lördag 18 februari 2006

Les Halles.

Paris gamla hallar i centrala Paris flyttades som bekant i början av 70-talet till Rungis utanför Paris . Jag hann uppleva les Halles i Paris innan de revs och det var en upplevelse. Jag har tittat lite på historien runt dessa hallar och det här var vad jag hittade.

I 800 år pågick marknaden på samma plats i 1:a arrondissementet i Paris. Napoleon III gav arkitekten Baltard uppdraget att uppföra hallarna som alltsedan dess försåg parisarna med kött, fisk och grönsaker. Klockan två på morgonen var slaktaren redo att börja dagens arbete. Hans nedfläckade vita rock blandades av blod och svett. På de starka axlarna bar han djurkropparna från bilen in till hallarna innan han började det blodiga arbetet med att stycka djurkropparna. Den närliggande restaurangen Le Patron hade nära till sina entrecoter....

I hallarnas hav fanns även fula fiskar, röda fiskar, tonfisk, makrill, havskräftor, krabbor och andra delikatesser med klor. Musslor och ostron. En jättelik bouillabaisse bland alla grönsaker.

Slaktaren av år 1969 såg ut så här. En vänlig man som gärna bjöd in oss morgontidiga varelser till Hallarnas värme. Frid vare med les Halles och den vänlige slaktaren!

1 kommentar:

Inkan sa...

Paris gamla hallar känner jag igen från böcker och film. Så du har gått där och upplevt dofterna och stämningarna och provsmakat delikatesser?
Vilket underbart minne från Paris!