Reliefen "Älvens historia" av Tyra Lundgren i Nämforsens kraftstation. |
När jag var i Visby nyligen var jag och såg en jättefin och intressant utställning av den mångsidiga konstnären Tyra Lundgren. Jag kände inte till henne så mycket tidigare, mer än att hon skapat den stora stengodsreliefen i Nämforsens kraftverksstation i Näsåker, ett konstverk som jag dessutom aldrig hade sett..
Konstutställningen av Tyra Lundgren i Visby gjorde mig intresserad att veta mer om denna mångsidiga konstnär. Jag köpte en alldeles nyutkommen biografi om Tyra Lundgren skriven av Marika Bogren, som kom ut lämpligt till den pågående utställningen i Visby. Det är en bok jag kan rekommendera om man vill veta mera om Tyra Lundgrens liv och konstnärsskap! Mycket bra.
Tyra Lundgren 1897-1979 var en allsidig konstnär som arbetade med med många konstformer under sitt liv. Förenklat har Tyra Lundgren kallats "hon med fåglarna" därför att hon skapade fåglar i stengods, men hon var mångfacetterad och arbetade även med skulpturer i glas, brons och keramik. Hon formgav textilier, målade, tecknade och arbetade även med grafik och litografi.
Jag hade som sagt inte sett den stora reliefen som Tyra Lundgren skapat i Nämforsens kraftsstation tidigare, men igår blev det äntligen av! Det är en imponerande stor relief ca 750 x 480 cm som omfattar 178 delar i glacerat stengods. Reliefen skapades och sattes upp 1950; några år efter kraftverkets tillkomst. Reliefen skildrar arbetet med timmerflottning, fiskefänge, fornhistorien med hällristningarna och stenåldersfigurer i ritisk dans, näcken, älgar och vargar, Tyra Lundgren vistades en tid i Näsåker under det att konstverket tog form för att studera den miljö hon skulle skildra.
Tyra Lundgrens skapade flera storskaliga offentliga verk vid den här tiden. Tyvärr är väl reliefen i Nämforsens kraftstation den minst kända av dem; möjligen därför att den placerats på en ganska undanskymd plats där allmänheten inte har tillträde utom vid speciella visningar. Men det är ett konstverk som är värt att se! Fram till den 15 augusti är det kostnadsfria visningar tisdag-söndag kl. 12 och 14.
En essä om Tyra Lundgren av Lena Månsson finns här.
Ett reportage i TÅ: http://www.allehanda.se/kultur/tyra-lundgren-i-rampljuset
PS. Några bilder från förra årets vattenutsläpp i Nämforsen. Mäktigt!
http://smulansblog.blogspot.se/2011/08/namforsen-vart-varldsarv-i-nasaker.html
Uppdatering:
Tyra Lundgren (1897–1979) berättar så här i Vattenfalls personaltidning Vi i Vattenfall nr 2, 1950 om arbetet med den trettio kvadratmeter stora stengodsrelief – Älvens historia – hon gjorde till Nämforsens kraftstation:
»Jag flyttade upp till Kilforsen, som ännu var outbyggd och vild, gjorde mig god vän med flottarlaget, satt i forsen dag efter dag, iakttog deras rörelser och arbetssätt, sökte absorbera skummet, forsvirvlarna, färgerna och friskheten. Hur timret tornade upp sig i brötar och hur älvperspektivet försvann bakom blånande skogslinjer. Det gällde också problemen hur jag skulle kunna översätta skummande och strömmande vatten i handgripligt stengods. Alltsammans måste från början tänkas in i stengodsets svårbemästrade möjligheter. Jag har velat skildra Nämforsens historia så att också folket däruppe kan ha glädje därav.
Vänstra över hörnet är sagotiden. Näcken spelar i forsen, en vit älgtjur, en uggla och en blek nymåne i sommarnatten. Högra sidan skildrar forntiden. Nämforsen är berömd för sina 1400 hällristningar av älgar, laxar, figurer och båtar, av arkeologerna delvis daterade till för 5000 år sen. De finns på båda sidor av den stridaste älvfåran och anses av vetenskapen vara magiska böner om god jaktlycka. [...] Jag har satt dit några symboliska stenåldersfigurer i magisk dans, som hetsa sina vilda hundar efter villebrådet. Längst ned ber en magiker om jaktlycka, en stenåldersyngling hällristar, en tredje harpunerar laxar i laxbäcken. Vänstra sidan ägnas gårdagen, flottningsepoken. Timret flyter i älven, dansar utför forsen, bildar brötar, skickas iväg av flottarna. Flottkarlarna har jag gjort ganska autentiska, dels för jag tycker om dem, dels för att det kan vara roligt bevara just de typer, som sist ha flottat i dessa forsar. Längst till höger är det Danielsson, flottarebas och son av flottarebas i Kilforsen, Sandahl, som flottat 30 år i Nämforsen, Söderberg och Kalin i Kilforsen.
Beträffande materialet är det högbränt stengods, det vill säga keramisk lera, som bränts vid den höga temperaturen av cirka 1300 gr. [...] Stengodset är ett oerhört krävande och oberäkneligt material. Den konstnärliga gestaltningen måste brottas med tekniken och på otrampade vägar söka finna en syntes av egna intentioner och keramisk uttrycksfullhet, vilket allt måste bygga på en förening av form, färg och det tekniskt möjliga.
Det är inte utan skräck jag sett täckelset falla. Som konstnär är jag fullkomligt medveten om mångt som är ofullgånget och inte tillfredsställande i resultat. Det beror, men inte bara – på egen ofullkomlighet, på att så mycken kraft gått åt att kämpa med materialet, men även på att ingenting som är gjort går att göra om. En glasyrton som förändrat sig i bränningen går inte att göra om igen.»
Uppdatering 2015: Jag har i min ägo en av Tyra Lundgrens skisser/teckningar som hon gjorde till reliefen i Nämforsens kraftstation. Skissen är från Kilforsen 1947. Se foto.
5 kommentarer:
Hej
Oj vad den var vacker denna relief. Känner igen namnet Tyra Lundgren, men mer är det inte. Så än en gång finns det anledning att tacka dig för att du visar oss som inget vet, att det finns mycket att veta ;-).
Ska försöka få tid att läsa den bok du skriver om här. Låter väldigt intressant och jag älskar formligen biografier :D.
Hej från Evy
Tack själv Evy! :) Ja, jag kan verkligen rekommendera boken av Marika Bogren. Intressant skriven om en intressant och duktig konstnärinna. Hennes självporträtt är omtalade men allt hon gjorde är synnerligen vackert.
Hei Anita.
Kom tilfeldig inn på din blogg,
og for en FANTASTISK BLOGG!!!!!!!
Har ikveld sittet nesten 2 timer
å lest og lest. Nå måtte jeg
stoppe,for min fru ropte.HEHE.
Mvh Jan Samuel.
Tack för din kommentar Jan Samuel! Välkommen tillbaka när du har tid. :)
Allt gott!
Hej!
Jätteroligt att se reliefen i bild.
Jag har en provplatta som Tyra Lundgren gav min far i samband med invigningen av konstverket i Stockholm. Den har i alla år varit uppsatt på öppna spisen hemma hos oss. En riktigt tung pjäs. För ca 20 år sedan var jag och min fru på besök i Näsåker och i samband med detta fick vi möjlighet att se hela konstverket. Hälsningar Olle
Skicka en kommentar