tisdag 4 januari 2011

Sök Farfars far online!

Ett januaritips!

Under januari månad är det fritt fram och gratis att söka i folkräkningen 1900. Folkräkningen för 1900 innehåller cirka 5,2 miljoner personer som bodde i Sverige den 31 december 1900.

En träff innehåller den aktuella familjebilden på personen, ev. barn, var de är födda, födelseåret och bostadsorten. 

Lycka till!

Folkräkningen 1900.

20 kommentarer:

Elisabet. sa...

Så fantastiskt intressant! Jag hämtade släktpapperen och sökte mig vidare .., här ska lösas ett abonnemang, den saken är säker!

Tack för tipset!

Anita sa...

Hur gick det Elisabet...?

Anonym sa...

Jag kommer till sidan Riksarkivet när jag klickar på din länk. Om jag sedan klickar på Släktforskning så öppnas underrubriker och där klickar jag på Folkräkning. Sedan är det stopp. Jag har provat alla rubriker därunder som Hur söker man, Prova att söka osv. Har även skrivit in namn i sökrutan uppe till höger. Min dator söker och jag väntar, men den står kvar på samma sida hela tiden. Kommer alltså inte längre än så.

Gör jag något fel?

Hej från Evy

Anita sa...

Evy:
Den länk du klickar på är en betaltjänst.

När jag klickar på den länk som jag gjort i inlägget kommer jag till en sida på Riksarkivet där det står "Nu är farfars far omline". Där finns sök- och gratistjänsten! Får du inte upp den sidan?

Anonym sa...

Hej Anita

Nej den meningen finns ingenstans på den sida jag kommer till. Måste vara min dator som är konstig för vad jag förstår så kommer andra som klickat rätt.

Den sida jag hamnar på har följande adress: http://www.svar.ra.se/?uidRedirectGUID=0E57B729-F15A-4492-92CF-E5DE555D2D89

Hej från Evy

Anita sa...

Mycket märkligt Evy! På den länken du anger kommer jag till "nu är farfars far online"...

Har du prövat en annan dator?

Anita sa...

Evy! Jag har tappat din mailadress...! Tänkte skicka dig den här länkadressen:

http://www.svar.ra.se/provanu

Det är samma länk som i mitt inlägg, men tänkte att den kanske fungerar bättre så här...

Monet sa...

Hej,
Jag kommer in rätt men hur noggrant jag än slår in alla fakta (inklusive mina egna) kommer ingen sökträff upp. Det står dessutom att personer man söker måste vara födda före 31 december 1900, inte bosatta i Sverige.

Om man kan både län, församling, helt korrekta namn och födelsedata borde det väl bli träff?

Anonym sa...

Tyvärr verkar farfars far ha tagit helg. Jag hoppas verkligen inte att han åkt på semester, för det skulle vara mycket intressant att prova på tjänsten. Kanske den blivit överbelastad?

Anita sa...

Monet: Folkräkningen gäller bara svenskar bosatta i Sverige år 1900.

Skapa så få sökord som möjligt. Det ökar chansen för träff. Kanske enbart efternamn och födelseår. Gäller det barn - sök bara på barnets förnamn och födelseår. I rutan till höger ändra ev.stavningsmöjligheter (namnen kanske stavas annorlunda)

Om det inte fungerar - skicka mig namnen, födelseår och ev. födelseförsamling på dem du vill söka, så kan jag försöka! Om du vill förstås. :)

God fortsättning!

anita.omsjo@telia.com

Anita sa...

Monet: Och län förstås... ;)

Anonym: För mig fungerade söktjänsten för en stund sedan! :)

Magnus Johansson sa...

Monet: Vad heter personen du försöker söka efter? Vilka uppgifter fyller du i? Om man fyller i för mycket är det risk att något enstaka fält blir fel och då får man ingen träff.
Hälsningar
Magnus Johansson

Anonym sa...

Well, då är det skillnad. Här fungerar den inte och ingen farfars fars syns till trots säkert 20 försök under dagen.

Anita sa...

Så tråkigt Anonym! Jag försökte hitta en annan sökväg till den gratis söksidan, men tyvärr kan jag inte se att SVAR gjort någon länk från startsidan. Det är lite märkligt..

Om du ger mig namn och övrigt på den/de du vill söka i folkräkningen så hör av dig! Min mailadress finns ovan och i min profil.

Anonym sa...

Hej Anita

Idag kom min son hem på besök, och med sig hade han så klart lösningen på problemet angående "Folkräkningen" :D. Så enkelt så enkelt.

Jag kör Firefox, och då brukar vissa hemsidor strula. Alltså provade jag med Explorer, och vips så kommer jag rätt :D. Här ska sökas.

Kanske är det samma problem övriga har som inte kommit in på sidan?

Hej från Evyyy

Anita sa...

Evy: Så bra att ni hittade orsaken! Märkligt ändå att Firefox inte accepeterar den...

Hur gick det med sökandet? :)

Anonym sa...

Hej Anita

Nja det var ju inte mycket jag fick veta. Går ju inte att göra mer än se vilka människor som finns år 1900 och dem kände jag ju redan till :D. Skulle varit kul att kunna gå bakåt och även att kunna kolla kyrkböckerna. Men då ska de ha betalt :-/ Det är ju lite knäppt för jag antar att Riksarkivet är betalt med skattemedel och då borde det ju vara gratis att titta där. Men men ...

Nu har vi snart snöfritt här i söder. Ser ut som skridskobanor överallt :-(

Ps. Min mail-adress hittar du på fb.

Hej från Evy

Anita sa...

Evy: Som sagt: Folkräkningen gäller bara de människor som levde i Sverige år 1900. Inget annat. Gratis att söka januari månad.
För sökning i kyrkoarkiv och övriga folkräkningar krävs abbonnemang.

Cecilia N sa...

Jag får inga träffar jag heller.

Cecilia N sa...

Nej det var nog inte nåt särskilt jag var ute efter. Jag skrev in mammas farfar så gott jag kunde. Jag visste bostadsort och namn men känner inte till födelseåret, men han fanns inte. Inte heller mammas farmor som jag tror var gift med farfarn då.

Jag bara testade systemet alltså, men fick noll träffar och så viktigt var det inte.