Translate
söndag 14 januari 2007
Kams á la Pelle Molin
Till vännen Helena - och andra intresserade - skickar jag detta recept på norrländsk kams! Vi åt denna enkla "fattigmanspalt" senast igår; och jag kan försäkra att det smakade ljufvligt!
Vi äter gärna kams. Det är en maträtt som jag minns att min mamma gjorde när vi var små, och jag gör det också ibland bara för att det är så jättegott! "Vår" kams är mycket enkel att göra; bara kornmjöl, vatten och salt. Till det äter vi stekt fläsk/bacon, skirat smör och lingonsylt.
Så här står det i Wikipedia om palt:
"Palt en maträtt som tillhör den traditionella svenska husmanskosten, främst i norra Sverige.
Palt tillagas av rå, malen (eller finriven) potatis, som blandas med mjöl, salt och vatten till en lagom hård smet. Eftersom palten främst hör hemma i Norrland, är det vanligt att göra palt på mandelpotatis. Av denna smet formas runda bollar (paltarna) som fylls, oftast med fläsk men idag används ibland även köttfärs istället för fläsk. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Det går även att göra platta paltar utan fyllning, dessa kallas flatpalt. Palt kan göras på enbart vetemjöl men vanligt är en blandning av vete och korn- eller rågmjöl. Det finns ett flertal varianter på recept för palt.
Palt äts med smör och lingonsylt, på vissa håll även med sirap. Liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck till. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i skivor och stekas. Palt har även, då det är rätt tung mat, givit namn åt den dåsighet (som kan inträffa efter väl tilltagen måltid), vilken lokalt (i övre Norrland) kallas paltkoma.
I södra Norrland har palten benämnts kams. I trakter som ligger nära den norska gränsen åt man gärna kams med mese, messmör eller en sås som innehåller messmör. Kamsen har dock nästan helt försvunnit ut ur det moderna kosthållet, medan den nordnorrländska palten har överlevt."
Författaren och konstnären Pelle Molin skrev på sin tid en dråplig historia om Jonas som kokade kams. Här är historien!
Smaklig måltid!
Etiketter:
Pelle Molin,
Recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Tack för kamsreceptet! Kornmjöl ska jag ta nästa gång jag gör "flatpalt" - jag brukar ha vetemjöl och havregryn och ett ägg och salt.
Man kan få "paltschwimen" eller "paltkoma" även av denna typ av palt!
Hahaha...det var en kul berättelse Smulan. Stackars Jonas! Men jag tycker allt lite synd om styvmodern också.:)
Lillan
Kams, nja, inget jag med förtjusning äter.
Lifeblog! Paltcoma kände jag inte till tidigare - men nu förstår jag precis vad jag drabbats av när jag ätit kams....! :)
Lillan! Ja, Pelle Molin kunde berätta historier, han!
Eva! Nej, alla gillar inte kams - det är som surströmming; endera gillar man det eller inte.
Kams ..., ja, det blir ju nästan som klimp det .., fast jag har vetemjöl och ägg till det.
Och mjölk.
Men i dotterns kylskåp ligger flera paltar .., kanske kan jag värma upp en sån till lunch?
Mmmm.
Elisabet! Kams är ju också som lite fastare kornmjölsgröt - men konstigt nog tycker jag inte om vare sig den eller annan gröt....
Kams är en högst levande matkultur här i Meåfors och andra byar runt Röån!
mums! äter kams idag! följer detta recept men har bogfläsk till...mycket flott att pressa kamsen i.......;-)
Harriet
Smaklig måltid Harriet! Bogfläsk är inte fel, inte mycket flott heller. ;)
Jag använder mest skirat smör, men det är en ren smaksak.
Tack för receptet. Hittade mängder med olika recept och efter att ha kollat lite med min mor som gav rådet att tillsätta rå potatis för att det skall bli lite mindre klistrigt bestämde jag mig. Så då fick det bli ditt recept som kom närmast och med en råriven potatis i smeten.Jag kommer från västra Jämtland och här äter vi kamsen precis som du säger med fläsk och messmör sås, Jätte gott!
Hälsningar Marie
Tack Anita för intressant läsning!
bor själv i Sörmoflo och letade efter infomation om kams till Byabladet.....
med vänliga hälsningar
Desirée Barroso
Hej. Äter med förtjusning, steker lök o häller på massor av grädde som får puttra ihop..sen knaperstekt fläsk till.
Hälsingland.
Hej. Äter med förtjusning, steker lök o häller på massor av grädde som får puttra ihop..sen knaperstekt fläsk till.
Hälsingland.
Pelle Molins recept är det jag känner igen från min barndom,men utan messmör.Har idag ätit pittoreskt utan fläsk,påminner mycket om kams.Det ska vara kornmjöl,det ger tätt barndomssmak!
!
Skicka en kommentar