av ytterligare en Plantingättling. Dessutom finns Hellementorpet och Grafsgården(numera hembygdsgård)kvar, nära kyrken i Näskott. I kyrken finns en sabel, som har tillhört Alexander PvB och på Jämtli finns den kista, som har förde hem sina saker i från Sibirien. Jag har också lite material från Frösön om Mikael PvB och hans farbro Anders PvB. Hälsningar Ulla Näsman, Alnö

Anonym sa...

Hej Ulla! Vad roligt att du berättade! Sabeln i kyrkan och kistan på Jamtli är nyheter för mig. Tack för de uppgifterna! Jag gjorde ett besök i Nässkott förra hösten och såg Alexander Plantings gravsten på kyrkogården bla. Men kyrkan var tyvärr stängd vid det tillfället. Om besöket i Nässkott finns berättat någonstans i min blogg..
Hör gärna av dig igen! Min mailadress hittar du under min profil.
Hälsningar Anita

Anonym sa...

Hej! Det är någon i min släkt som har släkt forskat och det har jag läst, och jag är också släkt med Alexander Planting Bergloo. Jag dottern hette Anna Justina eller något sådant. /Louise

Anonym sa...

Vi kommer tydligen från samma gren då jag härstammar från Ulrika och Lars Stafverfeldts dotter Hedvig* Ulrika. Vet inte om du går in och läser något här längre för jag ser ju att det är skrivet 2009 men jag upptäckte inte dina sidor förrän nu. Mvh Eva