tisdag 30 juli 2013

Några intryck av Berlin

Vi har gjort några dagars besök i Berlin.  Tidsmässigt kanske lite fel tid för det visade sig bli de hetaste dagarna i juli. Det var ganska tufft. :) Det var mellan 32 till 38 grader varje dag, svetten rann och asfalten gungade av värmen. Det kändes skönt att vi kunde svalka oss i ett luftkonditionerat hotellrum emellanåt, annars hade vi varit två våta fläckar hela tiden. ;)

Det var mest ett historiskt intresse som gjorde att vi valde att resa till Berlin denna gång. Tyvärr var de flesta historiska platserna borta dvs inte synliga. Platserna har av både naturliga och aktiva skäl försvunnit i denna storstad. Informationen om de historiska platserna undanhålls ofta i resehandböcker och på platserna, eftersom det är platser som tyskarna helst inte vill kännas vid längre eller visa upp för turister. Tysklands tragiska krigshistoria är fortfarande en skamfläck för invånarna och man bör undvika att ta upp ämnet med dem.  En sådan "gömd" plats är till exempel den plats där Hitlers bunker låg. På platsen där bunkern var belägen finns idag ingen information/antydan till att en stor bunker legat tio meter under jorden med 18 rum i två våningar. Bunkern är numera i stort sett igenfylld och på platsen ovanpå finns en lekplats och en parkering omringade av hyreshus.

Eftersom "vanliga" resehandböcker ger ganska undermålig information, så blev den bästa resehandboken Jan Mosanders bok "Berlin" (1999). Jan Mosander har varit korrespondent i Berlin i två perioder för Expressen och Sveriges radio och är väl förtrogen med staden och dess historia. Han berättar i boken på ett intressant och initierat sätt sina intryck av staden, dess historiska platser och beskriver var de historiska platserna låg.

Berlin var i stort sett utplånad efter krigsslutet, allt låg i ruiner. Staden har återuppbyggts med tysk effektivitet. Dessvärre kan jag inte tycka att staden är vacker. Berlin består idag av fula byggnader med höghus, affärskomplex och hotell. Det är bara ett fåtal av de gamla husen som är bevarade, och de hus som möjligen fanns kvar efter kriget är ombyggda och förfulade. Berlin är en storstad med 3,5 miljoner invånare. Berlinmuren som delade Berlin föll 1989. Idag finns inga rester kvar av muren, bara några övergångsplatser, tex Brandenburg Tor, som minner om att det har funnits en mur.


Brandenburg TorAn Der Kolonnade strasse (ovanför Hitlers bunker)

Det här jättelika monumentet är till minne av förintelsen. Det invigdes 2005 och består av 2711 betongpelare i olika höjd. Monumentet täcker en yta långt större än en fotbollsplan


Olympiastadion invigdes 1936 till Berlinolympiaden. Det kom att bli en propagandafest för Hitler. Stadion är därefter tillbyggd och rymmer mer än 74.000 personer. En gigantisk arena!

Inga kommentarer: