Translate

lördag 13 maj 2006

Bilder av "Råsinget" / "Inget."








Dessa bilder är från det s.k. "Inget" eller "Råsinget" på norra sidan av Ångermanälven. 

Uppdaterat: se kommentarerna nedan om benämningen "Inget".

De två övre korten är troligtvis från 1950-talet. Där fanns badstället där byns ungar lärde sig simma. Jag minns hur kallt det var i vattnet men trots det lärde vi oss simma. :)  Mina föräldrar och andra bönder lät korna beta i nipan på somrarna, därför är nipan avskild med stängsel som man kan se på den översta bilden. 

De nedre korten är tagna före uppdämningen av älven. Uppdämningen gjordes i samband med  Nämforsens kraftverksbygge 1946-47. Man ser på dessa bilder hur nipan tidigare sträckte sig långt ut i älven.  I huset på de två nedre bilderna bodde den legendariske färjkarlen Per Hansson (1853-1935) som givit namn till ån intill; "Per-Hansch" bäcken.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka vyer! Spännande och dramatisk natur med livets vatten som slingrar sig genom landskapet.
Flott utsikt från Molins stuga.

Att låta blicken följa såda här vyer på plats -är avkopplande och skönt. Sitta på en sluttning och bara vara.

Carpe Diem!

Anita sa...

Visst är det vackert! Det är bara det att utsikten är inte alls från Pelle Molins stuga - det står ofta så tyvärr på gamla vykort med just den här utsikten. Det rätta bör vara utsikt från Hembygdsgården och Prästnipan. På nipkanten utanför Hembygdsgården finns bänkar att sitta på och njuta av "landskapet som Gud skapade när han både log och vredgades". Sagt av just Pelle Molin!

Karin W. sa...

Det är inte lätt att med några få ord försöka förklara ett gammalt dialektalt ord som "inget". Det står i bestämd form och grundformen skulle då vara ett "inge".
Mitt förslag är att det betyder "änge", dvs en utäga, motsatsen till inäga. Rätta mig gärna, om jag har fel.

Anita sa...

Karin, jag tror att du har helt rätt! Kenneth tolkar ordet på samma sätt som du; dvs betesmark = ängsmark till skillnad mot åkermark.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Solveig Nordin sa...

Tack Anita att du gör sådana här och många andra foton tillgängliga i ett intressant sammanhang! Jag lärde mig simma därnere på badplatsen på det övre fotot, i slutet av 50-talet. Vi skolelever hade ju gjort studiebesök i Nämforsens kraftverk några hundra meter nedströms badplatsen.... och man visste ju hur vattnet sögs in i turbinerna och..... så man lärde sig simma fort, för man ville ju inte råka ut för att sugas med av strömmen och hamna i kraftverkets käfta!! Det var INTE varmt i Ångermälvens vatten...kanske 14 grader som mest.......

Anita sa...

Tack Pedro! Visst har du kommenterat tidigare...?

Ja, vattnet var verkligen kallt! Jag gick också i simskola i Inget på 50-talet, och jag minns med fasa det kalla vattnet. Men när man väl var i så gick det ganska bra. Och visst lärde vi oss simma! ;)