måndag 19 april 2010

Flygtrafiken på jorden"21 maj, 2009 — The yellow dots are aircraft. It is a 24 hour observation of all of the large aircraft flights in the world, condensed down to about 2 minutes. You can tell it was summer time in the north by the sun's footprint over the planet. You could see that it didn't quite set in the extreme north and it didn't quite rise in the extreme south.

Notice that as evening approaches, the traffic is predominantly from the US to Europe and when daylight comes, the traffic switches and it is predominantly from Europe to the US." -(De gula prickarna är flygplan. Det är ett dygns observation på alla stora flygplansturer i världen, sammandraget till ca 2 minuter. Man kan se att det är sommartid i norr om man ser på solens läge på jordytan. Solen går inte ner helt i norr och går ej heller ner riktigt på södra halvklotet. På kvällen syns flygtrafiken främst flyga från USA till Europa och när dagen gryr i Europa ändras riktiningen främst från Europa till USA.)


Flera flygbilder ;) Men nu av en helt annan art än de låga flygbilder från 1960-talet som jag tidigare visat. ;)

I dessa dagar när flygtrafiken är kraftigt störd av vulkanaskan från Island, inser man hur sårbart vårt samhälle är.

På den här lilla filmsnutten ser man vilken otrolig trafik som pågår i jordens luftrum varje dygn.

Filmen skapar många tankar.


Tillägg: För dem som inte ser hela jordytan på filmen ovan - klicka på bilden så kommer du till orginalfilmen (och helbild) på You Tube.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en intressant film. Helt klart är det mycket flyg men man får hoppas att det inte är tomma plan som går där kors och tvärs. Så är det ju ofta med busstrafiken. Där kan man ibland undra om bussarna bara går för syns skull för de går ju inte när människorna vill och behöver åka och är därför ofta tomma på sin rutt.
Jag kollade ju inte bara vår nordliga flygtrafik nu utan även hur det ser ut i Asien och Australien och det är ju ett annat fenomen där. Vilket stort land Australien är och så koncentrerad befolkningen verkar vara till den östra delen.

Nu med "askmolnet" i tankarna så verkar folk hysteriska då de inte kan åka precis som de tänkt. Det finns ingen flexibilitet hos människorna idag. Tänk på den tiden då det bara var häst och vagn eller båt som gällde. Då hade man lite tidsmarginaler att ta till. Kanske det var bättre förr???

Hej från Evy :D

smulan sa...

Hej Evy! Ja filmen och flygstoppet skapar många tankar. Inte minst om flygets konsekvenser på vår miljö. Och hur sårbart vårt samhälle är idag mot förr.

Kanske förde vulkanutbrottet med sig något gott, trots allt?

Kram Anita

Elisabet sa...

Hur intressant som helst! Nu ska jag titta ännu en gång (det blir väl femte på raken .-)

Viola sa...

Tänk att det är ett naturfenomen som kan få oss människor att ändra våra resvanor. Och sen lär det vara glömt... allt fortsätter utan global självkritisk granskning.

smulan sa...

Elisabet: Ja, jag blev helt fascinerad och smått förskräckt. Det är inte konstigt att ozonlagret förstörs!

Viola: Ja, det som hänt har gett oss en tankeställare. Men, kan vi ändra våra resvanor...?