Translate

söndag 18 december 2005

Vattlingon - en norrländsk julefterrätt

Lånad bild.

"Vattlingon", eller "sura lingon",  är en känd norrländsk specialitét, som alltid tillhörde julen och fest förr. Jag tycker att det är roligt att föra trevliga och goda traditioner vidare, så därför är denna efterrätt en stående tradition på vår familjs julbord. Det är lätt att göra och gott att äta.

På hösten plockar man stora vackra lingon i flaskor, som sedan fylls till brädden med vatten. Slut flaskan tätt och förvara flaskorna svalt - gärna i källare. Flaskorna tas upp lagom till julen och de sura lingonen serveras med socker och vispad grädde. Jättegott!

12 kommentarer:

Anita sa...

Inkan! Gör vattlingon nästa höst, så får du uppleva barndomsjulen igen!

Anonym sa...

Även i vår familj äter vi "Sura lingon" med socker och vispgrädde till jul. Alla de sex barnen väntar sig det när dom kommer och hälsar på till jul
Gillis

Anonym sa...

Hej!
I vår familj äter vi också "sura lingon", just med socker och grädde. Mamma brukar berätta om när hon var lite och familjerna efter julafton gick till varandra på "sura lingons-kalas"! / Sara

Lena H sa...

supergott, enkelt att göra, gott att bjuda på

Kerstin sa...

Gott med vattlingon! Men jag kommer också ihåg Fönstervin som gjordes på blåbär.... Har Du det receptet också

Anita sa...

Kerstin: Så här gjorde/gör vi ibland det enkla blåbärsvinet:

1. 1,5 dl blåbär och 7 russin lägges i en flaska.
2. Vatten fylls på och flaskan får stå i ett soligt fönster i 3-5 veckor.
3. Bären silas ifrån och 1,5 dl socker tillsätts.
4. När sockret är smält är vinet klart!!

Anonym sa...

Hej Kerstin!
vad spännande med blåbärsvin, men till vad används det förutom att drickas solo?
Ann-Christin

Solveig sa...

Har aldrig hört talas om vattlingon förrän nu och det låter så spännande och gott! Kan tänka mig att flaskorna blir väldigt vackra med alla röda lingon.

Jeanette sa...

Hej!
Duger det med köpta lingon från frysdisken? Hur länge bör det stå innan man avnjuter denna delikatess?

Anita sa...

Jeanette, lingonen (helst färska) bör läggas i flaskorna tidigt på hösten (sept/okt) för att få den rätta surheten. För de ska vara riktigt sura för att det ska få den rätta smaken. God Jul!

Kid Kumlin sa...


Hej, jätteroligt att läsa, jag sökte på vattlingon och fann er, inte dåligt.
Jag är en "medelpadda" som bor i Småland. Jag har i min källare 2 flaskor med vattlingon sedan över 30 år, oöppnade. Vad kan jag göra, spara som kuriosa eller .
Roligt om du kan ge mig ett svar annars lycka till med alla inläggningar mm Jag skall läsa vidare senare på din blogg

Kid Kumlin

Anita sa...

Kid! Roligt att du har så gamla lagrade vattlingon! Jag skulle nog inte smaka den utan föredra dem som lite kuriosa samling.
För många år sedan hittade jag en flaska hemgjort vin från 1920-talet i ett gammalt källarutrymme. Jag öppnade flaskan men kunde inte förmå mig att smaka pga lukten. ;)

Lycka till!