torsdag 16 mars 2006

Pettersborg Sollefteå


Sollefteå 1943
Ljuva 40-tal...

Det här kortet är taget i början av 40-talet i Sollefteå. Min mamma står längst till höger på kortet, och det ser ut som sällskapet är ute på en "finpromenad" i vårsolen - jag är så fascinerad av damernas hattstuk! Möjligen har de varit eller är på väg till Pettersborg; redan på den tiden ett välkänt ställe att vandra till och äta en bit mat eller dricka en kopp kaffe. På kortet ser man tydligt det gamla anrika Pettersborg på toppen av berget på andra sidan bron.


Pettersborg 1943
Och så här såg Pettersborg ut på nära håll. Pettersborg brann tyvärr ner våren 2004, och kommunen har inte ansett det möjligt att bygga upp det igen.

Pettersborg byggdes i slutet av 1800-talet och användes en tid av träpatronen Petter Sjödin som sommarbostad, men övergick sedan i kommunens ägo. Pettersborg var byggd i vacker jugendstil och var en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Under senare år bedrevs restaurangverksamhet i Pettersborg under sommaren, och från dess veranda hade man en vidunderlig vacker utsikt över Ångermanälven.

Statyn som skymtar mitt i älven är den kända skulpturen "Timmerflottare" av Fredrik Frisendahl. Den har blivit lite av symbol för Sollefteå till minne av Ångermanälvens stora betydelse som timmertransportör på sin tid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Anita!
Det var absolut ett måste att ha hatt när man skulle ut och promenera på 40-talet.
Jagt vet.
Jag var i farten då
kram
Gerd