onsdag 29 december 2010

Gamla flygbilder från Näsåker


1. Senare delen av 1950-talet

2. Från andra hälften av 1950-talet

3. Troligtvis 1940-tal

4. Möjligen 1940-talet

5. Flygfoto Näsåker från sent 1940-tal eller tidigt 1950-tal.


Några gamla flygfoton över Näsåker. 1950-talet var en expansiv period i Näsåkers historia, när samhället växte med rekordfart. Under de första åren av 1950-talet byggdes bland annat ett nytt kommunhus, en ny skola, ett äldreboende och nya hyreshus. Ådals-Liden var en egen kommun och ekonomin var god.

I början av 1970-talet uppgick Ådals-Lidens kommun till Sollefteå, och många verksamheter försvann i Näsåker. En stark avflyttning från orten på 1960- och 70-talet bidrog också till en sämre utveckling av bygden.

Kommentera gärna de numrerade bilderna! :)

17 kommentarer:

Londongirl sa...

Hur långt är det från Näsåker till Sollefteå?
Är det er närmsta större ort?
Det där med avflyttning var ju något som många små byar drabbades av vid den tiden. Först ett uppsving efter kriget och sen utflyttningen till större städer.

Jag tycker om flygfoton. Har själv tagit ett över vår lilla ö när vi flög över den en gång.
Det är såklart inramat och sitter på väggen. :-)

Kram från Lisbeth

Anita sa...

Londongirl: Ja, Sollefteå är vår närmsta stad, ca 4,5 mil söder om Näsåker (efter Ångermanälven)

De här 50-tals korten är lite barndomsminnen för mig, trots att jag inte minns allt från min barndom. Min familj flyttade till Sthlm 1963, och jag flyttade "tillbaka" till Näsåker 1991.

Gott Nytt År (- och bloggår!) till dig! Kram Anita

Steve sa...

Häftigt att titta på och försöka utröna vad som är vad. Kyrkan hjälpte mig att orientera rätt. Var kan jag hitta foton från andra delar av Näsåker, mot Sollefteåhållet?

Anita sa...

Jag har tidigare lagt ut flera gamla kort från Näsåker (etikett "Gamla kort")- jag minns inte riktigt vad jag visat..;)

Jag har kort av de "blomska kvarteret" och det gamla skomakeriet som fanns kvar på 50-talet, och som låg mer söderut av byn.

Sollefteå bilddatabas har en del foton (länken dit finns under länkar) och Magnus Johansson lägger också ofta ut gamla bilder från Näsåker på sin blogg. (Finns också under länkar)

På Facebook finns en samlingssida för Ådalsliden där det också samlas en del gamla kort från Näsåker med mer information om husen. Jag länkade dit i det här inlägget.

Jag kommer att lägga ut flera gamla kort från Näsåker inom kort...

Allt gott Steve!

Anonym sa...

Hej Anita

Jag har inte varit i Näsåker mer än kanske 2 eller 3 ggr i mitt liv så jag har definitivt svårt att orientera mig. Hade en moster som bodde mitt i samhället någonstans, men det enda jag minns är att man gick in förbi något hus och deras entré var på gaveln av ett annat hus. Så minns jag det i alla fall. Sedan har jag ju varit på Nipan och kollat "näsan" men var den finns, Nipan alltså, vet jag inte heller.

Du kan inte säga vilken väg det är man kommer på om man kommer från Resele med bil?

Inte lätt det här för jag kan inte ha varit mer än 6-7 år då jag besökte min moster som då hette Sellgren, men Nipan besökte jag då jag var 19år.

Gott Nytt År från Evy

Steve sa...

Tack. Här finns massor att hämta ser jag.

Anita sa...

Evy: Korten är tagna från söder. Vägen från Resele ser du i fronten på kortet. Kyrkan längst bort.

Vilken av dina mostrar hette Sellgren? Ska fråga Kenneth om var de bodde - han kanske vet...

Anita sa...

Steve: Jag har ett gammalt foto från Kilforsen. Visst har du bott där?

Steve sa...

Jo, jag bodde i Kilforsen som mycket liten. På nedre sidan vägen, mera vet jag inte eftersom all bebyggelse nu är borta. Märkligt att ha bott på en då livaktig ort som sedan bara försvinner.

Anita sa...

Steve: Magnus har lagt ut flera bilder från Kilforsen i sin blogg:

http://adals-liden.blogspot.com/2010/03/kilforsen.html

http://adals-liden.blogspot.com/2010/04/kilforsen-del-2.html

http://adals-liden.blogspot.com/2010/05/kilforsen-del-3.html

Anonym sa...

hej igen.

Det var den äldsta av mamma systrar, Elly, som hette Sellgren och jag tror hennes man hette Göte. Har börjat glömma gamla namn tyvärr. Han dog i början på 60-talet ledsamt nog. Inte så gammal alls...

Hej från Evy

Anita sa...

Evy: K. har hört talas om en Sven S., men minns honom inte. Däremot finns det en sommarstuga i Åssjön som ägs av Sellgren. Ättlingar?

Anonym sa...

Anita

Nej Sven hette han inte. Det var Göte han hette. Tyvärr känner jag inga släktingar till honom utan bara hans barn, mina kusiner.

Jag får fråga mamma vid tillfälle var de bodde då jag inte kommer ihåg.

hej igen och god natt från Evy

Anonym sa...

Nu har jag frågat mamma var Sellgrens bodde. Det var i Åsmon, så det är ju inte så konstigt om jag inte kan orientera mig i Näsåker då ... Känner du till Åsmon något?

Nu är det snart nytt år så jag ska bänka mig framför tv'n en liten stund innan det blir dags att sova.

Gott Nytt År strax :D

Cecilia N sa...

Huset långt fram till höger på första fotot, nästan ur bild på andra fotot är annorlunda än de andra: det har en inhägnad tomt.
Varför då?

Anita sa...

Evy: Tyvärr är Göte S. okänd för K. Åsmon är en by på andra sidan Nämforsbron strax utanför Näsåker.

Gott Nytt År!

Cecilia: Huset är ett privat hus. Vad vi vet har det alltid varit trots det lite annorlunda utseendet. Huset är fortfarande privatägt.

Per-Erik Gustafsson sa...

Cecilia S!
Huset på bilden är min farfar och farmors Märta och Anders Gustafssons. Det hade ett väldigt fint spjälstaketoch en anlagd trädgård vilket nog var ovanligt på den tiden. Bilden är nog tagen på 40-talet. Nästa kort taget mitten på 50-talet, huset till väster (mellan våran loge farmors hurs) byggdes av min slöjdlärare Matin Eriksson nångång 53-54.