söndag 10 april 2011

Liten dansös / Uppdatering

 

Häromdagen upptäckte jag en liten stenskulptur utanför sjukhuset i Sollefteå som jag inte riktigt uppmärksammat tidigare. Skulpturen heter " Liten dansös". Den är så fin!

Skulpturen är skapad av skulptören Torsten Fridh och här står det mera om honom.


Uppdatering: Den vackra skulpturen av "Liten dansös" finns också i Karlstad! Jag har fått följande kommentar av Martin Bergman:


"Här kommer "Liten dansös" från Karlstad. Det är nog inte en slump att hon idag är placerad utanför f.d Flickläroverket i Karlstad, enligt min spejare. Vid flickläroverket utbildade man bl.a dansöser. Tyvärr verkar det ligga ett rasterskydd över fotot. Men jag ska skicka en mera dagsfärsk bild.

Här har jag hittat text och bild
Vänligen Martin B

TACK Martin!


"Liten dansös" av TORSTEN FRIDH

Kungsgatan/Eneströmsgatan, Frödingparken i Karlstad.

När skulptören Torsten Fridhs dotter var barn brukade hon ofta tjänstgöra som modell för faderns konstverk. Maria, som dottern heter, började dansa i början av femtiotalet när hon var mycket ung. Hon var aktiv i en dansgrupp som kallades Blåsipporna. Många av de skulpturer som Fridh utfört med dottern som förebild visar henne just som dansös. Bronsskulpturen i Karlstad, Liten dansös, är bara en av ett ganska stort antal framställningar i olika material av den dansande lilla flickan.

Bilden av vår unga ballerina är varsamt och omsorgsfullt skulpterad. Se bara på hennes öron; det ena örat står ut lite i förhållande till det andra – en detalj som ger liv åt skulpturen. Flickan intar vant en balettpose. Hon tittar ner på händerna som hon fört samman vid sitt bröst som om hon koncentrerar sig inför en svår rörelse.

Skulpturen skänktes 1957 till staden av Karlstads Kaféaktiebolag. Stadens drätselkammare menade att det vore lämpligt att placera den lilla dansösen i en plantering utanför teatern, förmodligen med tanke på kopplingen mellan scenen och dansen.

Parkstyrelsen och skönhetsrådet bestämde sig emellertid för att placera skulpturen i parken mellan stadens dåvarande saluhall och stadsbibliotek.""Liten dansös" i Karlstad. Foto: Hans-Erik och Zaida Brask.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ja Anita, den var verkligen fin.

Visst är det något särskilt med statyer och skulpturer? Jag kan inte sluta förundras över den skicklighet som ligger bakom skapelsen av dessa. Tänk alla vackra ryttarstatyer, hästar, hundar, barn, kärlekspar och annat som finns runt om i världen. Har alltid undrat över varför det inte finns små repliker att köpa som souvenir i anslutning till de allra mest kända. Skulle vara så kul att ha :D Tycker jag alltså ;-)

Hej från Evy

Anonym sa...

Visst är hon fin den lilla dansösen. Tänk att Torsten Fridh kunnat fânga flickans tankspridda nonchalans i sten ! där hon stâr och väntar beredd pâ att lektionen skall börja.
En stor själa konstnär, sannerligen !!

Gammelmor i Paris

Vivi-Anne sa...

Ja, visst är hon fin den lilla flickan. Skulpturen stod på en annan plats till för några år sedan. Det var närmare parkeringen.

Elisabet. sa...

Håller med! Jag är väl gammalmodig, men jag tycker så mycket om såna här skulpturer.
I Wanås utanför Kristianstad (Vanås, kanske ...?) finns tydligen en liten park med ljuvliga skapelser.
Dit ska jag åka.

Anita sa...

Håller med er alla om den lilla dansösen! Ju mer jag tittade på dansösen ju finare blev den. Det är en så fin känsla och ömhet i utförandet. Men jag blir lite osäker... visst är den gjord i brons?

Martin Bergman sa...

Hej!
Det verkar som om "Liten dansös" vandrat runt i landet. Hon har funnits i Karlstad också, se här http://www.lexikonettamanda.se/show.php?aid=19108

Anita sa...

Hej Martin!

Är statyn borttagen i Karlstad - vet du det?

En riktigt Glad Påsk Martin!

Martin Bergman sa...

Jag har ingen aning om hon finns kvar i Karlstad. Kanske hon har en tvillingsyster där. Men jag har en god vän i Hammarö som jag kan fråga. Återkommer om det.
Glad påsk på dig också!
Martin B

Anita sa...

I länken i inlägget (Wikipedia) står att samma stay finns i Karlstad. Det är ju inte omöjligt att det finns dubletter..

Martin Bergman sa...

Pratade idag med Karlstad och har satt en spejare på att hitta tvillingsystern.
Martin B

Martin Bergman sa...

Hej!
Statyn av dansösen finns vid f.d Flickläroverket i Karlstad. Det ligger i närheten av Hagaparken. Jag kommer att få ett foto av statyn som jag skickar till dig sen.
Vänligen Martin B

Anonym sa...

Finns denna staty i Stockholm ? Det var ju där dansgruppen "Blåsipporna" höll till under ledning av danspedagog Eva Lindström. Men hon började kanske i Karlstad.

En fd "Blåsippa" under sent 50 och 60-tal

Anita sa...

Blåsippan: ;) Har ingen aning om skulpturen finns i Sthlm. Jag har förstått att den finns i Karlstad förutom Sollefteå. Kanske någon annan vet? Hälsningar Anita

Anonym sa...

Statyn (troligen i gips) ställdes ut på Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm 1957. Se http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=10557

Jag vet inte om det finns en bronskopia även i Stockholm.

Mvh Gunnar

Annika sa...

Kan man på något sätt komma i kontakt med gamla dansöser från dansgruppen "Blåsipporna"? Eller någon som vet var det kan finnas filmer eller foton därifrån? Min mamma, då Gun-Britt Höök, gick där under sent 40-tal-50-tal. Mejla gärna mig då tack. annika.sterner85@gmail.com

Katarina Cinnamon sa...

Ska finnas flera av denna skulptur. För den som står utanför Sollefteå Sjukhus har funnits där så länge som jag minns och jag var liten på 60-talet :-)

linda sa...

Hej!
Jag var också Blåsippa i Stockholm på 50-talet. Vet inte om det finns någon staty i Sthlm av "Liten dansös", men jag skall försöka ta reda på det.
Ska precis läsa in mig på Torsten Frid till min konstcirkel på tisdag.
Vänliga hälsningar
Linda på Frösön

trädgårdsamatören sa...

Jag är också som tokig i den och har lagt spaning på den på flera stora auktionssajter också. Den finns nämligen också en terrakottaversion (för att ha inomhus) som tydligen ägs av en före detta statsminister. Där ser man!