onsdag 31 maj 2006

Äppelblom och hägg


Foto: Evy Svensson

Jag måste få visa ett oerhört vackert blommande äppelträd, som växer söder om Vänern. Evy skriver: "En bild på vårt väldigt gamla äppleträd. Tror det är bortåt 70 - 80 år och bär underbart god frukt i riklig mängd varje år. Vill försöka föröka trädet men har inte lyckats än. Vet inte riktigt vart jag ska vända mig. Trädet heter Domö Favorit och är en härodlad sort. Vore en katastrof om det blåste ner." Någon som kan hjälpa Evy med råd?

Själv har jag satt en mindre hägg i år i vår trädgård. Jag har drömt om en blommande, doftande hägg i många år. Jag har försökt att odla upp ett själv i flera år genom att sätta en litet stamskott i vatten - men jag har inte lyckats. I år köpte jag ett nästan 2 meter stort träd, så nu har jag äntligen fått den hägg jag velat ha. Igår fick jag veta att det är bara att sätta en gren av häggen i jorden, så rotar den sig..... Man lär så länge man lever!

Jag hoppas i alla fall att jag hinner se min hägg bli ett stort och blomrikt träd medan jag lever. Just nu blommar häggen här uppe och jag kan inte få nog av den underbara doften. Vilken doft!

10 kommentarer:

Karin Irene 60+ sa...

"Den som planterat ett träd har inte levt förgäves" lyder ett kinesiskt ordspråk som ofta citeras.

Och som jag får upprepa då och då, när min man svär över de träd jag planterat och han måste runda i gräsklippningstider.

Då förvandlas jag till trädkramare.

Anonym sa...

Så underbart vackert Smulan!

Lillan

Ptr sa...

Oj, det var verkligen ett vackert äppelträd! Ett tips till Evy kan vara att ringa Munkagårdsskolan, som är en av Sveriges äppelgenbanker. De har själva Domö Favorit, och kan kanske ge ympningstips om den. Telefonnumret är 0340-48 09 50.

Inkan sa...

Detta var det praktfullaste äppelträd i blomning jag har sett. Fantastiskt!

Har du äppelträd i Cornwall Lillan?
Jag är så avundsjuk på er som har det, de är så vackra. Jag njöt av alla olika fruktträd som blommade nere i Grebbestad- så vackra och vilken doft det var från en del sorter.

Jag visste inte att man kan stoppa en gren av hägg i jorden -så tar den sig. Fantastiskt!

Jag vet att vide kan göra så. Minns med glädje våra stödpinnar i trädgårdslandet plötsligt började grönska mitt i sommaren. De skulle ju vara stöd åt bondärterna... Vi ungar tyckte det var så märkligt att "pinnar" kunde slå rot.

Anonym sa...

Inkan, det fanns för många år sedan en 'apple orchard' tillhörande gården där vi bor. Den låg nere i en dalsänka och jag förmodar att där odlades goda äpplen för i boken " School House in the Wind " av Anne Treneer ( som växte upp här i Gorran i början av förra seklet )står det bl.a. " We did a good deal of apple stealing. Once Stan was up one of T........s trees and heard Billy Whetter muttering underneath; ' They damn boys been after my stubbles again'." :)

Lillan

smulan sa...

När jag bodde i Ekhagen i Stockholm fanns en gammal f.d. kolonitomt alldeles bredvid mitt hus. Där fanns flera gamla äppelträd som varje vår blommade så vackert. Men inget slår Evys vackra äppelträd.... Här uppe går det (mig veterligt)bara att odla ett par sorter av speciellt tåliga äppelträd, så jag har inte brytt mig om det. Äpplena är heller inte så goda....

Tack Peter för tipset - jag är säker på att Evy blir glad!

Inkan sa...

Smulan: du får en riktigt fin Haiku som Tomas Tranströmer har skrivit:

Uppenbarelse.
Det gamla äppelträdet.
Havet är nära.


äppelblomskram från Inkan :)

Anonym sa...

Ett besök i SR:s arkiv kanske kan vara en hjälp: "Hör om världsträdet Yggdrasil, om tjuriga idegranar och om skira äppelträd. Följ med när den 400-åriga parklinden som knäckts i en höststorm väcks till liv igen genom en stickling". Länk: http://www.sr.se/cgi-bin/mall/artikel.asp?programID=1602&Artikel=607448
eller ett besök hos Sveriges äppelgenbanker: http://www.karnhuset.com/genMunka.htm
hjördis ellenor

smulan sa...

Tack Hjördis Ellinor för dina länktips! Jag ska förmedla dem till Evy.
Jag sparar SR-länken! Intressant. Hälsningar Smulan

Anonym sa...

jag får tacka alla som inkommit med nyttiga tips till mig om mitt äppleträd. Då det brukar blomma lite senare än andra träd så får jag nästa alltid massor av frukt. Värsta vårkylan brukar ha lagt sig och bina hittar mitt fina träd. Tack igen från Evy