fredag 14 juli 2006

Jag är så fascinerad....


Jag är så fascinerad av denna bild. Det är ett kort från 1840 - ett ögonblick från en svunnen tid. Till vänster sitter Wolfgang Amadeus Mozarts hustru Constanze Weber och tittar rakt in i kameran - mot oss. Ett kort ögonblick från 1840. Fantastiskt. Vad ser hon, vad tänker hon? Vad tänker de andra personerna? Ett kort att försjunka i....

Mozarts hustru dog ett par år efter att kortet togs - 1842 - 80 år gammal.

Ur DN den 7 juli står följande:

"En kopia av det enda fotografi som någonsin tagits av kompositören Mozarts fru Constanze Weber har hittats i den tyska staden Altöttings stadsarkiv.
Det sedan länge försvunna fotografiet togs i oktober 1840 hemma hos den schweiziska kompositören Max Keller när Constanze Weber var 78 år gammal.

Enligt de anställda på stadsarkivet så ska det här vara den enda bild som någonsin tagits av Mozarts fru och fotot räknas som ett av de första som tagits i Bayern.

Det är emellertid inte originalet som hittats utan en kopia. Experter har kunnat bekräfta fotots äkthet och de har även kunnat dra slutsatsen att kopian är gjord under den andra hälften av 1800-talet.

Constanze Weber var bara 29 år när Mozart dog 1791. Hon gifte senare om sig med den danska diplomaten Georg Nissen."Här finns artikeln.

4 kommentarer:

Inkan sa...

Det var ett fantastiskt foto - för över 160 år sedan satt hon där framför en kamera - den eviga änkan efter Mozart.
Det var intressant att både läsa och se fotot på dessa människor som en gång kanske ( alla ? ) lyssnade på pianomästaren. Det var en fantastisk hälsning från en svunnen tid.

smulan sa...

Ja, visst är det fantastiskt! Lite av historiens vingslag - vi ser personerna fast de levde så länge sedan....

Marita sa...

Visst är det något i fotot som gör att man blir tagen. Är det den tid som försvunnit eller tanken på vad denna kvinna fått uppleva.....det vet jag inte men fotot är fint.

Anonym sa...

Visst är det fantastiskt med ett kort som är taget 10 år innan det var möjligt att ta ett sådant kort.