lördag 22 april 2006

GrindslantenUnder en promenad häromdagen blev jag påmind om grindarna som fanns i min barndom i Fängsjö. Fängsjö är den lilla skogsby, där min mamma är född och där vi har vår sommarstuga. Grindarna fanns där för att inte Oskars kor skulle ta sig friheten att vandra in i byn under dagen när de var på sommarbete i skogen. Jag såg resterna av grindstolparna och jag mindes hur min lillebror Anders och kusin Ingmar stod vid var sin grind - på var sida om byn - och ivrigt väntade på att någon bil skulle passera. De öppnade artigt grinden för bilen och fick som tack av chauffören en 25-öring eller i bästa fall en krona för besväret. Jag minns hur glada de var när de jämförde hur många grindslantar de fått ihop under dagen - och de kände sig väldigt rika! För ett par sex-åringar var några kronor på 50-talet jättemycket pengar som räckte till många glassar.

Jag måste påminna min bror nästa gång vi ses om han minns grindslantarna..... Vår kusin Ingmar kanske också minns - jag vet inte;  han fick så mycket annat att tänka på när han blev stor......

"Grindslanten" av August Malmström 1829-1901 är ett av de mest välkända och omtyckta konstverken i svenska sommarstugor. August Malmström var professor vid konstakademin i Stockholm och han målade mest fornnordiska konstverk och även andra fina målningar av barn. Men "Grindslanten" är väl den vi mest förknippar med August Malmströms konstnärsskap.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad roligt att få se Grindslanten igen Smulan!

Jag har kvar ett broderi (heter det så) av just denna tavla som jag köpte för över 40 år sedan. Tavlan blev aldrig färdigsydd och ligger gömd och nästan glömd i ett skåp.

Lillan

smulan sa...

Ja Lillan, "Grindslanten" verkar vara ett mycket populärt motiv. Och visst är den fin - ett riktigt "folkhemsmotiv". Vi har Grindslanten i våran sommarstuga också...:)
Ha det gott därborta i Cornwall, Lillan!

Smulan

Inkan sa...

Så det är din kusin!
Jag har hört honom sjunga flera gånger i TV-program - han har en så vacker röst.