tisdag 5 mars 2013

"Tok-Nicke" - ett byoriginal i Näsåker

Ibland berörs man av någon som man hör berättas om.  I ett inlägg för en tid sedan berättade jag om Nils Johan Jonsson som tog sitt liv för att han inte fick gå och se kungen vid  invigningen av Forsmo-Hotingbanan 1925. Det känns som en kränkning att han nekades att gå, för han var en godmodig man som aldrig skulle göra en fluga för när. Varför nekades han att gå?

Man kan ju också fråga sig varför det var så viktigt för Nils Johan att få se kungen, men det var säkert en stor händelse på den tiden både för folk i allmänhet och givetvis även för "Tok-Nicke". Att han nekades gå på invigningen och se kungen blev en stor tragedi för honom, som han inte orkade med. Nils Johan Jonsson kallades "Tok-Nicke" eftersom han inte var riktigt som alla andra - m.a.o han var något av ett byoriginal. "Tok-Nicke" samlade bland annat på dödsannonser, trots att han inte kunde läsa.Jag har fått ett par bilder med "Tok-Nicke" som jag gärna vill visa. Magnus Johansson har berättat mera om "Tok-Nicke" i sin blogg.  Så här skriver Magnus:

"Vem var Tok-Nicke då? Han hette egentligen Nils Johan Jonsson och han var född 1867 i Forsnäs som son till bonden Jonas Persson och hans hustru Anna Sofia Jönsdotter. Nils Johan var kusin med min farfars farmor som hette Vendela Kristina Jönsdotter och hon var född på andra sidan älven uppe i Imnäs. Fadern Jonas hade inflyttat med sin familj några år tidigare till Forsnäs där de köpt ett hemman om 2 seland för 2500 riksdaler av Anders Andersson Forsberg. Familjen kom närmast från Siksele i Fjällsjö församling. Familjen sålde ganska omgående 1 seland till Olof Rundqvist. Nils Johan antecknades som "idiot" i husförhörslängden av prästen. Det är sorgligt att prästerna fick göra sådana anteckningar i kyrkoböckerna. Senare skrevs han även som fattighjon.

År 1909 efter att fadern Jonas dött flyttade eller flyttades Nils Johan och brodern Jonas Erik till ålderdomshemmet (fattighuset) i Rå. Nils Johan dog 1926 då han tog självmord genom hängning. Det sades att han låsts in på ålderdomshemmet en dag några månader tidigare när dåvarande kungen skulle komma på besök och inviga Forsmo-Hotingbanan. Han ville så gärna se invigningen och det kungliga besöket. Detta gjorde honom väldigt nedstämd."

Nils Johan Jonsson  "Tok-Nicke" (1867-1926)


Inga kommentarer: