Translate

torsdag 8 juni 2006

Ramsele gamla kyrka


Eget foto.

Jag fick tillfälle häromdagen igen att besöka Ramsele gamla stenkyrka från 1200-talet. Det är en av Norrlands intressantaste kyrkor; dels för att den är så gammal och för att inredningen och målningarna från 1600-talet är så intakta. Kyrkan är belägen på en vacker plats alldeles vid nipkanten vid Faxälvens strand, och de som besöker SVAR i Ramsele kan från hörsalens stora magnifika panoramafönster skymta kyrkan och klockstapeln på andra sidan Faxälven.

Väggmålningarna från 1660-talet finns på alla väggar och de mest framträdande finns framme vid koret. De är föreställande bilder från bibelns berättelser. Målningarna och de målade dekorationerna är restaurerade och framtagna under 1920-talet. De var under lång tid överkalkade.

Inne i sakristian finns en gammal stupstock bevarad, som väcker många ruggiga tankar om forna tiders stränga kyrktukt. Man har hittat i gamla protokoll att den användes sista gången våren 1827, då drängen Jonas Jonsson i Imnäs och Märta Persdotter i Krången fick stå i stupstocken "en söndagsstocksstraff, dem sjelfwe till näpst och androm till varnagel." (källa: "Ramsele gamla kyrka" av Adolf Råde 1949) Stackars människor.....

På Ramseles hemsida finns mer att läsa om denna vackra och intressanta kyrka. Jag rekommenderar gärna ett besök! Kyrkan är öppen sommartid och används då även för mindre konserter, dop och vigsel. Jag var själv där för ett par år sedan och lyssnade på en underbar jazzkonsert. En oförglömlig sommarkväll i ett vackert kyrkorum.


Uppdatering 12/10 2009

På Mats blogg Ramsele-Junsele finns ett inlägg och ett gammalt kort av Ramsele gamla kyrka.

10 kommentarer:

Ptr sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Ptr sa...

Oj, vilken vacker kyrkointeriör! För min egen del var det dessutom trevligt med detta "kyrkobesök", eftersom det är första gången på flera år som det inte blir något "kyrkrally" för min del - tidigare har jag brukat klara av åtminstone ett tiotal kyrkor varje sommar. Jag får väl botanisera i mina bilder från de besöken istället...

Anonym sa...

Mycket vackert Smulan; dessa gamla heliga rum som man smyckade så grant. Det måste vara underbart att sitta där och lyssna på vacker musik, poesi eller en meditation över Höga visan.
Kanske sjunga 'Härlig är jorden' -en av de vackraste psalmer jag vet.

Jag sjöng den på mors begravning. Men vi brukar sjunga den även på kusinträffar och vi sjöng dn av ren glädje när vi samlades på Marholmen inför sommarteatern. Då närsommaren var som härligast.

Anonym sa...

Smulan - jag måste även säga att jag tycker om din blogg!

Du skriver om mycket intressant, har ett så bra och flytande språk och alla vackra bilder - så det är en njutning att läsa här. Det du skriver om kyrkan t ex.
Jag blir sugen på att resa dit, få se om pengarna räcker efter turen i Jämtlandsfjällen jag planerar för juli månad.

Jag väntar ju på besked om skatteåterbäringen; och hoppas jag får pengar över till en digitalkamera också... ;)

Anita sa...

Peter! Hoppas att du får tillfälle att komma iväg till någon gammal kyrka. Jag känner ju till ditt intresse!

Inkan! Hoppas pengarna räcker till en tur till Ramsele! Husrum kan ordnas och jag blir gärna din värd till kyrkan och annorstädes! Kram!

Anita sa...

Inkan, jag glömde tacka för orden om min blog. Jag blir så glad! Du är den största inspiratören, Inkan!

Anonym sa...

Ramsele kyrka har jag besökt veckan efter midsommar under några år. Då har vi varit några stycken från Sth och Halmstad som bott i Ramsele en vecka för forskning. Sista gångerna bodde vi i Lungsjön hos Hasse och han fixade kolbullar på onsdagen. Mums. I år är jag hemma och väntar in sista dagen på jobbet medan sambon min får resa och forska för två. Kyrkan är fin.

Anonym sa...

Hej Anita!

Den kyrkan är fin. Lite (ir)relevant kuriosa, när jag var liten ansvarade min farmor, Mia Lindahl för att ringa i klocktornet som ligger i backen ovanför gamla kyrkan.

Jag är för övrigt själv döpt i den kyrkan.

Ha det bra Anita!

Anita sa...

Hej Björn!
Tack för din kommentar! När jag såg namnet på din farmor slog det mig - var hon inte född Karlström från Långnäset i Omsjö?

Allt gott!
Anita

Eva sa...

Googlade på Märta Persdotter, Ramsele och hittar att min sommarupplevelse påminner om din vid mötet av denna kyrka. Var inte förberedd på att min farfarfarmor suttit i stocken 1827 och där stod jag och kunde röra vid det som en gång varit nära en släkting. Speciell upplevelse! Kollade på landsarkive vad som hänt. Drängen hade avlat en son med hennes syster året innan vilket inte hindrade deras umgänge. Drängen gifte sig med barnamodern. Året efter föddes min farfarfarmor u ä...Ingen fader uppgiven. Intressant att läsa på din blog om denna kyrka, tack!