lördag 21 juli 2012

Apotekshuset Sollefteå


Det gamla apotekshuset (till hö. i bild), numera Sollefteå museum och bibliotek, är ett av de fåtal hus som räddades från rivningshysterin på 1960-70-talen i Sollefteå. Det här fotot hittade jag i facebookgruppen "Sollefteå från förr", och jag tycker att det är ett fantastiskt tidsdokument från en tid som egentligen inte är så långt borta, men ändå så länge sedan...

Titta på husen, kläderna - hur skulle det vara att gå tillbaka till den tiden och uppleva hur det var då?

Jag skulle gärna göra det... ;)

Kan fotot vara från förra sekelskiftet...?


Uppdatering:

Fotot finns i Sollefteå bilddatabas. Där står att fotot är taget 1895. "Storgatan sedd mot väster, 1895. På höger sida garnhandlare G L Nymans hus , Apotekshuset,Carl Lundeqvist hus. På vänster sida missionskyrkan, Källgrens slakteriaffär, och längst bort skymtar Härnösands Enskilda bank."  Fotograf: Nils Gustaf Nilsson  (Tack för tipset Martin!)

Ett annat gammalt kort med apotekshuset i mitten. Årtal?
Apotekshuset i mitten

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar likt ett kort i Sollefteå databas. Det är ett vykort från 1895.

http://www.sollefteamuseum.com/bilddatabasen.4.2741dba1127dbde7e03800010491.html

Martin

reneesfotoblogg sa...

Jag skulle gärna göra det....om jag hade en väg tillbaka. För vem vet vad jag skulle vara för en människa? En utsliten statarhustru med fjorton barn och en tillika utsliten make eller förhoppningsvis en träpatrons fru eller varför inte apotekarfru.....jösses vad fantasin drar iväg.

Anita sa...

Renée: Absolut! Jag vill också bara vara en betraktare som får uppleva hur livet tedde sig på den tiden. Med möjlighet att flykta tillbaka till nutiden igen! :) Ha det gott!