måndag 26 september 2011

Skogspatronen J.P. Sjödin (1839-1931)

I inlägget om "Nicke" Sjödin i Jansjö uppstod en diskussion om hans äldre bror Jonas Peter Sjödin 1839-1931. J.P. Sjödin var en betydande skogspatron på sin tid i Resele och Ådals-Liden. Han köpte och sålde skog under senare delen av 1800-talet; den period som var den största och lönsammaste skogsexploateringen någonsin i vårt land. Om sin tid som skogs- och sågverkspatron har J.P. Sjödin utförligt berättat om i två böcker "Vår släkt" från 1924. (Böckerna finns att låna på Biblioteket)

J.P. Sjödin bodde under lång tid i Lidgatu, Ådals-Liden innan familjen i slutet av 1898 (i Hfl står 1903)  flyttade till Sollefteå. (Hemslöjdshuset, Storgatan 43) Senare  flyttade J.P. Sjödin till Härnösand där han dog 1931.

J.P. Sjödin 1839-1931
Jonas Peter Jonsson Sjödin var född den 15 maj 1839 i Lidgatu, Ådals-Liden sn. Han gifte sig den 28 oktober 1866 i Ådals-Liden sn med Maria Dorotea Persdotter. Hon var född den 24 maj 1849 i Lidgatu, Ådals-Liden sn. Jonas Peter var först bonde i Kläpp, Ådals-Liden sn, därefter i Näsåker, Ådals-Liden sn. 1875 flyttade familjen till hemman nr 2 i Lidgatu, Ådals-Liden sn om 5 1/24 seland, där Jonas Peter skrevs som bonde och faktor. Maria Dorotea dog den 16 november 1884 i Lidgatu av lungsot. Jonas Peter gifte om sig den 31 juli 1886 i Maria Magdalena (Stockholm) med Katarina Lovisa Ritzén. Hon var född den 30 augusti 1853 i Junsele sn som dotter till skolläraren Erik Ritzén och hans hustru Brita Stina Ullstedt. Familjen flyttade 1894 till Ed sn.

Barn i första giftet:
Petter Sjödin f 1868 vid invigningen av en minnessten i samband med att han donerade sitt sommarhus "Pettersborg" till Sollefteå stad 1958.
Peter Sjödin, född den 22 maj 1868 i Kläpp, Ådals-Liden sn. Ägare av "Pettersborg", Sollefteå.

John Sjödin, född den 18 september 1870 i Näsåker, Ådals-Liden sn.

Märta Helena Sjödin, född den 9 januari 1873 i Näsåker, Ådals-Liden sn.

Petter och Georg Sjödin t.hö.
Georg Sjödin född den 20 december 1875 i Lidgatu, Ådals-Liden sn. "Ägare av fastigheten Storgatan 37, skogsägare i Torsvik AB, sommarställe på Nipudden. Delägare i Forsmoforsen. Georg Sjödin jur. kand drev juristbyrå Storgatan 37" (Källa: Sollefteå bilddatabas).

Oskar Sjödin, född den 11 april 1878 i Lidgatu, Ådals-Liden sn.

Maria Teresia Sjödin, född den 20 juli 1880 i Lidgatu, Ådals-Liden sn.

Barn i andra giftet:

Einar Sjödin, född den 28 oktober 1887 i Lidgatu, Ådals-Liden sn.

Siri Sjödin, född den 23 januari 1890 i Lidgatu, Ådals-Liden sn.


Källor:
- Magnus Johanssons hemsida om Ådals-Lidens befolkning.
- J.P. Sjödins bok "Vår släkt del 2"
- Bilderna från Sollefteå Bilddatabas.
- Bok: Sollefteå Hembygdsförening 1987.
- Hfl

29 kommentarer:

Steve sa...

Pettersborg var en riktig pärla där det balanserade uppe på kanten med panoramautblick över älven.

Anita sa...

Steve: Ja, Pettersborg var en riktig pärla i Sollefteå. Det är verkligen tråkigt att det brann ner 2004, troligtvis pga rent slarv. Det ansågs inte realistiskt att bygga upp det igen. Jättetråkigt!

H sa...

Att det var Georg och inte Petter som ägde Hemslöjdshuset efter pappa JP visste jag inte; då var det förstås Georg som överlät det till Sollefteå stad också. Sen sålde staden till Ingrid Medin. Hon försökte riva det i mitten av 70-talet men då blev det ett helsikes liv. Ungefär i samma veva försökte Eric Norell (Östman & Norell) riva Apotekshuset med hjälp av en bulvan. Båda stötte på patrull så det sjöng om'et.
Därom kan jag ge besked, ty jag var med, som Runeberg skriver. Jag fabricerade många spaltmetrar om det.
Jag har inget minne av att huset kallades Hantverkshuset, men kanske har det varit så senare.
Namnet Hemslöjdshuset hade förstås att göra med att Ångermanlands hemslöjdsförening höll till där i många år och hade en butik i hörnet mot Storgatan
Det är i sanning ett fantastiskt hus. Vem äger det nu?

Anita sa...

H: Jag har sett båda benämningarna på huset, men ser att arkitekten G. Rudehill skriver "Hemslöjdshuset"
så jag har ändrat i inlägget. Det är säkert den vanligaste benämningen. :), säger jag som knappt visste vilket hus det rörde sig om tills nyligen. ;)

H sa...

Ja, hon stod på barrikaden och kämpade mot båda rivningarna, nyinflyttad till Salet (jag tror att hon kom dit från huvvestan 1974).
Det var sollefteåbornas egen almstrid, om man säjer så.
På min tid bodde Georg Sjödin permanent på Nipuddsvägen 24, det hus som numera kallas Sjödinska villan. Hans hus känner jag väl till. Det är en högst ordinär villa.
Var han verkligen född så tidigt som 1875? Då måste han ha blivit hemskt gammal. Honom minns jag ju promenerande och svängande med käppen på Nipuddsvägen (vad frugan hette kommer jag inte ihåg på sittande fot; minnet är inte vad det aldrig har varit).

Anita sa...

H: Ja, Gunilla känner jag..

Georgs födelseår står även i J.P. Sjödins bok, så det är riktigt. Georgs hustru hette Kristina Sahlén från Ed.

Anonym sa...

Måste läsa dessa böcker!

Pettersborg i Sollefteå fick väl ett mycket tråkigt och märkligt slut. Donera inte till politiker...

Lars Eric

Anita sa...

Lars Eric: Ja, du måste läsa böckerna! Intressanta böcker av en intressant herre. ;)

Kan berätta att jag lyckades få tag på ett ex av Sjödins andra bok på Antikvariat. Signerad av J.P. Sjödins son Petter och dedikerad till Österåsens läkare Helge Dahlstedt! Jättekul!

Olle Palenius sa...

Undertecknad kom den 1 januari 1965som tingsdomare till Sollefteå och erjöds av advokaten Anders Telhammer, som förvaltade dödsboet efter Georg Sjödin, när min familj skulle komma efter till Sollefteå, att få bo i Georg Sjödins trä-patronsvilla på Storgatan 37 i avbidan på att vårt eget hus skulle bli färdigt. Ståndsmässiga-re kan man knappast bo. Vi dispone-rade andra och tredje vånings- planen medan första våningen var uppdelad på två eller t o m tre lägenheter, bl a ett försäkringskontor lett av en f d bankdirektör Öberg, om jag minns rätt. Trappan upp och entrén var verkligt pampiga. Matsalen var jättestor och försedd med två öppna spisar, vilket är ovanligt, och en ett par meter hög panel i vackert mörkt träslag. Salongen i hörnrummet intill hade den stiligaste öppna spis jag sett med vacker form och ornamentering samt slipat spegelglas. Den imponeran-de öppna trappan mellan de bägge våningsplanen hade små belys-ningslampor bågformigt placerade i valv mellan ett antal pelare, vilket gjorde ett både magnifikt och humoristiskt intryck. Kök, sovrum och andra utrymmen var i allo imponerande och väl funge-rande. Som hyresgäst slapp jag ju bekymra mig för uppvärmningskost-naderna och även för underhållet utan kunde med min familj odelat njuta av att få tillbringa ett drygt halvår i det sjödinska huset tills vi i februari 1966 flyttade in i eget nybyggt men hu så prosaiskt hus på Fågelvägen 28. Sedermera revs ju huset på Storgatan 37 och ersattes av ett mera sedvanligt trist hyreshus, i vilket bl a min chef häradshövding Gunnar Seldén kom att bo en tid. Som minne från vår lyckliga vistelse i Georg Sjödins hus fick vi vid avflyttningen köpa med oss bl a en skål och en skohylla i björk av rätt imponerande slag, vilka alltjämt gör tjänst i vårt nuvarande hem. Lite av våra hjärtan har vi alltjämt kvar i Sollefteå - en gång ångerman-länning, alltid ångermanlänning som våra barn brukar säga. Vänliga hälsningar till Sollefteå från Olle Palenius i Växjö

Anita sa...

Olle Palenius: Tack för ditt trevliga inlägg om Din och din familjs vistelse/boende i det sjödinska huset! Jag kan förstå att det var en trevlig vistelse i det vackra hemmet.

Men jag förstår inte riktigt... Du skriver att huset på Storgatan 37 revs så småningom. Talar vi om samma hus? Huset det s.k. Hemslöjdshuset står fortfarande kvar! Huset har idag ett par/flera lägenheter (jag har varit in i en av dem) och vad jag vet är det samma hus som J.P.Sjödin och sedemera sonen Georg Sjödin bodde i.

Många hälsningar från Sollefteå och Anita

Marianne Sundström sa...

Ur Nya Norrland den 11 januari 1967: Den Sjödinska fastigheten, Storgatan 37, uppfördes på 1880-talet av en hemmansägare Olle Hedlund i Billsta. Denne Hedlund ägde på sin tid en stor lantgård, typ Trästa gård, belägen ungefär där järnvägens... godsmagasin ligger. Denna gård brann ned på 1880-talet och det var tydligen därefter som Hedlund lät uppföra huset vid Storgatan. Det övertogs av Georg Sjödin ca 1887. I detta hus fanns på sin tid Sollefteås telestation inrymd med taket belamrat med ledningar. Den flyttades därifrån till "Handelsbankshuset". Exteriören är som synes densamma som 35:an, även om snickarglädjen inte fått breda ut sig lika mycket där.

Olle Palenus sa...

Hej Anita!
Hemslöjdshuset låg närmre Appelbergs än Georg Sjödins pampiga hus på Storgatan 37, kanske ett femtiotal meter. Därför tror jag, att Hemslöjdshuset hade annat gatunummer än 37. Om jag minns rätt, fanns det en skoaffär och ett urmakeri alldeles intill och ännu närmare Appelbergs, men jag vet inte, om dessa rörelser fanns i samma hus eller möjligen i ett tredje. Den tegelbyggnad, som uppfördes på 1960-talet som ersättning för det chateau på Storgatan 37 vi bott i som sista hyresgäster på andra och tredje våningarna kom att placeras något längre in på tomten och närmare älven. Huruvida Georg Sjödin också ägt Hantverkshuset har jag ingen aning om.
M v h
Olle Palenius

Gunnar Wahlberg, Umeå sa...

Hej Anita,
En fantastik sida du har, som jag upptäckt först nu när jag håller på att koncentrera min släktforskning till Ådalsliden. Det är faktiskt så att JP Sjödin var min morfars far, dvs rätt nära släkt. Som barn har jag säkert varit och hälsat på George Sjödin och jag minns definitivt Petter Sjödin och Pettersborg eftersom det var en mäktig anläggning. Jag har även i min ägo båda exemplarne av Vår släkt i ett speciellt nytryck för John Sjödins barnbarn (av vilka jag är en). Återkommer med mer uppgifter senare.

Anonym sa...

Enligt verkförteckningen av L N Warrgren i C-uppsatsen "Tornstadens skapare" om Lars Niklas Wahrgren av Per G Strömberg 1997 är ritningarna till JP sjödins boningshus (senare benämnt "Hemslöjdshuset") fastställda 1898 och hade adress Storgatan 34B före gatunamnsändringen 1934 - därefter Stogatan 43. Som ägare stod Petter Sjödin.
För det hus som låg på Storgatan 37 (tidigare 38B) står att det fastaälldes ritning 1887 och att ägaren hette Strandberg. Bostadshusets benämning var O Hedlunds hus i Billsta. Det revs 1967.
Uppsatsen finns på Sollefteå bibliotek.
Hälsningar Kristina Strömberg

Anonym sa...

Ursäkta felskrivningen - det gick lite fort: arkitekten heter förståss Wahrgren och ritningarna fastställdes och inget annat.
/K Strömberg

Anita sa...

Kristina: Tack för din information! :) Uppsatsen finns även ute på nätet.

H sa...

Roligt att det här ämnet tas upp igen, och roligt att se namn man känner igen och kommer ihåg: Olle Palenius, häradshövding Selldén, gamle bankdirektören Bror Öberg.
Men i likhet med Anita har jag lite svårt att hänga med i svängarna, trots att jag borde känna till de där husen.
Förväxlar möjligen OP byggnaderna i minnet och menar det hus närmare Appelbergshörnan där bl a Gust Holm Ur & Optik, Högbergs skor och Jeansons järn höll till? Det var alltså inte Hemslöjdshuset, som ju fortfarande står kvar. Det andra huset revs mycket riktigt i mitten av 60-talet och ersattes med ett modernt och stiligt vitt tegelhus ("sedvanligt trist hyreshus", som OP kallar det), det vill säga det hus som fortfarande står där. På min tid kallades detta nya hus VA-huset (åtminstone i VA...) därför att Västernorrlands Allehanda hade sin lokalredaktion i bottenvåningen mot torget. VA hade adressen Storgatan 47-49. Där jobbade jag drygt elva år - och bevistade åtskilliga rättegångar i tingshuset med OP som ordförande (och Anders Telhammer som försvarare).
Jag ser OP framför mej i detta nu, kan också höra hans röst i mitt inre öra. Jo, jag minns förstås också Gunnar Selldén, hans skarpa stämma och distinkta agerande.
Ack ja, till flydda tider...

Olle Palenius sa...

Jag halkade in i den sjödinska släktkrönikan på ett sidospår bara därför att jag 1965-66 fått hyra Georg Sjödins pampiga tidigare bostad under ett drygt halvår och tyckte, att jag rimligen kunde använda tillfället till att sända dem som sysslade med "Sjödiniana" samt Sollefteå och Ångermanland, där vår familj hade en så lycklig tid, en tacksam hälsning.
Egentligen skulle jag väl därför nu inte säga mera.
Men dock detta: Jag förväxlar ingalunda Georg Sjödins sedan länge rivna hus på Storgatan 37, där han enligt Anders Telhammer bott, med Hemslöjdshuset, som ju alltjämt finns kvar och bör ha annat nummer än 37 mot Storgatan (antagligen 35). Det hus där Georg Sjödin och vi bodde revs tyvärr i slutet av 1960-talet och utbyttes enligt dåtida sed mot ett vanligt tråkigt modernt tegelhus. Om Georg Sjödin ägt även Hemslöjdshuset och kanske också bott där någon tid, känner jag inte till.
Såvitt jag minns fanns "nedströms" Hemslöjdshuset en passage från Storgatan ner till älven, kanske en gatstump, och först därefter kom väl huset med Holms Optik och Högbergs skor med fasad mot torget. Den förra gick i konkurs minns jag medan två generationers skoförsäljare Högberg försåg tingsrätten med nämndemän. Jeansons Järn flyttade till nya lokaler ett gott stycke söderut från centrum och en dotter till Holm fortsatte hans rörelse på Djupövägen. Hon sålde åtminstone klockor där.
Seldén blev sedermera lagman, först i Västervik och senare i Norrköping. Själv tjänstgjorde jag efter Sollefteå som hyresråd i Växjö och sedan som lagman i Ronneby. Våra sollefteåfödda barn Sven och Karolina bor nu liksom deras i Sundsvall födda syster Sofia i Karlstad med bättre hälfter och tillhopa elva barn. Karlstad har f ö utvecklats till en exilfilial till Sollefteå, dit även bokhandlardottern Margareta Willbergh, överstelöjtnanten Olle Rehn och vår granne på Fågelvägen Stina Hellman m fl flyttat.
Farväl från Växjö!
Olle Palenius

Anita sa...

Tack för hälsningar Olle! Allt gott! / Anita

H sa...

Olle Palenius, oj vad mycket intressant du berättar. Jag ska försöka reda ut det där med husnumren men nu i all hast bara ett par krumelurer i kanten:
Jag kan nog inte riktigt instämma i din estetiska bedömning av VA-huset: jag tyckte i slutet av 60-talet och tycker nu att det är ovanligt stilfullt för att vara ett sentida schabrak i centrum av en stad. Det är ju inte heller bara ett bostadshus: förutom diverse affärer och andra serviceinrättningar i bottenvåningen innehåller det, som du vet, numera bl a ett hotell. På min tid höll också Arbetsförmedlingen och en landstingsdriven vårdcentral till i de övre environgerna.
Holms Ur & Optik gick mycket riktigt i konkurs nån gång kring 1970 men rörelsen övertogs då formellt av optikern/ägaren Mauritz (Moje) Eliassons dotter och drevs vidare av Moje. Far och son Högberg minns jag förstås, de var missionsförbundare och mycket lika till utseendet, sonen hette Per och fadern hade väl initialerna C J (så stod det ju i neonskylten). Klockaffären på Djupövägen var och hette väl Sjölunds?
Georg Sjödin har jag bara vaga minnen av, när han på ålderns höst promenerade på Remsle (han bodde då med sin fru i en villa på Nipuddsvägen, numera i kyrkans ägo och kallad "Sjödinska villan"), svängande sin käpp. Han var ju också jurist. Man ska väl inte föra såna talesätt vidare men en murvel har som bekant varken hyfs eller hut i kroppen och eftersom du förstås har hört det förr: han kallades ju, säkert högst orättvist, "advokaten som aldrig vunnit ett mål".
Och eftersom du har hamnet i Växjö: du känner förstås sollefteåsonen Ulf Beijbom, professor och f d chef för Emigrantinstitutet och Utvandrarnas hus. Och har läst hans utomordentligt välskrivna och intressanta bok "Möten och händelser i Nipornas stad" (2010).
Där kan vi njuta av solatunumsk nostalgi, minsann, personligt återgivna hågkomster från strax före och den tid vi erinrar oss här.

Olle Paleniu sa...

1) Det går tydligen troll i det här med husnummer vid Storgatan. I mitt förra inpass kom det att stå att jag antog Hemslöjdshusets nummer vara 35. Det skulle givevis varit 39 (eller möjligen t o m ett högre nummer).
2) Jag har aldrig uttalat mig om "VA-husets" på Storgatan 47-49utseende utan endast om det cirka 1970 nyuppförda huset på Storgatan 37. Detta uppfattade jag som en ointressant modern skapelse av det slag som på den tiden land och rike kring i jakten på funktionella och moderna men ofta ointressanta miljöer fick ersätta äldre vackra eller originella byggnader. Georg Sjödins rivna kulturhus på Storgatan 37 med bl a snickarglädje, magnifika punschverandor i tre etager samt ett för nutida människor obegripligt flott och annorlunda inre var dock närmast unikt i sitt slag och borde enligt mitt förmenande ha fått fortleva. Jämfört med den kulturbyggnaden menar jag att det nuvarande tegelhuset på Storgatan 37 står sig slätt. Men jag bedömer ju detta subjektivt mot bakgrund av mina goda erfarenheter av att ha fått privilegiet att bo i huset en tid. Ja, närmare överklassliv har man nog aldrig varit.
3) Vårdcentralen i VA-huset? Hade den månne en läkare vid namn Kesek? Läkarparet Kesek köpte vårt hus på Fågelvägen 28, när vi flyttade från Sollefteå 1972.
4) Ulf Beijbom från Sollefteå, som byggt upp Emigrantinstitutet i Växjö, känner jag men har ännu ej läst hans bok. Ser fram emot det.
5) Min första kontakt med Sollefteå var min studentkamrat i Lund Ulf Torell från Nipstaden. Han har som pensionerad lärare skrivit flera böcker i skilda ämnen.
6) Ett av mina bästa minnen från Ådalen var ett försommarbesök i Näsåker, när vattnet släpptes på för fullt förbi turbinerna. En amerikansk dam uttryckte sin förtjusning över skönheten där. Jag undrade, om det var så märkvärdigt för henne som ju hade Niagarafallen på nära håll. Hon svarade då, att Niagarafallen inte alls var något i jämförelse med Nämforsen. Nämforsen var ren, naturligt vacker och utan alla de störande kommersiella turistjippona vid Niagara.!!!
7) "H" ser jag för mitt inre men minns tyvärr ej något namn. Jag förmodar att Du minns "Ådalsmannen". Och kanske Sohi Hellström, flickan från Ostasien, som blev adopterad av en ogift lärarinna i Sollefteå, vilket på den tiden var unikt. Hon bor nu i Växjö.
8) Tack Anita för att vi fått bruka Din blogg för meningsutbyte!
Vänligen Olle Palenius

Anita sa...

Olle: Det är bara trevligt att ni båda berättar era minnen här! :)

H får själv berätta vad han heter.. ;)

För att tydliggöra adresserna för de hus som diskuteras så skriver jag ner det här:

"Hemslöjdshuset" (Storgatan 43) byggdes av JP Sjödin på 1890-talet. (Arkitekt Wahrgren) Han överlät huset 1903 till äldste sonen Petter Sjödin som bosatte sig där.

Sonen Georg bodde i huset Storgatan 37 som han köpte/övertog efter en Olle Hedlund 1887. Han flyttade senare till Remsle.

När det gäller huset Storgatan 47-49 (mitt emot nuv. Appelbergs på Kungsgatan)revs i slutet av 1960-talet. (?) för att ge plats för ett nytt hus. Det uppges att huset kallades för "Appelbergs källare" tidigare... (?)

Jag har foton på alla nämnda hus. Jag kommer att lägga ut bilderna i ett nytt inlägg så småningom.

Allt gott! Anita

Bertil Nordin sa...

JP Sjödins pappa, Jon Göransson-Sjödin, skulle ha blivit dragen på en kälke från Arbrå till Liden i femårs åldern då han med föräldrar och ett par syskon lämnat hälsingegården Brickgården. Jon Göransson-Sjödin blev vallhjon i Omsjö i tio årsåldern, han gick i skräddarlära och reste till och med med båt till Stockholm för att lära sig yrket där.

I 40 års åldern valdes han till fjärdingsman i Liden och han var en
av sex bönder som inlöste Brådö kronolaxfiske i Nämforsen från Kronan 1854.

Bertil Nordin (släkting till JP Sjödin)

H sa...

Aha, nu begriper jag varför våra vittnesmål om husnummer och skönhetsvärden inte har gått så bra ihop.
Det hus du, OP, syftar på stod alltså VÄSTER om posthuset, granne med det hus där VA höll till på den tiden. Vad beträffar den låda som ligger där nu och dess skönhetsvärden har jag ingen avvikande uppfattning; det huset kan vi förbigå med tystnad.
Öster om posthuset stod (står) ett lägre trähus, där på min tid bl a Lilla kaféet och Medins rör höll till, därefter Hemslöjdshuset. Ingrid Medin lyckades ju f ö också köpa Hemslöjdshuset av Sollefteå stad och försökte riva det men stötte på patrull i form av ett folkligt uppror.
3) Jo jag tycker mej känna igen läkarnamnet Kesek. En annan och yngre läkare där, möjligen något senare, hette Ekman. Den ryktbare, stundom även beryktade, dr Svante Bölin tjänstgjorde också där. Han höll annars till i Bollsta.
5) Jag känner, och känner till, flera torellare men ingen bokskrivande Ulf. Du menar inte Örjan?
7) Klart jag kommer ihåg "Ådalsmannen"! Och Lillemor Thorsson. Jag bevakade häktningsförhandlingen i tingshuset. Den ägde rum bakom lyckta dörrar men murvlar från hela Sverige klängde överallt; tidningen SEs stjärnfotograf Björn Larsson Ask (vi var senare arbetskamrater under många år) aktade inte för rov att klättra upp på ett värmeelement i åhörarnas väntrum och ta en bild genom ett fönster in i tingssalen. En riktig pangbild, den slogs upp över två sidor i tidningen. Jag minns förstås åklagaren, länsåklagare Lennart Lindelöw, och flera andra rollinnehavare. Ådalsmannen döptes för övrigt först i VA till Torsdagsmannen eftersom han under de första veckorna begick sina våldtäkter runt om i trakten på samma veckodag, torsdag efter torsdag. Han gjorde ju lumpen på T3.
Och Sohi Hellström, visst. Den kortväxta modern, lärarinnan, hette väl Gertrud H. En annan ensamstående lärarinna, Barbro Holmbäck, adopterade också en asiatisk flicka vid ungefär samma tid. Minns jag inte alldeles fel (det gör jag aldrig...) hette hon eller kallades Sanna. Duktig bollsparkerska i tonåren.
Det där om jur kand Sjödin (han var nog aldrig advokat?) kände du förstås till.
Och vi minns ju båda den färgstarke chefsåklagaren Harald Björne, expert på tjuvjaktsmål. Han hade tidigare varit landsfiskal i Ramsele och kände de djupa skogarna. Åklagaren Erik Sjöberg minns vi förstås också. Och en handfull andra jurister som då fanns i Salets gamla sta, som Emil Hagström skriver i sin ballad om Isak Larsson.
Numera är det väl tämmeligen tunnsått i det skrået. Salet behöver inte längre några jurister.
Men apropå vackra hus: tingshuset är visst till salu och under försäljning igen.
Vintervarm hälsning, även till gamle murveln BN!

Anita sa...

H: Kan berätta att det vackra tingshuset är sålt. Ett par (som jag glömt namnet på) och Hervor Sjödin :) har köpt tingshuset! Det var en artikel om det i TÅ häromsistens.

H sa...

Är det klappat och klart nu? Jag läste också en artikel om det, med en bild av Hervor framför huset tillsammans med ett nyinflyttat par, men då hyste de bara avsikter. Priset uppgavs vara dryga miljonen.

Anonym sa...

Hej Anita! Kan inte låta bli att göra ytterligare ett tillägg i denna gamla bloggavdelning, som jag nu åter ögnat igenom och storligen förvånats över att murveln H (han kallar sig själv så) kände till Ulf Torell från Sollefteå, son till Tora Torell och bror till Orvar Torell. Det kunde kanske också intressera andra Ådals-bor att få veta något om Ulf Torell, som under gymnasietiden bodde hos en släkting i Lund, tog studenten 1946 på Katedralskolan i Lund, sedermera blev filosofie doktor samt tjänstgjorde som gymnasielektor i bl a historia och nu bor i Göteborg. Förutom två lärda akademiska avhandlingar har han 1999-2012 gett ut dessa böcker: 1) Vem var Claës Håkanson?, 2) Målaren Olof Sager-Nelson och Pontus Fürstenberg, 3) Per Hasselberg, den nakna sensualismens skulptör, 4) Fönster mot den fria världen (dansk motståndsrörelse 1940-1945), 5) Nordiskt persongalleri med fokus på andra världskriget samt 6) Benedict Arnold och West Point under amerikanska frihetskriget. Ulf Torell är alltså en nipstadsson med många strängar på sin lyra, som nästan vore mera förtjänt av att få en gata uppkallad efter sig i Sollefteå än att bli bortglömd där uppe i Ådalen.
Hälsningar! Olle Palenius

Åsa Nilsdotter Eriksson sa...

Hej!

Passerade Sollefteå i juli i år och ville då visa min sambo var Pettersborg legat. När jag "googlade" på Pettersborg fick jag (förutom ett stall i södra Sverige och ett äldreboende i Finland) upp en bild på huset Pettersborg och hamnande i din intressanta blogg. Vidare kom jag till historien om JP Sjödin och de olika kommentarerna som jag läst med stort intresse.
Min mormor var Siri, yngst i syskonskaran av JP Sjödins barn. Jag har bara få minnen från Sollefteå, hälsade på Gustav med fru Barbro på Nipuddsvägen vid två tillfällen som tonåring, måste ha varit sent 70-tal.
Böckerna Vår släkt finns i min mammas ägo och dom måste jag naturligtvis leta fram och läsa. Tack vare din blogg har jag nu fått veta mer om Sjödin-släkten!
Mvh
Åsa

Anonym sa...

Av det lilla jag har fått veta av mamma, så var inte Georg Sjödin (min mormors farfar) en sån trevlig typ..