tisdag 12 juli 2011

Sigbjörn har sommaren räddad

Man ska ta det lugnt på sommaren sägs det.. ;) Inte hetsa upp sig för bagateller utan istället bara njuta av den underbara tid vi nu har. Men jag kan inte låta bli höja på ögonbrynet en aning och citera en text och bild ur en artikel från dagens TÅ.

Jag har så svårt att fatta att den f.d. sjukhusdirektören i Sundsvall, Sigbjörn Olofsson, kan få 140.000 kronor i månaden (av skattemedel) med arbetsbefrielse i tre år (!) efter att ha fått sparken från ett arbete, ett arbete som han dessutom skötte mycket dåligt! Hur kan en människas insats under en relativt kort tid på ett arbete vara värt så mycket??

Är inte detta bedrägeri mot skattebetalarna, så vet jag inte vad det är!!    Anders L Johansson och Sigbjörn Olofsson gjorde upp om avtalet som nu JO-anmäls.

"Olofssons avtal JO-anmäls


Avtalet som skickade hem sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson med full lön utan arbetsplikt i tre år blir ett fall för justitieombudsmannen, JO.

– Så lätt får man inte lura skattebetalarna på pengar, säger Arne Grip som gjort anmälan.

Arne Grip är före detta lektor i arbetsvetenskap vid Linköpings universitet, ett område som täcker även arbetsrätt och arbetsmiljörätt. Han har också varit politiskt aktiv i många år i kommun och landsting i Östergötland.

Grip vänder sig mot en utveckling med flera dyra avtal för höga tjänstemän som han menar saknar stöd i lag. Några av dem har han nu JO-anmält.

Ett fall gäller en läkare som har köpts ut av region Halland på sjukhuset i Varberg, ett annat gäller en fastighetsdirektör i Stockholm, ett tredje gäller Sigbjörn Olofssons uppgörelse med landstinget i Västernorrland.

I Västernorrland kom landstingsdirektör Anders L Johansson och Olofsson överens i februari 2011 i ett avtal att Olofsson i praktiken från och med september i år behåller full lön 140 000 kronor i månaden med arbetsbefrielse fram till 31 mars 2014, månaden innan han fyller 67 år.

– Anders L Johansson har alltså givit Sigbjörn Olofsson ett löfte om att han ska få fyra miljoner av allmänna medel, utan arbetsinsats eller krav på samordning med annan lön.

– Men två anställda kan inte skriva avtal med varandra så här. Två anställda utgör inte parter i arbetsrätten.

– Jag förstår inte varför Anders L Johansson, som jag känner som en hederlig karl från hans tid i Linköping, sätter sitt namn under en sådan här historia, uppger Arne Grip.

Ett rimligt utfall enligt Grip är att JO gör polisanmälan för tjänstefel. Själv hävdar han att det snarare är bedrägeri.

Anmälan gäller också landstingsdirektör Lars Bolin som gjorde upp om villkoren när Sigbjörn Olofsson tog över på länssjukhuset Sundsvall-Härnösand i början av 2010.

Du kommer med allvarliga anklagelser?

– De är väl grundade. Och det är väl gärningarna som är allvarliga, menar Arne Grip."

5 kommentarer:

Steve sa...

Det blir skamstämpel för samtliga i ärendet inblandade.

Anita sa...

Eller varför inte skampålen..

Allt gott Steve!

reneesfotoblogg sa...

År ut och år in och aldrig tar det slut. Man mår fysiskt illa och egentligen skulle man sluta läsa tidningen, inte lyssna på radion eller titta på TV i akt och mening att få lite sinnesro. Men vanans makt är stor och man vill inte gräva ner sig. Hoppas verkligen att dom blir ställda till svars.
Häromdagen bloggade jag om sexualförbrytaren som jobbade på förskola och fick sluta med avgångsvederlag på över trehundratusen, för att inte tala om undersköterskorna som misshandlade de gamla på ett äldreboende men ändå fick behålla sina jobb. Tvi vale!

Elisabet. sa...

När vår stövare hade smitit och kom hem med svansen mellan benen, brukade pappa stå på bron och säga ..."men fy ändå sä skamligt åt dig!"

Det var liksom inte frågan om att berömma och locka och hunden visste mycket väl att han gjort nånting fel.

Just på samma sätt skulle jag vilja säga/utbrista till penninggiriga människor utan skamkänsla i kroppen!

Hur kan man ens ta emot så mycket pengar? Skäms man inte det minsta lilla? Tycker man sig verkligen vara värd så mycket?

Jag tycker att det är BEDRÖVLIGT!

Inkan© sa...

Dags för en rejäl samhällsrevolution... skulle det fungera? Makt korrumperar sa någon klok gammal man en gång- jag håller med.

Varför tillåter vi det att pågå?