tisdag 5 december 2006

Ett fönster i Advent

Eget foto: Ett glasfönster från St Vituskatedralen i Prag

Länk om St Vituskatedralen


PS. Kommentarerna till detta fönster har mest handlat om min avsaknad av internetuppkoppling via bredband, ADSL och andra uppkoplingar som de flesta medborgare i Sverige numera har. Tyvärr är denna vanliga uppkoppling inte möjlig för oss , och detta har inneburit hiskeligt höga telefonräkningar för mig (det är mest jag som använder internet) Jag har modem och vanlig uppkoppling via telefonledning.

Tack snälla ni för alla råd och kommentarer!

Jag anser att det är en djup orättvisa att alla inte ska få samma möjlighet till uppkoppling. Vi bredbandslösa får ej heller någon form av rabatt av kommunen eller Telia. All kostnad för internetanvändning får vi betala själva. Och det är dyyyyrt!

Det här innebär att jag måste bli tvungen att begränsa min internet användning. Jag har inte råd! Ingen mer släktforskning via internet, ingen Genline - uhhh vad dyrt! - och absolut inga uppkopplingar till myndigheter och banker. Det känns jättetråkigt att det blivit så, men så är det när man bor "i skogen" och inte får bredband.

30 kommentarer:

Inkan sa...

Vilket underbart fönster! Det är så vackert med dessa målade kyrkfönster. Det här var otroligt rikt på figurer.

Inkan sa...

PS Så bra att det ordnade sig med bloggen ...även om du måste hålla igen -så finns den. Och lever.
Ni får kräva av Telia att de ordnar så att ni kan få bredband via telefonledningen som jag får ( ADSL) Innan jag hade det så blev det dyrt -och telefonledningen var ju då blockerad.

Anonym sa...

Jag hade samma problem med internet tidigare. Nu har vi fått ADSL och det är en dröm mot förr. Vi har max det avstånd som får vara till telestationen, dvs ca 6-7km. Vet inte det exakta avståndet. Och då får vi 0,5Mb in.

Lite du kan gå efter om du vet var er station finns. Håller tummen att du har kortare :-D

Hej från Evy

smulan sa...

Ja det är en helt underbar glasmålning och ett underbart vackert fönster i denna katedral i Prag. Enormt stort och mäktigt. (jag har lagt in en länk om katedralen som jag hittat)

Blogen ska finnas kvar. Absolut! Med begränsade inlägg....

Nej, Evy det finns inga möjligheter till ADSL/bredband där jag bor. Vi bor 1,6 mil från närmsta station (Näsåker) och kommunen har inte råd att dra bredband hit. Tyvärr - jag har talat med dem ett otal ggr.
Jag måste istället dra in på surfningen - vilket känns mycket trist :( Det blir sååå dyrt!

Inkan sa...

Kommmunen borde se till att alla deras boende fick tillgång till billigare internetanknytning. Det handlar ju även om kontakt med myndigheter; idag bokar jag tid hos både min läkare och tandläkare via internet. Har kontakt med F-kassa, folkbokföring, skattemyndighet, media allt via internet.
Det borde din kommun ta ad notam!
Varför ska vissa vara ut i kylan och nadra ha tillgång till allt på ett billigt sätt?
Er kommun måste satsa på rättvisa och räkna in alla sina skattebetalare och inte enbart satsa centralt.

Nu blir jag arg på dem. grrr

smulan sa...

Inkan! Jag har framfört samma argument till både kommunen och Telia vid ett flertal tillfällen, men får negativa svar. Vi är för få boende här i Omsjö dessutom, så vi är inte värda att satsas på. (liksom flera andra utbyar)
Jag tycker att vi skulle få någon slags rabatt istället, men icke det heller...

smulan sa...

Om någon undrar över två försvunna inlägg - så är det riktigt! Båda senaste inläggen försvann igårkväll utan vidare...

Grrrrr Blogger!

Inkan sa...

Kan man inte stämma en kommun för att särbehandla sina invånare?

Skriv ett protestbrev till vår nye Stadsminister och fråga vad han anser om detta särbehandlande av medborgare inom kommunerna.Kräv att han omedelbart ser till att kommun tar ansvar -likaså telia.

Det handlar ju om kostnader och möjligheter som ska vara likvärdiga när det gäller internet.
Det är ju vår tids kommunikationsmedel.

Berit sa...

Där vi bodde tidigare, långt upp i bergen fanns det ingen möjlighet till vanlig telefon eller ledningar. I stället installerade vi mottagare till satellit-TV och anknytning till internet den vägen. Fungerade ypperligt.

Anonym sa...

Min ' internet provider' är AOL. FÖr £15-99 (ca 200:-) i månaden kan jag vara 'on line' hur mycket som helst och när som helst.

Lillan

P.S. Jag har fortfarande inte bredband.

smulan sa...

Berit! Jag har undersökt även möjlighterer till sattelituppkoppling och vill minnas att det skulle bli mycket dyrt. På Telias hemsida uppger de detsamma; att det är väldigt dyrt.

Lillan! Det AOL du nämner har jag inte hört talas om. Kan det vara detsamma som svenska ADSL? I så fall kan vi inte få det heller - antennen ligger för långt ifrån oss.

Trist, mycket trist....

smulan sa...

Inkan! Jag ska ta till mig ditt råd och skriva till statsministern!
Ja, det ska jag, banne mig!

Anonym sa...

Smulan, AOL (America Online) finns i många länder. Det enda man behÖver gÖra är att ladda ner AOL och bli medlem genom att betala en viss månatlig summa. Det konstiga är att när jag gick till www.aol.ca/international.adp och klickade på länken till AOL Sweden så blev det 'error'. Den engelska länken fungerar hur bra som helst. Samma sak händer om man går till www.sverige.aol.com som är deras svenska hemsida. FÖrstår inte varfÖr. :(

Lillan

smulan sa...

Lillan! Samma sak händer för mig när jag söker det svensk AOL. Man kan undra varför? Jag förstår inte riktigt vad det är för något (sattelituppkoppling?)- har heller aldrig hört talas om OAL - men det funkar tydligen inte i Sverige. Av konkurrensskäl...?

Anonym sa...

Ja detta Internet som man tydligen blir mer och mer beroende av.Här har det varit hit och dit. Skellefteå Kraft (kommunens elbolag)som sköter om Internetet har utrett, å utrett. För 3 månader sen var det joo. Men för 1 mån sen vart det nej i beslut av högre. Detta även fast dom har grävt ner elledningar i backen sammtidigt med slang för fibern.
Men ny utredning och förhandling av andra typer pågår.

ADSL skulle det ju vara nån apparat i telestationen och det har TELIA nekat sätta dit. Förtjänsten var väl för dålig trots att vi bodde några tusen personer som kunnat använda det. För hade man monopol på ledningarna behövde man ju inte bry sig särdeles.

Sattelit behövde teleledningen den ena vägen och kosta 4500.- dessutom, så det var inget.
Smulan säger antenn då blir det nog Radio LAN, radiovågor likt mobilen, som Bodil i Jormlien hade och var mycket nöjd med. Finns i samhället, men vi bor för långt från, fast vi har öppna ängar mellan.

Anser att jag får göra som Smulan, begränsa användningen för har just fått fakturan av TELE2 för senaste månan 1183.- + att TELIA vill ha ca 150.- för ledningen. Visserligen bråkigt med att få till modemet i en ny dator, som fortfarande efter 3 mån saknar diverse attiraljer, men ändå.
rune

smulan sa...

Rune! Intressant med Radio LAN. Det är nog möjligen samma sak som AOL, som Lillan nämner.
Jag varit in på Radio Lan hemsida och jag ska kontakta dem. Men det ser ut att var som du säger, för det står: "För att kunna ansluta dig till detta nät krävs det att du har fri sikt och ett maximalt avstånd till accesspunkten på 3 km."
Inget av detta är aktuellt i Omsjö.....

Eva sa...

Detta med internetuppkoppling är SÅ orättvist. Att bo på landet är dyrt i många avseenden, bl a detta och så allt åkande i egen bil, eftersom inga bussar går. Så där hade vi det när vi bodde på landet, det blev fruktansvärt dyrt, särskilt med tre tonåringar som ville vara uppkopplade hela tiden. Trist är det och synd för oss som inte får nätumgås med dig lika mkt som förut. Men jag förstår dig, det blir alldeles för dyrt. Ett mycket vackert fönster, där skulle man kunna stå i timtal och titta.

smulan sa...

Ja, då förstår du Eva hur dyrt det blir med vår nuvarande uppkoppling.
Fast jag kommer inte att kunna låta bli att "gå ut" på nätet emellanåt ändå :) Det är så svårt att låta bli, eller hur?

Jag lovar - fönstren (de var flera glasmålade fönster) i St Vitaskatedralen i Prag var helt otroligt vackra! Sååå vackra.

Eva sa...

Ja låta helt bli är och var, för mig, en omöjlighet. Lite kul måste man få unna sig ibland. Men tyvärr måste man begränsa sig. Fast som vi har det nu med bredband står datorn på hela tiden, kanske inte alltid så bra det heller.

Anonym sa...

Hej Smulan

Vet inte om jag är ute och cyklar nu men....

Innan jag fick ADSL hade vi något som heter Spray-abbonnemang. Vet inte om det finns kvar längre men det fungerade utmärkt för vår familj i alla fall. Då kunde vi var uppkopplade med vanligt modem 50 tim/mån om jag inte missminner mig och betalade för det ca 200:- någonting. Mitt minne är inte vad det borde vara, men i vilket fall, så är drygt en timmes surfande per dag alldeles tillräckligt om man är ensam om datortiden. Som hel familj krävs ett nätverk så man kan utnyttja tiden samtidigt alla familjemedlemmar med var sin dator. Fungerade utmärkt här med två mycket datorintresserade söner :-D

Allt går om man ger sig sjutton på det. Vill inte vara elak utan bara ge ett alternativ typ.

Hej från Evy

smulan sa...

Tyvärr Evy! Spray-abbonnemang kräver ADSL. Det enda vi kan få som inte kräver ADSL, som jag förstår, är satellit- uppkoppling och det är också jättedyrt. Det som återstår är begränsning i användandet - där håller jag helt med! :)

Anonym sa...

Nej Smulan.

Vårt spray-abbonnemang var vanligt modem. Inget ADSL!!! Men det finns kanske inte kvar idag.

Hej från Evy

smulan sa...

Evy! Modem kan man ha med eller utan ADSL. I vissa "paket" av bredband ingår t.o.m ett modem.

Jag har idag fått följande svar av IT-ansvarig i Sollefteå kommun:

"Hej Anita!

Jag förstår din frustration ang bristen på möjlighet till bredband i Omsjö, men tyvärr har vi i dagsläget inte fått några nya positiva signaler från staten gällande pengar till ytterligare bredbandsutbyggnad. Ett annat moln som dykt upp på bredbandshimmelen är att vår samarbetspartner för utbyggnade i glesbygden, TeliaSonera, meddelat oss att de inte kan ta ansvar för att bygga ut de mindre telestationerna, även om de får investeringen betald. Anledningen är att det är för få kunder i de mindre stationerna för att täcka deras driftskostnader. Vi har drygt 20 telestationer outbyggda i vår kommun, och Telia har sagt att endast ett fåtal av dessa kan vara aktuella, dock ej Omsjö/Jansjö.

Med anledning av den situation jag beskrivit för dig ovan så jobbar vi i kommunen vidare på två fronter, dels med finansieringsfrågan, dels att titta på andra lösningar än ADSL genom Telia, dock utan resultat ännu, men vi kommer att fortsätta detta jobb under nästa år.
Sammanfattningsvis så kan jag inte lova något för nån av de återstående telestationsområdena, bara att vi från kommunens sida jobbar vidare med att hitta alternativa lösningar både avseende finansiering och teknik."

Det ser mycket mörkt ut när det gäller billigare uppkoppling i Omsjö....

Anonym sa...

Du missuppfattade nog mig. Det var inte bredband på Spray, utan vanligt modem och vanlig uppkoppling på Telia-kabeln. Men kostnaden blev ju human då vi hade Spray-abbonemanget. Det var mest det jag ville säga. Nu med ADSL är det ju nästan himmelriket med 0,5Mb typ-bredband. Men om jag jämför mig med mina söners uppkoppling som de har i stan på kabel så är det inget. Jag tror de har 8MB in så det bara viner i knutarna där :-D

Trevlig helg önskar Evy

smulan sa...

Evy! Jag förstår inte vad det var för uppkoppling ni hade. Jag har modem, men några billigare sätt att koppla upp sig finns inte hos oss utan ADSL eller bredband.
Det Spray abbonnemang som finns nu krävs det bredband, som jag kan se. Där finns det t.o.m gratis abonnemang! F-n trot....

Anonym sa...

Hej Smulan. Skickar en länk här så får vi se vad du säger om den.

http://www.spray.se/abonnemang/uppringt/produkter/fast.php

Detta är nog det vanliga Spray som vi hade. Det var 70tim/mån i det avtal vi hade precis innan vi fick bredband. Det kostar 299:-/mån och det tyckte i alla fall jag var lagom. Inte bredband, men ändå.

MVH Evy

smulan sa...

Evy! Ja, vad säger jag? TACK Evy för din hjälp! Jag såg inte den här sidan när jag sökte på Spray tidigare....

Jag vet inte riktigt vad det här abbonemanget innebär - men jag har beställt det.....

Få se vad det innebär i slutändan!!!

Jag återkommer absolut och berättar! TACK Evy!

Anonym sa...

Hihi.

Så lite så :-D. Jag visste ju inte heller om det fanns kvar - men som sagt. Försöka duger. Lycka till nu och jag håller tummen att du blir nöjd.

Hej från Evy (igen)

smulan sa...

Evy! Jag har fortfarande svårt att inse varför Spray ska kunna ha billigare uppkoppling än andra operatörer (på vanlig telefonlinje), men jag avvaktar med glädetjutet tills jag får närmare besked. Men jag hoppas!!!!

Anonym sa...

Vi hade detta abonnemang i flera år och det fungerade utmärkt. Blir ju inte snabbare, men man slipper minutkostnader via Telia. Du får lusläsa och prisjämföra....

Evy