Translate

måndag 29 oktober 2007

Bok enkät

"Nicke" Sjödin ställer följande fråga på sin blogg:

"Vilka tre böcker anser du att varje svensk bör läsa? Jag vet att det finns många goda författare att välja bland - Gud (Bibeln), Jan Guillou, Shakespeare m fl.
När jag började i realskolan hade överstyrelsen fastslagit vilka böcker som måste läsas. Det är naturligtvis inte så lyckad metod...
Men av ren nyfikenhet skulle jag ändå vilja fråga - vilka tre böcker anser du att varje svensk bör ha läst?"

Ja, vad säger ni? Vilka tre böcker bör varje svensk läsa?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Oj vilken knivig fråga du kom med. Men efter att ha gått igenom tänkbara böcker med början i romaner och klassiker, så hamnade jag slutligen på följande resultat:

1. Geografi: Ger alla en förståelse för hur vår jord ser ut.

2. Historia: Ger alla en insikt i vad som ligger till grund för nuet.

3. Religion: Ger alla en förståelse kring de fem världsreligionerna vilket är viktigt i vår kontakt med andra människor.

Utan kunskapen som finns i dessa tre böcker är du en olärd person. Anser jag!

Hej från Evy

Inkan© sa...

Och när man läst tre huvudböcker inom de ämnen som Evy föreslår - så vill jag dela med mig tre av mina favoritböcker:

'Walden' av Henry David Thoreau
-han var först med att se naturen som något vi måste värna. Han ifrågasatta skogsskövling, rovdrift av naturtillgångar redan i mitten av 1800-talet. Han var långt före sin tid i mycket - känns modern och jag förvånades över hans "moderna" synsätt på mycket i industrialismens fotspår i Amerika. Det kunde lika gärna handla om Europa och Sverige.

'Anna Karenina' av Leo Tolstoy - ett mästerverk om kärleken och konflikten mellan löften, lojalitet, moderskap och det egna behovet. Det märkliga är hur Tolstoy klarar av att skildra en kvinnas inre liv och tankar så det känns helt äkta.

'Mot Fyren' av Virginia Woolf - en märkligt fascinerande roman om en familj och deras sommarö och deras gäster och med en stark kvinna i centrum: hustrun, modern,kvinnan Mrs Ramsay; under en sommar och om hur livet är efter tio år.
Det är en roman där Woolf fångar människors tankar och upplevelser om livet om konsten. Och visar hur liv och död förändrar både drömmar och planer.

Anonym sa...

Åh, det finns så många bra böcker!Det var så svårt att välja.

De här är vad jag valde och skrev i Nickes blog:

"Jag föreslår Vilhelm Moberg emigrationsserie och Per-Anders Fogelströms böcker om Stockholm. De handlar så mycket om vår svenska historia.
Och så Astrid Lindgren förstås! Oslagbar i språk och underbara berättelser.

Min man rekommenderar Runeberg (Fänrik Ståhls sägner), Vilhelm Moberg och Solsjenitsyns bok "En dag i Ivan Denisovitjs liv"; om livet i Sovjetunionens fångläger."

Anonym sa...

Hej Smulan och Inkan

De böcker ni föreslår låter enormt bra. Och även jag tänkte på sådana här klassiker och så småningom kom jag fram till Nils Holgerssons underbara resa. Det var då jag insåg att utan de tre böcker jag till slut valde, så har man inget större utbyte av klassikerna. Ja utbyte har man kanske, men den djupare förståelsen som gör att du vet var, varför och när finns inte om du inte har grunden.

Ha en bra dag hälsar Evy