måndag 6 december 2010

Klass 6 Näsåkers folkskola 1927

Klass 6 Näsåkers folkskola 1927


Jag hittade ett par gamla skolkort i Sollefteå bilddatabas, där barnen inte är identifierade. Läraren på det här fotot heter i alla fall Gunnar Lundberg som var en känd person i Näsåker på sin tid. Han var förutom lärare även Hembygdsföreningens ordförande, körledare och kyrkokantor. På det här skolfotot från 1927 är Gunnar Lundberg ganska ung, men jag minns honom som en gammal man från min barndom på 1950-talet.

Jag tog till och med pianolektioner för kantor Lundberg i ett par års tid. ;) Min mamma tyckte jag skulle lära mig spela piano, så varje onsdagkväll under ett par års tid gav kantor Lundberg mig pianolektioner i sitt hem. Han var ganska gammal då, änkeman och bodde tillsammans med en dotter i ett hus centralt i Näsåker.  (En liten utvikning från ämnet...)

Men vilka är barnen på fotot? Någon som vet?

PS. Hur det gick med pianospelandet..?
       Njaa... ;)

5 kommentarer:

Anja Jungquist sa...

Hej
Gunnar Lundberg var min farfar. Det stämmer inte att han bara hade en dotter. De var sex syskon, varav min pappa Karl Gunnar var näst yngst. dotterna som boddde hemma med farfar hette Gunvor. De andra syskonen hette Helge, Torsten, Rigmor och Birgitta. Idag lever bara Birgitta och Rigmor.
Min farmor hette Signe och var distriktssköterska. Hon dog redan på 50-talet.

Anita sa...

Hej Anja! Tack för din kommentar! För bara en kort tid sedan fick veta att din farfar hade flera barn än den dotter som bodde hemma. Nu bekräftade du detta faktum! Tack!

EAGL sa...

Hej, Ett fantastiskt foto! Min farfar som relativt ung lärare. Han tog folkskollärarexamen och organistexamen i Härnösand 1912. Var från Bjurholm, Västerbotten och verkade i Näsåkerstrakten i över 60 år(!)Arne Lundberg.

Anonym sa...

Gunnar Lundberg var uppväxt med samiska och svenska som modersmål. Var yrkesverksam som lärare i kommunala skolan, kantor i kyrkan och undervisade barn med samiskt ursprung i samiska.
Barnbarn Maria

Anonym sa...

Pojken på nedre raden närmast läraren skulle möjligen kunna vara min farfar Gösta Forsberg f. 1915.