söndag 29 juli 2018

Vildmarksvägen

Vi har gjort en minitur efter Vildmarksvägen. (Strömsund - Gäddede- Stora Blåsjön - Stekkenjokk - Saxnäs (inkl. Fatmomakke och Marsliden) till Vihelmina. Det är en underbart vacker väg genom lappländska fjällbyar och kulturbygder, fjällskogar, underbara forsar, sjöar och kalfjäll. Det blev en liten "fjällvandring med bil" kan man säga..

Jag måste citera en turistinformation om Vildmarksvägen, som jag helt instämmer i:

"Vägen går genom läppländska  kulturbygder, genom fjällskogar och över kalfjället - och vildmarken är inte längre bort än en klivet över diket. Så begreppet "fjällvandra med bil" är i högsta grad verklighet efter Vildmarksvägen. När du stiger ur bilen är du mitt i vildmarken..

Kalfjället breder ut sig med vidsträckrata fjällhedar och lättillgängliga toppar. Luften är klar, tystnaden är öronbedövande och vattnet är läskande och givetvis drickbart. Fram med kåsan!"

Vildmarksvägen är absolut det bästa alternativet om man vill göra en fjällvandring med bil. Vi stannade ofta vid vackra platser. Stugor finns att hyra på många platser (måste ofta förbokas pga stor efterfrågan) efter vägen och ffa är naturen alltid nära. Här är några bilder.

Trappstegsfallet

Fatmomakke

Fatmomakke

Stora Blåsjön

Stora BlåsjönGaustafallet 
 
Gaustafallet

Bernhard Nordhs stuga i Marsliden (det är en kopia av original-stugan) B. Nordh är författare till den kända boken "I Marsfjällets skugga"

En underbar väg över kalfjället i Stekkenjokk

1 kommentar:

Kraka sa...

Många fina bilder!