söndag 3 april 2011

Historik om Pelle Molins stuga i Näsåker

Jag fick häromdagen en historik om Pelle Molins stuga i Näsåker som jag gärna vill delge. Det är hembygdsforskaren Paul Lundin i Näsåker som skrivit historiken. Det som var nytt för mig är att stugan var byggd av Erik Jakob Sjödin i Hulte, Omsjö som föderådsstuga till bonden Olof Nilsson i Jansjö. Olof Nilsson var far till Nils-Olof Olofsson som senare blev bonde i Lidgatu och far till "Nils-Olofs pojka".

Pelle Molins stuga 1902.

"Stugan uppfördes omkring 1885 i Jansjö, Ådalsliden som föderådsstuga för bonden och nämndemannen Olof Nilsson. Stugan byggdes av timraren Erik Jakob Ersson Sjödin i Hulte, Omsjö. Olof Nilsson dog 1889 (1890 min not) och stugan köptes då av skomakaren Nils Olof Eriksson Höglund från Mo i Resele, som var gift med en dotter till murare Sundström i Häxmo. Höglund rev stugan och flyttade den till sin nuvarande plats på den s.k. Forsbacken på Prästnipan.

När Pelle Molin i slutet av april 1890 kom till Näsåker fick han till att börja med bo i en vindskammare hos prosten Viktor Bernhard Frisendahl i prästgården. Året därpå bodde Pelle hos skolläraren Olof Strömstedt.

Skomakaren Höglund emigrerade till Brunswick i Minnesota i juli 1891. Innan han flyttade sålde han stugan till bonden och kyrkvärden ”Gammel-Mårten” Mårtensson Lidmark i Västanbäck.

Pelle Molin fick nu, med Frisendahl som mellanhand, flytta in i stugan, vilket ska ha skett någon gång i oktober eller november 1891. Men stugan var kall och Pelle hade dåligt med ved, så när skrädddaren Nils Erik Ritzén i Åhs (författare till boken ”Ur öfvre Ådalens folklif” tryckt 1911) besökte Pelle så hade vattnet frusit i hinken och ingen ved fanns att elda med. Pelle fick följa med Ritzén hem och bo hos denne över den värsta vintern. Pelle flyttade tillbaka till stugan igen på våren, dvs 1892, men mot jultiden samma år fick han bo hos gästgivaren Westin i Västanbäck.

Somrarna 1893 och – 94 bodde Pelle i stugan på Forsbacken, men enligt Per Nilsson Tannér i boken ”I Pelle Molins spår” så bodde Pelle hos Westin när medicinaren Fredrik Vilhelm Lindskog besökte honom i slutet av september 1894. I början av oktober bestämde sig Pelle att följa med Lindskog till Norge via Ströms Vattudal.

På senhösten 1894 flyttade en av bonden Lidmarks äldre och ogifta döttrar, Botilda, in i stugan. Senare flyttade även hennes syster Regina Lidmark till stugan fram till 1913 då charkuteristen och slaktaren Johan Fritjof Norén hyrde den. Stugan ägdes nu av Petter Olsson i Åhs.

Hembygdsföreningen i Näsåker köpte 1937 Pelle Molins stuga av Petter Olssons sterbhus i Åhs för 2.000 kronor inkl. tomten. Stugan genomgick sedan en grundlig renovering för 2.648 kronor.

Stugan öppnades för allmänheten på midsommaraftonen året därpå, 1938. Fröken Ester Sundelin blev stugans första föreståndare."

Paul Lundin, Näsåker 1974.5 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk att Paul skrev föderådsstuga. Han borde ha vetat att det heter födoråd.

Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
PJ:s byffé – från by till fe sa...

Intressant! En litet påpekande angående årtalet i sista stycket, 1838. Jag antar att det borde vara 1938? Själv har jag ännu inte haft möjlighet att besöka stugan trots att jag besökt Näsåker fyra gånger.

Anita sa...

Tack PJ för rättelsen! Rättat.

Anonym sa...

Detta var så roligt att läsa. Petter Olsson är min morfar Hildings far.
Jag vet ju att min mormor Elsie under en tid var föreståndare
för stugan, då jag som barn var med henne dit, men jag hade ingen
aning om att den hade varit i min morfars fars ägo under så många år.
Åsa