onsdag 1 februari 2017

Ockupationen på Sollefteå sjukhus


Jag kan inte låta bli att skriva några rader om den pågående ockupationen av Sollefteå sjukhus. Det har varit en lång och intensiv kamp i många år mot att sjukhuset ska avlövas med i första hand BB/förlossningen och den akuta kirurgin. BB/förlossningen stängdes igår och samma dag beslutades i landstingsstyrelsen att även den akuta kirurgin ska läggas ner. Blivande mammor och akut kirurgiskt sjuka människor, gamla som unga, måste hädanefter åka 10-20 mil på ofta halkiga vintervägar utan mobiltäckning för att få den vård de behöver. De blivande mammorna får nu gå en kurs hur det går till att föda barn i en bil, om det värsta händer. Detta är helt oacceptabelt för ett land som Sverige!

Sollefteå kommun har en av de högsta landstings-och kommunalskatterna i landet men vi får ingenting tillbaka. Socialdemokraternas devis "lika värde och vård till alla" är idag ett hån mot alla som bor i Sollefteå kommun.  Och "Hela Sverige ska leva" - när försvann den målbilden??

Men, det finns just nu ett folkligt motstånd utan motstycke i Sollefteå och Kramfors kommuner mot dessa nedläggningar på Sollefteå sjukhus. Det finns en vrede hos människorna som påminner mycket om Ådalskravallerna 1931. Människor har gått man ur huse för att demonstrera i tre gigantiska demonstrationer, massiva protester uppvisas i olika grupper på Facebook, ett otal insändare har skrivits, möten och många andra aktioner har arrangerats.

Tyvärr är landstingsledningen känslokall för alla protester och de kör över folkviljan utan motstycke i svensk nutidshistoria. Ilskan hos människorna är rödare än någonsin, dock inte av den röda färg som majoriteten av landstingspolitikerna representerar i Västernorrland (S) och (Mp). Dessa partier står absolut lägst i rangordningen idag och vi är många som önskar att nästa (landstings)val skulle vara närmare än hösten 2018..  Den dagen blir det definitivt ett maktskifte i landstingsstyret i Västernorrland, var så säkra!Just i dagarna har en ockupation påbörjats på Sollefteå sjukhus. Förhoppningsvis kommer det att bli en kortvarig ockupation. Hoppet finns och kampen kommer att fortsätta tills landstingsstyrelsen river upp beslutet att lägga ner BB och den akuta kirurgin så snart som möjligt. Ockupationen har redan uppmärksammats stort medialt och intresset är stort hos människorna i Ådalen att delta.  

Sollefteå sjukhus måste finnas kvar. Sjukhuset är navet för alla oss som bor och vill bo kvar i Ådalen. Utan sjukhuset dör Ådalen.

Någon skrev i Facebook: "Ådalen kanske inte är socialdemokratiskt rött längre, men det har fan ett STORT rött hjärta som pumpar av stolthet, glöd och styrka."

Kampen om sjukhuset fortsätter! Vi ger inte upp.

PS. Bilderna är lånade från Facebook.

För den som vill läsa mera om ockupationen eller vill delta gå gärna in på den här gruppsidan i Facebook.  Där finns mer information och kontaktuppgifter.

Välkommen att delta!

Erik Persson skriver om BB-ockupationen i Västerbottens-Kuriren

5 kommentarer:

Steve sa...

Det är en tråkig utveckling. Jag skrev ett inlägg om BB-nedläggningen häromdagen ( https://stevereflekterar.blogspot.se/2017/02/nedrustning-som-foder-morfarstankar.html ).
Bra att ni tar striden där uppe.

”Kämpa dö Mjälloms brö, bryta bryta bryta” !

Anita sa...

Tack för ditt stöd Steve! Kampen kommer att fortsätta länge.
Ska titta in på din blogg och läsa vad du skrivit.

Allt gott till dig! Anita

Anna-Karin S sa...

hej

det verkar gott gry i Ångermanlänningarna trots allt.Hoppas ni får tillbaka ert BB snart.
Min momorsmor johanna Erika Nilsdotter 18581933 var född i Omsjö som dotter till
bonden nils Ersson 1797-1862 och hans andra hustru Anna Maria Olsdotter 1829-1904
de hade 4 barn varav 2 överlevde tonåren. änkan fick 2 utomäktenskapliga söner .
I sitt första gifte med Märta Hermansdotter 1787-1828 hade han 5 barn som överlevde barndommen och som var ca 30 år äldreän de yngre halvsyskonen. hans andra gifte med Sara Olsdotter var barnlöst. är det en familj du har hört talas om ??

med vänliga häslningar från
Anna -Karin

Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anita sa...

Hej Anna-Karin! Tack för din kommentar. Tyvärr har jag ingen närmare kännedom om denna familj, men på Magnus Johanssons hemsida om Ådalsliden finns familjen med: http://www.adals-liden.net/Adalsliden_Omsjo_familjer.htm#Nils Eriksson (1797-1862) Du har en mycket fin och intressant blogg! Jag ska läsa mera där. Allt gott!