söndag 12 november 2006

Boken om Röån

En ny bok har sett dagens ljus; "Röåborna" av Jerker Sjödin. Jerker Sjödin är Nicke Sjödins pojk´ och han skriver lika bra som far sin. Boken om Röån är en bok om Nicke och Jerkers hemby Röån - en by som ligger mellan Junsele och Näsåker. Det är bara en älv - Ångermanälven - och en järnväg som skiljer byarna åt.

Det är en vidunderligt bra bok. Det är en bok om byns 250-åriga historia men fram för allt om människorna i byn från förr och nu. Boken är skriven som en tidsresa genom seklerna med utgångspunkt efter en tongivande röåbo från fyra epoker och med en inkluderande släkthistoria. Människorna i Röån har berättat vad de hört och minns under de många berättarkvällar som anordnats i Röån under lång tid. Det är en släkthistoria som blivit en bys historia. En fantastisk historia.

Många gamla och nya bilder finns med i boken. Och inte minst får ett antal av Nicke Sjödins underfundiga dikter på dialekt plats i boken. En del av dem är purfärska. Som den här dikten nedan.

Tack Jerker och alla andra medverkande i boken för en underbar, fantastisk bok! Och grattis alla röåbor - vilken skatt ni fått!


Länkar:
Boken om Röån
Röåns hemsida
Nickes blog


Vilocipe´n

Nog hadd´n rätt namn
´n dänn oppfinningen.

Vilocipe´n.

För man feck ju vile
mensch man
färles.

Vi hadd ju hanngått
för jämnan.

Men nu kônne man
sitte
å gå
samtidigt.

Dä vart jussom
rent bekvämt
å ta säg
nastäns.

Då pakethållarn komme
kônne man
skära fässlern
tå rôggsäcken.

Av Nicke Sjödin


4 kommentarer:

Eva sa...

Visst påminner Ångermanländskan om Jamskan? Vad roligt att din pappa ville ha biskvier och att de blev bra!

smulan sa...

Njaa... jag ser och och ffa hör en del skillnader på ångermanländskan och jamtskan. Den dialekt som Nicke skriver är dessutom på röåmål - och si de har ett alldeles eget språk...! :)
Men fint är det!

Och biskvierna var så goda, så goda! Tack för receptet Eva!

Karin Irene 60+ sa...

Det här är verkar vara en bok värd de kronor den kostar. Den är ju ganska dyr. Men så tog den visst 12 år(!)att färdigställa.

"hanngått". Ett härligt gammalt ord som fortfarande lever kvar.

Eva sa...

Your welcome!