onsdag 1 februari 2006

Livets väv


Det finns en vävstol som kan kallas Livet
Var dag en tråd i din väv dunkas in.
Det finns inget mönster beskrivet.
Den väv du gör den är din, endast din.

Till din väv får du märkliga trådar ibland:
små gnistrande nystan du har i din hand.
De vävs in under dagar av sorg och av gråt,
och ger skönaste färg efteråt.

~Mari-Ann Lindqvist

4 kommentarer:

Inkan sa...

En vacker dikt som säger mycket! Och vilket spännade kort med bildväverskan - det väcker nyfikenhet!

Ptr sa...

Just begreppet "väv" är intressant, eftersom det faktiskt har tagits som exempel på hur andlighet och vetenskap kan mötas. Fritjof Capra skriver t.ex. i "Fysikens Tao": "Den österländske mystikern ser universum som en oupplöslig väv, vars inre samband är dynamiska och inte statiska. Den kosmiska väven lever. Den rör sig, växer och förändras ständigt. Den moderna fysiken har också kommit att uppfatta universum som en sådan väv av relationer, och i likhet med den österländska mystiken har den insett att denna väv är i grund och botten dynamisk".

Anonym sa...

Vilken vacker och tänkvärd dikt Smulan! Och bilden, ja den är underbar. Den har allt som jag älskar, massor med vackra färger och... en vävstol! Jag vävde mycket sista året i skolan och det var mitt favoritämne!

Lillan
2/2/06

smulan sa...

Lillan o Inkan! Fotot är ett gammalt vykort från Grekland. Jag älskar motiv av vävar - kanske för att jag väver själv - och det här ett av dem. Den tänkvärda dikten är skriven av en nätvän, som gick bort i cancer förra året. Hon hade en mycket intressant hemsida med många tankar.

Solo! Ett mycket tankeväckande citat av Capra. I sanning Livets väv....