torsdag 13 mars 2014

Svenska emigranter i Kanada Del 1. Hilbert och Karin Olofsson

För en tid sedan så hittade jag en bok på ett antikvariat som intresserade mig. Boken heter "De sista svenska rösterna - en resa bland emigranter i Kanada" av Gunnar Nilsson (1995).

Författaren har under många arbetat på SVT, ofta tillsammans med historikerna Hans Villius och Olle Häger. Gunnar Nilsson har gjort flera resor bland annat till Kanada och i slutet av 1970-talet gjorde han de intervjuer som ligger till grund för boken. Emigranterna som kommer till tals i boken kom alla till Kanada i början av 1900-talet. De var gamla och några av de sista som fanns kvar i livet som har egna minnen från sitt gamla hemland.

När jag började läsa så hittade jag flera emigranter i boken som kom från Ådalen och trakterna runt omkring. Inte desto mindre roligt blev det när jag fick veta att författaren har sina rötter i Hermansjö och Grundtjärn! Ett par av dem som intervjuas i boken kommer också från Grundtjärn.

Jag ska skriva ner några av de emigrantöden i boken som har anknytning till bygden. Jag ska försöka få fram så mycket fakta om personerna det går, men jag blir förstås glad om någon har mer att berätta, har foton att delge  eller till och med är släkt med de människor jag skriver om! Det finns några foton i boken, men inte av alla emigranter.

Hilbert Olofsson föddes1902 i Rå, Ådals-Liden och Karin Solander föddes 1903 i Sorte, Resele.  De gifte sig 1925 och bosatte sig på Hilberts föräldragård i Rå, Ådals-Liden. Efter några år bestämde de sig att emigrera till Kanada. - "Vi ville komma ut och se oss omkring", säger Karin till författaren. Tanken var att resa hem igen för "vi hade en liten pojk och en jänta hemma - vi loste dem båda två.." Författaren får inte veta mera om barnen. Han förstod att det var ett trauma för Hilbert och Karin.

Karin berättar vidare att resan gick från Göteborg till Halifax, sedan med tåg till Shaunavon, Saskatchewan där Hilbert hade släktingar. Även Karin hade tre bröder som emigrerat till USA. Shaunavon var vid den tiden ett stort prärieområde. De köpte en farm som de försökte bruka, men tiderna var dåliga och skördarna slog fel på de magra åkrarna, så de fick ganska snart ge upp det projektet. Karin och Hilbert flyttade så småningom till Cranbrook,  en stad i sydöstra British Columbia, där de blev kvar. Hilbert jobbade i skogen och  som lastare av slipers på järnvägsvagnar. Karin fick arbete på hotell. 1930-talet var den besvärligaste tiden för dem. Karin fick ströjobb på hotellen och Hilbert reste runt på frakttågen och letade arbete.

Karin och Hilbert skrev aldrig några brev hem. De ville inte locka andra att komma efter till Kanada.. En gång planerade de att åka till Sverige och hälsa på men det blev inte av för Hilbert blev sjuk. Det står ingenting i boken om Karin och Hilbert fick några barn i Kanada.

När paret tar adjö av författaren säger Karin: "No, vi visste ingeting om Kanada när vi for. Vi tänkte bara komma ut och se nånting. Sedan skulle vi åka hem igen...tillbaka till vårt land... men vi kom aldrig hem.. Jag vet inte varför det inte gick..."


Fotnot: Hilbert och Karin emigrerade till Kanada  den 3/6 1927. När jag tittade i arkiven så hittade jag de två barn som Karin och Hilbert nämnde i Ådals-Lidens församlingsbok 1923-37:

- Sonen Erik Markus Severin f 1925 död 1927 och dottern Ingrid Lovisa född och död 1926.

Säkert var dessa tragiska händelser en bidragande orsak till parets emigration till Kanada.

Föräldrarna till Nils Hilbert hette Olof Peter Olofsson f 1864 ohh Inga Helena Nordin f 1865 Rå, Ådalsliden.

Föräldrarna till Karin Adele hette Erik Magnus Solander f 1861 bonde i Sorte, Resele ohh Lisa Johanna Ritzén f 1873 i Anundsjö.
 
Karin Adele f 1903 hade också en tvillingsyster; Brita Elisabet.

Uppdatering:  "Karin Adelia Olofson" dog  1989-05-09 i Cranbrook vid en ålder av 85 år. Tack Magnus!

Inga kommentarer: