söndag 1 juli 2012

Familjen Lidfors, Rå Näsåker

För en tid sedan visade och skrev jag om ett gammalt kort jag fått, som har en aktuell spännande historik. :) Berättelsen är inte avslutad ännu, så jag kan inte berätta mera om det just nu . ;)

Men jag vill gärna visa dessa foton som jag nyligen fått, och som i högsta grad angår den familj som denna historia handlar om. Jag har fått de här unika fotografierna av en ättling till familjen Lidfors. Han har varit mycket vänlig och gjort stora ansträngningar för att jag ska få tillgång till dessa familjefoton.

Ett stort och varmt tack Hans F.!

Det första fotot föreställer stamfadern till familjen Lidfors i Näsåker. Erik Mikaelsson Lidfors f 1802 tog namnet Lidfors någon gång i början av 1800-talet. Hans farfar härstammar från Junsele. Erik Mikaelsson Lidfors dog 1885. Han var gift med Helena Månsdotter f 1819 i Multrå Sollefteå. Hon dog 1897. Paret bodde i Rå Näsåker och de fick 17 barn tillsammans varav 10 av dem uppnådde vuxen ålder.

Erik Mikaelsson var bonde, handlare, nämndeman och en av den tidens största skogsägare. Han var känd som en brutal och hård affärsman och har över huvud taget inget gott eftermäle i bygden. Många av hans barn har samma renommé som sin far. Mer om detta kommer senare.Erik Johan Lidfors f 1877 i Rå, Ådals-Liden.
Erik Johan Lidfors emigrerade till USA 1903 och gifte sig 1911 med sin kusin Anna Elisabet Lidfors f 1882 i Minnesota dit de båda hade emigrerat. Det är om denna familj som den aktuella berättelsen egentligen handlar om. ;)

Bonden och nändemannen Erik Mikaelsson Lidfors 1802-1885 och hans hustru Helena Månsdotter 1819-1897.

Ingrid Margareta Sundvall 1854-1881

Ingrid Margareta Sundvall var Erik Johan Lidfors´ f 1877 mamma.

Johan Sundvall 1825- 1894 ohh Botilda Kristina Sundvall 1822-1902

Ingrid Margareta Sundvall f 1854 föräldrar och svärföräldrar till emigranten Erik Johan Lidfors .

Fortsättning följer! :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rå verkar vara en gudsförgäten by numera. Åkte genom den häromdan. Bedrövligt dålig väg, igenvuxet och dant. Lessamt. Såg spår efter två butiker och nåt som kan ha varit ett skolhus. Hur många butiker har det funnits där?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anita sa...

Vägen är dålig, javisst! Men fortfarande en charmig by med många åretrunt- och sommarboende. :)