tisdag 1 februari 2011

Grundtjärn - en finnby

När jag började titta på Grundtjärns tidiga historik så hittade jag en synnerligen utmärkt sådan med källuppgifter på Geni, en internationell släktforskningssite.  Historiken är skriven av Kristina Andersson och börjar så här:

"Finnen Pål Henriksson Tenhunen  (i Sverige identifierad som Påwel Hinderssson född ca 1575 död ca 1651. Min not.) var den förste nybyggaren i Grundtjärn, Anundsjö socken, nämnd 1623-1650. I juli 1623 hade Pål och en annan finne vid namn Olof Larsson fått rätt att anlägga torpställen på fjället mellan Anundsjö och Resele. 1653 finns Påwel i Hermansjö med Grels Stafuansson till granne. 1649 har Påwel Hindersson och Anders Andersson Finne bott så länge i Grundtjärn, att de skattar för 4 seland vardera. Inför rätten detta år sträckte de befallningsmannen hand och "utlovade ännu 2 sel. opå sig taga och härefter göra Cronone skatt för 12 seland tillhopa." När Pål Pålsson 1650 övertar gården efter sin fader, får han fastebrev på 4 seland...

Läs den spännande fortsättningen här.

Kartan hämtad ur "Finnkolonisationen inom Ångermanland, södra Lappmarken och Jämtland" av Richard Gothe 1948.
Lantmätaren Oluf Tresk kartlade den nya finnbyn Grundtjärn 1642 för att byn skulle kunna skattläggas, och beskrev de två finngårdarna så här:

"A/ Östra gården; skatt: 2 seland, Utsäde båda åkren  1 1/8 tunna, mo- och sandjord, därpå födes 2 hästar, 8 nöt, 6 får, gott mulbete, svedjeskog, gott fiskevatten och kvarnställe. Lägenhet att uppgöra mera åker och äng.

B/ Västra gården ibidem, skatter 2 seland, utsäde i båda åkrarna 1 tunna, föder lika bo med sin granne, har lika skog, fiskevatten, ock andra tillagor med sin granne.

Under båda dessa gårdar, brukas Hermansjön, ett igenlagt torp, där de hava vardera 1 tunnland igenlagd åker, samt gott fiskevatten och svedjeskog, därför de ock skatta 4 seland."
(Texten moderniserad något från origianltexten)


Grundtjärn 1936

Grundtjärn 1936
Korten av Grundtjärn 1936 är hämtade från SCA:s bildarkiv via Länsmuseéts bilddatabas. Någon som kan berätta mer om korten?

Den här kartan från 1935 visar var Grundtjärn är beläget.

I 1880 års folkräkning bodde det 57 personer i Grundtjärn, och i 1910 års folkräkning 74 personer. Idag bor det ett tiotal personer i Grundtjärn. Grundtjärn tillhör Anundsjö fs i Ö-viks kommun.

Jag välkomnar alla tillägg, kompletteringar, gamla kort, berättelser och minnen från Grundtjärn!

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan Anita !
Det var spännande läsning om svedjefinnarna.Det kanske är någon anfader ? Finns husen som är på bilderna kvar i Grundtjärn ?
Hälsningar Marja-Lisa

Anita sa...

Hej Marja-Lisa! Anders Andersson som nämns i historiken är son till den förste omsjöfinnen Anders Andersson d.ä. A. Andersson d.y. var f.ca 1610 i Omsjö död 1676 i Grundtjärn. Han hade sju barn med Elisabet Zachrisdotter. En av dem var Ella Andersdotter f ca 1650 som är min ana. Hon gifte sig i Junsele.

Om omsjöfinnarna kan du läsa på min hemsida.

Ang. husen på korten undrar jag detsamma... Hoppas någon vet! ;)

Jonna sa...

Hej Anita!
Vilket fint inlägg du gjort om Grundtjärn! Så spännande att få läsa lite historia om byn jag bor i! Och bilderna var riktigt kul att få se! Först hade jag ingen aning om vart dom var tagna någonstans, jag kände inte igen det. Men nu tror jag att jag vet vilket det röda huset på bilderna är. Antar det är det stora, röda huset på höger sida när man kör mot junselehållet =)

Ha en bra helg!!
Kramar!

Vivi-Anne sa...

Det ser ut att vara husen där en Karl Thor bodde för längesen.De ligger i slutet av byn mot Junselehållet.

Kersti Jönsson-Thor sa...

Hej Anita! Ja, det stämmer att att min farfar ägde dom husen! Kul att se hur det såg ut då. Undrar om det skulle kunna vara min farfar som syns på ett av korten.
Spännande läsning.

Anita sa...

Tack alla för kommentarerna om korten! Kul!!

sonia-n sa...

Hej, Anita. De som bodde i Karl Thors gård före honom tror jag hette Flink. Min farmor Britta Svensson,f 1880. berättade om honom. Svagt minne av att han var gift med en syster till min farfar Sven-Petter Svensson, f 1878.

Anita sa...

Hej Sonja! Tack för din kommentar!

Jag hittade en familj "Flink" bosatt i Grundtjärn i 1890 års folkräkning:

Personer i hushållet:
-Jonas Henrik Jonsson Flink f. 1843 i Anundsjö, Hemmansegare
-Sara Margareta Svensdotter f. 1846 i Anundsjö
-Jonas Peter f. 1876 i Anundsjö


Hälsningar Anita

Margareta Gullström-Linder sa...

Hej! Detta var intressant att se o läsa. Denna Tenhunen är min anfader!! Några generationer framåt i tiden föds Margareta Kraft som är min morfars mor. Min morfar berättade dessvärre ingenting om sej själv. Han var född i Graninge med 9 syskon, jag vet om en kusin till min mamma, men vet inte var han bor eller om han ens är i livet ännu?? Av 9 syskon borde väl nån ha ättlingar?
Men var o vad heter de????
Min morfar hette Enoc Edlund o var född i Graninge. Vi har inga foton eller nåt från hans barndom. SÅ synd!!!
Mvh
Margareta Gullström-Linder Karlstad

Anita sa...

Fam. nr 1


Hej Margareta!

Jag hittade familjen Jonas Olof Edlund f 1854 med dottern Maria Margareta f 1883 Graninge i 1890 års folkräkning:
http://www.foark.umu.se/folk/y/person.asp?lannr=22&forsnr=46&pnr=784

I 1910 års folkräkning hittar jag Maria Margareta f 1883 i Gudmundrå, Kramfors i denna familj:

Oskar Edvard Åstrand, f. 1883 i Ytterlännäs Västernorrlands län, Fabriksarbetare

Maria Margreta Edlund, f. 1883 i Graninge Västernorrlands län

Karl Ragnar, f. 1904 i Graninge Västernorrlands län

Svea Margareta, f. 1907 i Gudmundrå Västernorrlands län

Ally Alice, f. 1910 i Gudmundrå Västernorrlands län

Din morfar Enoc var kanske inte född ännu 1910?

Hälsningar Anita

Jan Berglund, Sorsele. sa...

Hej igen! Jag råkade finna den här sidan när jag Googlade efter Pål Henriksson Tenhunen i Grundtjärn.
Det är alltid intressant och informativt att läsa det du skriver. Du har verkligen lyckats vaska fram mycket "matnyttigt" som är till gagn i släktforskandet.
Jag måste nämna att jag till sist lyckades gå vidare bakåt i antavlan för Maria Persdotter i Flatåsen, Nyskoga. Där finns mycket arbete för en släktforskare...

Anita sa...

Hej Jan! Så trevligt att höra av dig igen! Du får gärna skriva en rad och berätta mer om Maria Persdotter om du vill! anita.omsjo(at)telia.com
Allt gott!

Jan Berglund sa...

God dag igen.
Angående Maria Persdotter så lyckades jag med benägen hjälp från en tålmodig värmlänning, viken tidigare forskat på Nyskoga med omnejd och som hade noterat några av Marias tidigare anor, att gå vidare bakåt till Per Persson Rämäinen, född omkring 1585 i Finland.
Per hade en son som även han hette Per Persson, född 1643. Och han hade en son som hette; just det, Per Persson född 1677 åu och en dotter, Karin Persdotter Rämäinen, född 1690-06-08 i Digerberget. (Där möts våra anor igen, eller hur?). Det är Gammel Per som har namnat Rämälä, Digerberget i Nyskoga som du vet.
Det var en krokig resa innan jag kom till Gammel Per Persson och jag vill tacka Arkiv Digital vars läsbara foton gör att man kan se där det tidigare var ett mörker.
Jag forskar vidare och fördjupar mig. Vilka levnadsöden man passerar.......

Jag letar fortfarande efter "lämningar" efter Maria Persdotter. Hon kom ju från Nyskoga till Junsele, där min morfar Oskar Teodor Johansson föddes 1878-05-01 varefter man finner henne i Ådals-Liden där hon dör 1931-09-17 i Näsåker.
Om någon som läser detta har någon som helst kunskap om henne är jag mycket tacksam för alla upplysningar. Även den minsta lilla upplysning är av värde för mig.

Även hennes "sambo" Johan Erik Zedendahl född 1841-12-59, död 1906-04-01 i Ådals-Liden är lika intressant. Jag saknar helt uppgifter om honom. Han var garvaregesäll från Hedemora och dör som stenarbetare i Ådals-Liden. I bouppteckningen ser jag att det bl.a räknas upp släggor och bergborrar samt andra verktyg som användes när man bearbetar sten. Jag har en känsla av att han kanske går att finna i samband med stora byggprojekt som gjordes i regionen. Man ser ju stenarbeten överallt. Brofundament, dammskoningar, stenbrytare, järnvägsbyggen mm. Kanske han finns med på något av alla dessa foton som tagits av arbetare som utför sin gärning.
Nu kallar plikten och jag måste avbryta.
Ha det så bra önskar Jan Berglund från ett gråmulet och slaskigt Sorsele.

Ingela Sjöblad sa...

Hej Margareta Gullström-Linder!

Min man är Barnbarns barnbarn till Jonas Olof Edlund och Brita Greta Kraft och de har en son som heter Olof Enok Edlund f. 1894-01-21, Sörledinge, Graninge.

Hoppas det hjälper.