onsdag 8 maj 2013

Makten har talat..


Sollefteå kommunstyrelse sade igår ja till vindkraftsindustrin Fängsjö/Storsjöhöjden i Näsåker. Två ledamöter reserverade sig; Västra initiativs Gunilla Fluur och Miljöpartiets Margareta Alton, båda från Näsåker. Heder åt dem som lyssnar på opinionen och inser det katastrofala för bygden om denna gigantiska naturförstörelse blir av. Tack Gunilla och Maggan!

Kommunordf. Elisabet Lassen

Än en gång visar Socialdemokraterna hur långt från människorna de står, och hur långt från den kompetens och debatt om vindkraftens negativa konsekvenser för människor, djur och natur som vindkraftsdebatten idag handlar om. Sollefteå kommun har ett socialdemoktratiskt styre sedan urminnes tider, och de som styr partiet idag är ett gäng inkompetenta och lättköpta ja-sägare som mer eller mindre sitter i knät på kommunordförande Elisabet Lassen.

Tyvärr är alliansens politiker lika goda kålsupare. Centerpartiets starke man Ingemar Jonsson är en sann anhängare av vindkraft och har under många år kämpat hårt för att få vindkraft på sin hemort. Att han har en hel del egna intressen i vindkraftsuppbyggnaden berättar han inte. Kallas inte detta jäv?

Moderaternas starke man Bengt Sörlin är en lika stark anhängare av vindkraft. Han vill inte ha någon dialog öht med kommuninvånarna om detta ämne. Han betackar sig för det.

Och övriga partiledamöter? Tja, de flesta är tysta, mycket tysta. Partipiskan viner och alla röstar som partiet tycker. Trots att vi vet att flera socialdemokratiska och centerpartistiska m.fl. kommunpolitiker har ändrat åsikt om vindkraftens betydelse för kommunen. Men på Kommunfullmäktiges möten är deras munnar tysta och röstar gör de som partiet tycker.

Sån är demokratin i Sollefteå kommun. Dvs det finns ingen demokrati alls. Besluten tas i slutna rum utan någon som helst dialog med kommuninvånarna varken före, under eller efter besluten.

Elisabet Lassen uttalar sig så här "insiktsfullt" ;) i dagens TÅ: ”Allt beror ju på vad man har för inställning, men nu får vi förhoppningsvis en satsning i kommunen som leder till jobb."

Häpp!

Att den gigantiska vindkraftsindustrin som planeras i Sollefteå kommuns västra delar, inte kommer att ge några lokala arbeten i framtiden, förstår hon inte. Att vindkraftsindustrin drabbar boende och fritidsboende väldigt hårt, att turismen och  fritidslivet i skog och mark förstörs, att djurlivet drabbas och att det kommer att innebära ohälsoeffekter på människor bryr sig inte Lassen om. Att  det kommer att bli en gigantisk naturförstörelse utan like i ett stort fritidsområde -  med 180 st.  210 meter höga vindturbiner, elva mil nya vägar i skogen, gigantiska cementtransporter- och fundament i området och bullriga, störande bergtäkter i området - så långt kan Lassen tydligen inte tänka..

Men en storsatsning på "Hotell Hallstaberget" i Sollefteå med kommuninvånarnas skattepengar- det går bra.  Det begriper Elisabet Lassen! ;)


Uppdatering. Lägger ut en jämförelsebild.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vindkraftprojektet är 10- till 15 år för sent ute. Men kommunledningen måste till varje pris rädda sitt ansikte som varande en av de mest företagsovänliga rent statistiskt. Kosta vad det kosta vill, det verkar ju ändå bara handla om några få kommuninnevånares framtida livskvalitet......Finns det inga krafter som kan stoppa detta vansinne som pågår. Förresten; vad är det som gör att samma människor i kommunledningen år ut och år in bara kan sitta och titta på vad som i verkligheten sker, jomenvisst, dom är visst folkvalda, hugaligen......

Anonym sa...

Med "företagsovänliga rent statistiskt" menas såvitt jag kan förstå den nyligen publicerade artikeln i Tidningen Ångermanland där Sollefteå intog en inte hedrande placering vad gäller företagande i kommunen. Vindkraftprojektet blir en räddningsplanka på kort sikt eftersom jobb genereras snabbt, för nu ska det väl gå undan, eller hur ???????

Anonym sa...

Debatten om vindkraft lägger jag mig inte i, för jag har inga kunskaper åt något håll. En liten petitess i fallet Elisabet Lassen som jag vill rätta till. Hon är inte "f.d dagbarnvårdare" utan hon är utbildad förskollärare. Rätt ska vara rätt.

Anita sa...

Tack för upplysningen, Anonym!

Anonym sa...

Du skriver att vindkraftverken är höga som åttavåningshus? Jo, visst är dom det och mer därtill, dom är höga som 60-våningshus! Vi har Skandinaviens högsta byggnad i Malmö, Turning Torso, 190 meter med 54 våningar. Dom här propellrarna når alltså 210 meter och därför måste tornen ha varningsljus och blixtar igång dygnet runt..! Det borde våra politiker också ha...

/L

Anita sa...

L: Du har helt rätt! Tack! Jag har lagt ut en jämförelsebild som visar den verkliga höjden på vindverken.