lördag 10 september 2011

Information från FSL (Föreningen Svenskt Landskapsskydd)

FSL (Föreningen Svenskt Landskapsskydd) är en riksorganisation "som har till huvuduppgift att värna om att Sveriges vackra natur och kulturlandskap inte genom storskaliga exploateringar förvandlas till industrilandskap och därmed dålig livsmiljö för de människor som berörs.

Utbyggnaden av vindkraften har varit det område som med åren kommit att bli helt dominerande. FSL är i dag den enda svenska riksorganisation som står upp till försvar för den befolkning och de natur- och kulturbygder som hotas."


I en debattartikel på hemsidan skriver Jonny Fagerström så här:

"Missvisande information från vindindustrin.

Oavsett sanningshalten i klimatvetenskapen kan vindkraften aldrig spela en betydande roll i en global energiproduktion. Till detta är den för dyr och ineffektiv. För svenska förhållanden är den helt ointressant eftersom svensk elproduktion redan är i det närmaste koldioxidfri. Klimatfrågan har därför aldrig varit särskilt viktig för att belysa vindkraftens tillkortakommanden. Vindindustrin använder dock klimatskrämseln hänsynslöst i sin propaganda."


Läs fortsättningen här...

6 kommentarer:

Viola_T sa...

Intressant att se om detta utvecklas till en vindkraftsmotståndsblogg med tiden. Skulle inte vara konstigt alls. Det är oftast först när man inser verkningarna av vindkraft nära inpå sig, som man ifrågasätter. Nimby-effekten fäller alla stora industriprojekt. Kämpa på!!! Men bäst vore det om vi norrlänningar med stora pvindkraftsprojekt kunde sluta oss samman. Har du sett projektet med 1100 verk i Kolerbygden utanför Piteå???

Anita sa...

Viola: Jag skriver om det som engagerar mig.. :) Håller med dig, jag har inte följt vindkraftsdebatten så noga tidigare. Jag har nog mest varit allmänt positiv tidigare till vindkraft som ett alternativ. Men nu känns det viktigt att förstå vad det hela egentligen handlar om när man snart ska få snurrorna på tomten .. Nästan..

Och ju mer jag läser så förstår jag vilken exploatering och skövling detta kommer att innebära för vår natur. Jag blir alltmer tveksam.. Det verkar för mig som miljöaspekterna är en täckmantel för stora ekonomiska intressen.

En utbyggnad av minst 1000 snurror i Kolerbygden motsäger inte heller misstanken..

Det borde kanske vara dags att samla oss?!

nicke sa...

Skulle vara synd om det blir en motståndare/gnällblogg. Finns för många redan. vindkraft är mer möjlighet än problem. Vågar säga det efter att ha hållit på med sådana frågor i mer än tjugo år.

Och självklart handlar det om ekonomi. Enorma projekt med sikte på att ställa om landets energisystem till hållbarhet och utsläppsfrihet kan inte drivas på hobbybasis.
Det är inte farligt och skövlar inte natur. Det byggs och förstärks vägar i skogsmark och det är en halv km mellan varje maskin. Mkt snällare än det mesta i skogsbruksväg.
FSL kommer att skrämma med att bygden blir i det närmaste obeboelig och jag säger bara kolla själva.
Men låt dem inte komma närmare än 1500 m med riktigt stora vindkraftverk. då hörs de nästan inte alls. Men ni kommer att se dem och om ni tycker det är ett problem så bör ni förhandla med dem som projekterar om intrångsersättning. Varje verk brukar producera för 4-8 miljoner om året och det räcker till att ersätta för intrånget t ex 50 000 om året. Jag vet ju inte hur många som bor däruppe i trakten, men jag tycker det är så himla viktigt att omställningen till ren energiförsörjning blir av, så därför lägger jag en kvart på de här synpunkterna. Som kanske får dej att tänka en gång till innan du faller i famnen på FSL.

Anita sa...

Nicke: I grunden har jag varit/kanske fortfarande är positiv till vindsnurror. Men jag tror vi inte riktigt vet alla konsekvenser det kommer att innbära för skogen, naturen och allt vilt. För oss som bor här är naturen och miljön en viktig orsak till att vi bor här, och allt som riskerar att förstöra den miljön känns som ett hot.

Jag tar till mig all kunskap jag kan få om konsekvenserna av vindsnurror, och då känns det bra att låta alla komma till tals.

Tack för dina synpunkter!

nicke sa...

Du är välkommen att fråga vad du vill när det gäller vindkraft, så svarar jag kort om jag vet svaret.

Vindkraftutvecklingen har blivit en sorgligt infekterad fråga. Många som vill bygga vindkraftverk förstår inte riktigt att mänskor som bor i trakter där det aldrig tidigare funnits såna byggnadsverk, kan bli väldigt oroliga för att deras boendemiljö kommer att störas allvarligt. De borde satsa mkt mer på att berätta om planerna och göra det tidigt, inte bara på offentliga möten heller, utan mycket mer personligt och lyssnande.
Om dom nu inte gör det, får du se till själv att informera dig. Åk till ett ställe där det finns en stor anläggning och upplev, prata m folk som bor där o s v.

Om kommunen pekat ut ett område där du bor, fråga politikerna o tjänstemännen hur de tänkt att det ska funka med avstånd till era hus m m.
Som sagt fråga vad du vill, men om du redan fallit offer för FSL:s antivindkraftpropaganda är jag rädd för att det inte hjälper så mkt vad jag säger.

Anita sa...

Jodå, det går att vara mer positiv till vindsnurror än andra alternativ. Där håller jag med dig. Men för oss norrlänningar som fått nästan alla vackra forsar förstörda i våra älvar, kan inte stilla se på att nu även skogen ska industraliseras och exploateras. Det är vår natur som skövlas!

Dessutom, och det är inte minst oviktigt, så har vi i Norrland inte fått en enda penny av all den elkraft som våra älvar producerar. Tvärtom! All energi som produceras går till södra Sverige och till Tyskland.

Precis likadant kommer det att bli med vindparker i våra skogar! Naturvärden förstörs och skövlas, men "vi" som levererar elen får ingenting för det. Snarare tvärtom. Elpriserna kommer att höjas ännu mera, ingen lokal arbetskraft kommer att behövas - elbolagen har egen kompetens för detta. För jaktintresserade blir det tuffa tider som väntar av många skäl.

DET är vad jag tror.