måndag 20 september 2010

Valet. Helt kort..

Känner mig sorgsen idag. Har svårt att förstå att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

5 % av svenskarna röstade på ett främlingsfientligt parti. Det känns overkligt, främmande och helt fel.

Jag vill dock tro - måste tro - att de övriga partierna kan skapa ett samarbete över gränserna som utesluter att SD får inflytande.

Det blev inget maktskifte i Sollefteå kommun, tyvärr. Det skulle ha behövts! "Västra initiativ" fick dock en stor framgång, vilket är glädjande. Grattis!

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Och i en kommun i västra Götalands län, har ett nazistiskt parti fått ett mandat i fullmäktige.

Någon gång när mina barn gick i högstadiet, kontaktade jag en man som suttit i koncentrationsläger och som kom till Malå och berättade om sina upplevelser.

Det är nog dags igen för nåt sånt, tror jag.

Anita sa...

Elisabet: Det är skrämmande att ett parti som SD har har fått fäste i Sverige. Men jag kan inte tro annat än att den här influensen kan motarbetas. Svenskar är i grunden inte fientliga mot invandrare - det är jag övertygad om.

Jag tror att de övriga partierna måste ta upp integrationen på sin agenda på allvar. Det är det enda, tror jag, som kan motverka SD:s inflytande.

Steve sa...

Det som är hoppingivande är att 95% inte röstade på SD.

Anita sa...

Steve: Ja, det är det. Jag tror också att de flesta av de ca 330.000 personerna som röstade på SD var missnöjesröstare. Inte främlingsfientliga.

Anonym sa...

I Junsele tycks Västrainitiativet ha fått drygt 38 procent och blivit större än sossarna. Men i kommunen som helhet har sossarna gått framåt. Det är väl en "Sjölund-effekt"...

Anita sa...

Anonym: Ja, sossarna har ett starkt fäste i Sollefteå; 48% av rösterna (+0,4 % ökning).

SD fick 333 röster (2,8 %) och Västra initiativ 1074 röster (8,9 %)

Anonym sa...

Man kanske kan se det istället som att nu är vi lika som våra Nordiska grannar.

Om man nu ska tolka något positivt i det hela...

Anita sa...

Anonym: Man kan också se det som positivt, att de etablerade partierna på allvar kanske börjar diskutera invandrings- och integrationspolitiken. Det har funnits en rädsla hos alla för dessa frågor, vilket möjligen har skapat den situation vi nu hamnat i.