fredag 6 januari 2006

Källornas ådra

Eget foto. I jämtlandsfjällen med min kärlek.


Lyssna till ådran, källornas ådra
källornas ådra i livets mitt
allt vad ur tonande djup du hör
allt vad du hör är ditt.

Harry Martinsson


Den här vackra dikten skrev min älskade småskolefröken Siri Åkerberg i min poesibok för länge sedan. Dikten har följt mig genom åren och har gett mig mycket styrka, inspiration och tankar. Jag har själv många gånger givit bort denna dikt som "gåva" till mina vänner, därför att jag tycker att dikten har så mycket visdom.

Jag har försökt finna dikten bland Harry Martinssons diktsamlingar, men misslyckats. Finns det någon som känner till dikten? Möjligen är raderna en del av en dikt.

Uppdatering. Så här lyder hela dikten:

LYSSNA . . .
 
Lyssna till ådran,
källornas ådra,
källornas ådra i livets mitt!
Allt vad ur tonande djup du hör,
allt vad du hör, är ditt.
 
Miste du ådran,
källornas ådra,
källornas ådra i livet mitt -
miste du ock din sjungande själ,
miste du allt som var ditt.
 
HARRY MARTINSON: Ur Spökskepp (1929)

7 kommentarer:

Inkan sa...

Å vilket underbartr foto - det får mig att längta hem fjällen. Och det var en fin dikt av Martinsson -har ej läst den tidigare (så jag har mejlat en Martinssonvän med en fråga om dikten)

smulan sa...

Inkan! Jag kan tala om att fotot är taget under en våra fjällvandringar i Jämtland. Jag tror att det är öster om Sylarna.
Hoppas att din Martinssonvän kan luska ut vilken dikt det är. Jag har sökt så länge!

Inkan sa...

Tyvärr kände min vän inte till dikten. Men han tycker att den låter "martinssonsk" - Men ett tips är att du tar kontakt med Martinsson-sällskapet, mejlar strofen till dem och frågar:

www.harrymartinson.org

smulan sa...

Tack Inkan för hjälpen! Jag ska genast skriva till Martinsson-sällskapet och fråga.

Smulan

Monika Adamson Lindqvist sa...

Hej Smulan!

Martinson-Sällskapet här! Dikten "Källornas ådra" finns i samlingen "Flickornas födelsedagsbok", sammanställd av Margareta Schildt. Stockholm 1955.
Strofer ur Martinsons diktning kan man nu lätt finna i boken "Harry Martinsons bibliografi" av Carl Otto von Sydow som nyligen givits ut. Den ingår Sällskapets årsbokssamling och kom alltså ut som årsbok 2005. Se mer under vår hemsida www.harrymartinson.org ! ...och varmt välkommen som medlem!

Med hälsningar,
Monika Adamson Lindqvist, webbredaktör i Sällskapet

Inkan sa...

Det blev 'bingo' direkt där- Kul!

Tänk så snabbt en gåta kan lösas tack vare internet:)

Och jag vidarbefordrade denna information till den jag frågade som ju hade rätt i sin känsla av att det nog var "martinssonskt"

tallyho!
Inkan

Smulan sa...

Tack snälla Inkan för hjälpen! Och tack Monika i Martinsson-sällskapet för denna information! Nu vet jag var jag kan hitta dikten - eller stroferna ur dikten? - Ett varmt tack!

Smulan