onsdag 27 juni 2007

Emil Hagström

Tänk vad man får lära sig när man har en blog! Häromdagen fanns en kommentar och senare kom ett mail från Hans O. Alfredsson - ´n Hanns Olov. Hans O. är journalist och kåsör på SvD och bördig från Vallen i Junsele; och där säger man "´n Hanns Olov".

Hans O. Alfredsson skrev och berättade om författaren och poeten Emil Hagström 1907-1970, som snart ska få ett alldeles eget sällskap med anledning av att det i år blir 100 år sedan han föddes. Emil Hagström var född i Ådalen, levde en tid i Klarakvarteren i Stockholm och dog i Österskär, där hans grav nu återfunnits av Hans Olov i grevens tid innan kyrkoförvaltningen hann ta bort den.

Jag hade inte hört talas om denne poet förut, men ´n Hanns Olov skrev uppfodrande :)

"Men männisch, nog vet du väl vem Emil Hagström var. Gack annars omedelbums till bibblan i Näsåker, eller skaffa hans böcker på antikvariat.net eller bokbörsen. Då är sommaren räddad."

Och det ska jag göra!!

På nätet har jag hittat följande två bloggar som skrivit om poeten:

Enn Kokks blog och här

Kulturspegeln

Einar Jakobssons blog

Den 3 juli bildas Emil Hagströms sällskapet, och den dagen kommer Sollefteå bibliotek att inviga en minnesutställning (3/7-31/8) av Emil Hagström. En film om Emil Hagström kommer att visas på Sollefteå museum och Tore Fors ska berätta om Emil Hagströms barn- och ungdomstid . Har jag möjlighet kommer jag att vara med.

Hans O. Alfredsson igen: "Och apropå 'n Helmer (Grundström; se ett par inlägg längre ner. Min not.) : nu finns den där unika LP:n från 1974, "Langt nol i väla", som CD. Med HG, Thorstein Bergman och Tor Bergner. Förmedlas av HG-sällskapet." Thorstein Bergman sjunger Emil Hagströms visor bland annat, har jag förstått.

Det är inte dumt att ha en blog ibland!
Tack ´n Hanns Olov!

2 kommentarer:

Eva Barkengren Fors sa...

Ja du, Anita. Nog kan världen synas liten ibland. I alla fall nuförtiden, då vi har det här omfattande Nätet, fullt med elände och välsignelse. Där sitter du i Ångermanland och här sitter jag i Roslagen och så stöter vi ihop på ”Kokkens blogg”. Efter trettio år! Att vår gemensamma nämnare, skälet till vår sammanstötning, är Emil Hagström. - det tilltalar mig stort.
Ska det nu pratas väder, så... I går var himlen blå och solen sken ända till kvällen här i Åkersberga. Men i dag regnar det. Men vad gör det! I går stod och satt vi torrhuvade och -skodda vid Emils och hans Ester-Louis grav på Österåkers Kyrkogård. Vi lyssnade till tal, musik, recitation och sång.
Bildandet av ett Emil Hagströmsällskap proklamerades. I morgon ska sällskapets interimstyrelse ha sitt första möte och se’n - ja, sen är det bara att bli medlem! Må medlemmar strömma till! Ju fler vi är – desto mer kan vi göra. Ty - som så många sagt men alltför få ”aktiverat” – Emils texter är värd spridning. Människor är värda att få läsa dem. Och höra! Många olika tonsättningar har gjorts! Det är känt att ca 30 tonsättare har gjort ca 140 tonsättningar ( här finns alltså ”aktiverare”). Thorstein Bergman har gjort absolut flest. Lars-Erik Larsson har bidragit med många, liksom Broder Tor (Bergner). Thorstein och Tor har även gjort inspelningar, liksdom t.ex Erik Saedén och Anne Sofie von Otter. Så nog finns det bredd på artisteriet, alltid!
Jag hoppades att ni hade en god stund i Sollefteå igår. Och att de hade detsamma på Hean borta i Dalarna.
Glöm nu inte att ta en titt på utställningen Emil Hagström 100 år på Sollefteå Bibliotek! Själv tänker jag ta med mig Ola (som du väl också minns från förr) och bege mig dit om nå’n månad. Det ska bli en Högtidsstund!
På återhörande. Eller snarare återläsande.
evaB

smulan sa...

Hej Eva! Ja, det var väldigt roligt att "stöta på" varandra igen efter så många år! En överraskning eftersom Emil Hagström var en ny bekantskap för mig och jag hittade till Enn Kokks blog just av den anledningen.

(För ev. nyfikna så arbetade Eva och jag tillsammans (vi är båda sjuksköterskor) på akuten på St Eriks sjh i Sthlm i början av 70-talet. Vi har inte setts efter det)

Tyvärr kunde jag inte närvara vid minnesstunden i tisdags, men jag ska absolut åka ner till Sollefteå och se minnesutställningen på biblioteket. Emil Hagström känns mycket intressant, tycker jag.

I TÅ (tidningen Ångermanland) fanns ett reportage om Emil Hagström häromdagen. Jag ska se om jag hittar reportaget så ska jag göra en länk dit.

Jag skriver ett privat mail till dig!

Många varma hälsningar till dig och Ola!
Anita