onsdag 7 december 2005

När jag blir gammal.....

När jag blir gammal ska jag klä mig i illblått med en röd hatt som inte passar till och inte klär mig. Och för pensionen ska jag köpa konjak och sommarhandskar och sidenskor och säga att vi inte har pengar till smör.
Jag tänker sätta mig på trottoaren när jag är trött och vräka i mig när det är provsmakning i butikerna och trycka på nödsignaleroch dra med käppen utmed kommunens staket och ta igen för min ungdoms skötsamhet.

Jag tänker gå ut i tofflor när det regnar och plocka blommor i andras trädgårdar och lära mig spotta. Man kan ha gräsliga blusar och lägga på hullet och äta ett kilo korv i ett svep eller bara bröd och ättiksgurka en hel vecka och samla pennor och kritor och glasunderlägg och sånt i kartonger.

Men fram till dess måste vi förbli respektabla så barnen slipper skämmas; de tar vid sig ännu mer än vi, om man skiljer sig från mängden. Vi ska vara torra och propert klädda och hushålla med pengarna och göra det som är riktigt och tänka på vårt eget och barnens bästa. Men kanske jag skulle ta och öva mig lite nu? Så att de som känner mig inte blir alltför skakade och häpna när jag plötsligt blir gammal och börjar klä mig i illblått....

En essä av Dorothy Parker

4 kommentarer:

Inkan sa...

Å vilken underbar dikt om rätten att få göra som man vill...

Vi borde lite till mans klä oss som vi vill och skrämmas lite och strunta i konvenansen, vara tvärtemot och ta igen för all jäkla ordentlighet som ibland står en upp i halsen ./.

Jag övar mig :)

smulan sa...

Inkan, jag övar mig också, må du tro!!!

Anonym sa...

Ja strunta i alla måsten och gör "dumheter" men ni kan. Själv verkar jag ha ett måste som inte går ge fasen i, max 5 m till toa.
rune

smulan sa...

Åh, Rune! Dina "måsten" är inte det roligaste...
Men du har skalat av så många andra "måsten" i livet, som jag avundas dig. Du har övat länge och lyckats!

Kram! Smulan