måndag 8 november 2010

Café Nämfors eller "Blodiga yxan"
På de här gamla bilderna av Nämforsen och den gamla Nämforsbron (som byggdes 1918 och revs 1970 då en ny bro byggdes) kan man skönja ett litet vitt hus på andra sidan forsen nästan nere vid strandkanten. Det bör vara Teodor Bloms café;  "Café Nämfors" eller "Blodiga yxan" som caféet också kallades.

Magnus blogg fördes för en tid sedan en diskussion om det här caféet som jag tycker är roligt att påminna om.

Hans-Göran skriver bland annat så här:

"Teodor Bloms cafe låg på den plats som kortet visar. En enkel byggnad vars enda modernitet var en diskbänk!!!. Detta berättat för mig igår av Stina Vikner (Ritzén f 1917). Invid detta hus fanns grindar som var stängda för att inte obehöriga skulle kunna komma ner till laxfisket. Cafét var en populär samlingspunkt vid denna tid, vilket man kan förstå när man ser läget. Det fanns vid samma tid ett annat kafé i Forsås som ägdes av Beda Gisslén. I hennes kafé steg vattnet under vårfloden in på golvet."

"Café Nämfors" fanns kvar tills någon gång på 1940-talet när laxfisket upphörde på grund av kraftverksbygget. Innan kraftverket byggdes i Nämforsen 1946-47 var laxfisket i forsen sedan urminnes tider en viktig del i bygdens historia.

Nämforsen har alltid varit rik med lax - "Laxen ska till Nämforsen, om den så skall gå landsvägen", har det sagts - och att se laxarna hoppa i forsen måste ha varit en fantastisk syn! Laxfisket i Nämforsen har alltid varit en nödvändig levebröds - och inkomstkälla för människorna i Näsåker, och för andra var fisket en intressant och spännande fritidssysselsättning.  Därför är det nog inte så konstigt att cafeét nere vid Nämforsen blev en populär samlingspunkt för näsåkersborna.

Men varför cafeét fick heta "Blodiga yxan" i folkmun kan man fundera över... ;) !

Enl. uppgift så ska mannen till vänster vara Nils Teodor Blom 1869-1951. Vilka är de andra?

Tillägg. "Det var Nils Teodor Blom f 1869 -1951 som på 1930-talet hade ett café som kallades "Blodiga Yxan". Han var 1891-96 i Amerika. Gästgivare i Näsåker under en tid. Under anläggningstiden och fram till sin död, handlande i Kilforsen/Betåsen. / Harriet Boman.

Mer om Teodor Blom här..

4 kommentarer:

Anne-Sofie sa...

Hej Anita

Tänk att jag hittade dig här. Fantastiskt roligt att läsa, bra inlägg och vackra bilder. Ådals-Liden är en vacker plats. Blir påmind om det var gång vi kommer "hem".

Sköt om dig!
Kram från Anne-Sofie.

Anita sa...

Nej men Ann-Sofie, sååå roligt att du hittat hit!! Det tog en stund innan jag förstod vem du var (det går lite sakta numera, förstår du...;)men desto roligare när jag förstod att det var du "min" kära, goa Ann-Sofie! Jag hoppar till din blogg och skriver mera där...

Kram vännen!

Anita sa...

Namnet "Blodiga yxan" kommer visst av att Blom slaktade även djur. Många "herrar" satt gärna på cafeét pga att det fanns "villiga" damer där, sägs det. ;)

pela68 sa...

Vill bara tillägga att "Blodiga Yxan" även var smeknamnet på Folkets hus danslokal i Gällivare.