Jag är periodare när det gäller att läsa böcker. Det kan gå långa tider när jag knappt orkar läsa en bok, eller så hittar jag ingenting intressant på biblioteket som gör att jag ids låna hem böcker. Böcker som kanske bara ligger och inte blir lästa. Ibland har jag tur att att jag har med mig en lista på böcker som jag blivit tipsade om, och då blir biblioteksbesöket givande. Andra gånger lånar jag på måfå hem ett antal böcker, som visar sig vara pärlor. Dom här böckerna tipsar jag gärna om!
"Medicinska memoarer" av PC Jersild. Jersild är en intressant författare. Han är dessutom läkare med stor erfarenhet inom sitt yrkesområde. I denna bok berättar han främst om sin medicinska verksamhet men även om sitt litterära författarskap. (Babels hus, En levande själ och Efter floden bland annat) Jag har alltid tyckt om biografier. PC Jersild skriver oerhört bra och hans medicinska verksamhet är innehållsrik. En del av den medicinska verksamhet han beskriver och några personer han berättar om i boken kände jag till, vilket gjorde att boken blev än mer intressant för mig. Han tar även upp ett par av de ämnen som engagerat honom; nämligen dödshjälp och transplantationer. En mycket intressant bok!
"Sista resan till Phnom Penh" av Jesper Huor. Jesper Huor är journalist, bosatt i Sthlm. Boken är en dokumentär om Jesper Huors okända pappas liv. Pappan återvände till Kambodja 1977 när sonen var två år. Han hördes aldrig mera av. Troligtvis avrättades han i den våldsamma samhällsomdaning som skedde i Kambodja på 70-talet - Pol Pots revolution. Sonen har följt fadern i hans fotspår till Kambodja och försöker förstå vad som ledde fadern till att överge fru och barn för sin socialistiska övertygelse. En gripande bok.
"Arvet" av Lennart Frick. Det är en bok med många gamla bilder och personliga bakgrunder. Utifrån fotografierna, brev, dokument och personliga minnen berättar han om den mix av sociala miljöer, ideologier (främst frireligiositet) och föregångare som format honom från sin västerbottniska uppväxt. Författaren var okänd för mig tidigare. Frick bor i Sthlm och har utgett 33 böcker och en diktsamling "Livstycken" tidigare. Jag tyckte mycket om "Arvet".
"En fri röst" biografi av Ayaan Hirsi Ali. Den boken har jag redan berättat om nedan.
"Olof Palmes ungdomsår" av Jonas Gummesson. En intressant och delvis förklarande bok om Palmes komplexa personlighet utifrån sin högborgeliga bakgrund.
"Big bang eller varde ljus? Skapelsemyten som pseudovetenskap" av Maria Gunther Axelsson. Den boken läser jag just nu. En mycket intressant bok om en - för mig - ny rörelse "kreationismen" kontra den vetenskapliga syn som fysikern och vetenskapsjournalisten Maria Gunther Axelsson har om universums uppkomst och utveckling. Författaren har en personlig och djup insikt i båda synsätten, vilket gör boken mycket intressant.
Den bok som återstår att läsa i min senaste bokhög är "Istanbul" av Orhan Pamuk. Förra årets litteraturpristagare. Jag har inte läst honom tidigare, så det ska bli mycket intressant!
5 kommentarer:
Intressanta boktips:) Orhan Pamuks Istanbul har jag läst - stor litteratur tycker jag.
Och så blir jag lite nyfiken på både Jersild och den där boken om Olof Palme...
Jag köpte den engelska pocketen av Istanbul när Pamuk fick nobelpriset men jag har inte orkat läsa den. Jag tänkte att den svenska boken är lättare - möjligen tar jag den med till Kreta och läser den där.
Bra tips !
Jag har just klämt Tage Erlanders dagböcker - obs ej hans memoarer. Tror det var ett halvt dussin volymer MEN mycket rolig och intressant läsning särskilt nu i skenet av allt kackel som blev efter Göran Persson-intervjun.
Persson är direkt inställsam jämfört med Erlander. Fast det är klart Erlander hade ju vet att vänta med publiceringen till efter sin död.
Nicke
Tack för tipset om Erlanders dagböcker, Nicke! Jag hörde också talas om dem i samband med Persson-intervjun. De böckerna vill jag läsa.
Jesper Huors bok är oerhört bra. En fängslande, levande och mycket välskriven personlig berättelse om ett stort historiskt skede./J
Skicka en kommentar