fredag 12 februari 2010

"Kronprinsessan"...Hur pinsamt får det bli?

Hos Elisabet hittade jag länken till den här lilla filmsnutten av en pinsam intervjusituation med kungabarnen. Viktoria försöker argumentera för att bli kallad kronprinsessan och det blir mer än pinsamt. Så urbota konservativt! Man har svårt att förstå att en ung, ganska smart tjej uttalar sig på det här konservativa sättet.

Jisses - avskaffa monarkin! NU!!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vad är detta???Viktoria är så stel att hon går av på mitten snart???

Bättre interjuver har man ju sett, skratt...


/h.

Anonym sa...

Jag tycker detta klipp är taget ur sitt sammanhang. Förmodar att det är hämtat ur ett ungdomsprogram och som sådant skall hållas lätt. Jag håller inte med om att Kronprinsessan Viktoria "argumenterar För" att bli kallad "kronprinsessa" utan hon säger faktiskt att det i officiella sammanhang är det korrekta sättet att tilltala henne. Sedan är det upp till var och en att känna sig bekväm med vad man säger. Och jag håller med.
Om Viktoria i ett officiellt sammanhang skulle tilltala en säg ambassadör med förnamn, bara för att hon råkar känna personen i fråga, så skulle det se väldigt illa ut. Detsamma gäller omvänt.

För att dra det lite längre: Om en telefonförsäljare ringer och säger hej och sedan använder mitt förnamn blir jag förbannad. Det är mina vänner och bekanta som använder förnamnet.

Det är skillnad på officiella och inofficiella sammanhang.

smulan sa...

Anonym: Jag gissar att du är den jag tidigare svarat. Så här:

Viktoria vrider sig som en mask på kroken. Det är INTE naturligt för en ung människa att tituleras något annat än med sitt namn eller du. Det är därför hon uttrycker så pinsamt fånigt som hon gör.

Jag tycker att Jidhe gör ett modigt jobb här - det är jobbigt att försöka vara sig själv när man möts av de mest onaturliga ungdomar man kan tänka sig.

Kungafamiljen är mer statyetter än människor.

Josefin i Göteborg sa...

Visst Smulan är det pinsamt! Victoria är totalt uppfylld av sej själv, hon verkar inte alls sympatisk! Överklassfasoner med rätt ord!

Hesse sa...

Jag håller med dig Josefin, jag skulle vilja se interjuvn en gång till fast med en avslappnad attityd och med vin med i bilden. Smulan detta är pinsamt och hon är så himla korrekt att hon går upp i sömmarna snart.

smulan sa...

Josefin och Hesse:

Visst är det överklassfasoner så det osar!

Kan inte annat än att tycka synd om Daniel som hamnat i denna marionettfamilj. Han kommer att gå under av personlighetsklyvning.

Stackars stackars han...

Josefin i Göteborg sa...

Smulan, undrar vad Daniels föräldrar tycker om det här?
De verkar ju vara vanligt folk. Laddade ner ett tyskt program om Silvia där hon säjer att Daniel är sympatisk för han väntar och sätter sej sist vid matbordet. Osmakligt! Han har det nog inte lätt i "fina" familjen.

smulan sa...

Josefin: Jag tror att Daniels föräldrar är djupt oroade över situationen. Jag tror att varje förälder med empati skulle vara det om deras son skulle förvandlas till en marionett i en kunglig teaterfars.

Att Silvia uttalar sig på det sätt du beskriver säger mycket om hennes inställning till den blivande svärsonen...

Skamligt.

När ska svenska folket p r o t e s t e r a..?!!

Anonym sa...

Vi ska väl ändå se upp till vårt statsöverhuvud som Kronprinsessan faktiskt blir en gång. Det gäller också den blivande Prins Daniel. Han kanske har lite enkelt ursprung men han har ju faktiskt jöbbat sig upp.

smulan sa...

Anonym: Vad då "enkelt ursprung"?!
Daniel har ett mycket bättre och hederligare ursprung än hela kungafamiljen tillsammans. Det är bara så trist att han vill (tvingad?) beblanda sig med den kungliga såpafamiljen.

Josefin sa...

Anonym, att du kan säja "enkelt ursprung" och "jobbat upp sej".
Förnämitet och översitteri handlar det om. Ingen är värd mer än andra, punkt slut! Detta svassande och bugande hör inte till modern tid.
Tack Smulan för din fina blogg förresten! Jag har smygkikat lite, hoppas det är OK?

smulan sa...

Josefin: "Jobbat upp sig" skriver Anonym. Och.. nu har Daniel "jobbat ner" sig också.. Han har fått lov att säga ifrån sig många av sina uppdrag och arbeten - bara för att hederligt arbete inte passar in i det kungliga sällskapet.

Tack Josefin för uppskattningen av min blogg. Jag blir glad! :)

Anonym sa...

Förlåt mig, jag råkade skriva "jöbbat sig upp". Jobbat ska det förstås vara.

Christina sa...

Ett tragiskt klipp...ett tag verkade det ju som Victoria var den som lyckades ta sig ur sippheten, men detta?!
Jag tycker synd om alla tre kungabarnen, rena mardrömmen att ha det så här.

Beklämmande.

smulan sa...

Christina: Jag har stor respekt för Viktorias ambitioner och engagemang - hon verkar trots allt vara den som har "huvudet" i den där familjen. Men i den här filmsekvensen tycker jag att hon "faller inte långt från päronträdet" så att säga. Samma von oben-attityd som alla kungliga och överklassen i alla tider visat upp.

Beklagligt.

Nej, bort med monarkin. Det är verkligen på tiden!

Kram!

Kesu sa...

Åh, den där intervjun kommer jag vagt ihåg. Kanske inte så mycket för att jag tittade på den, minns inte nu om jag gjorde det, utan mer för att det blev ett sånt ståhej när Jihde duade kungabarnen och Vickan just trasslade in sig i det där med kronprinsessa.

Hur länge sedan är det?

Jag undrar om hon skulle resonerat likadant i dag. Har ingen aning, men kan vi hoppas på att hon har mognat? Jag vet faktiskt inte, men det vore kul om någon ny prinsessintervjuare var lika modig som Jihde och petade lite på barnen, som när man sticker in en köpp i en myrstack (eller gödselstack ...)

smulan sa...

Kesu: Är det länge sedan denna intervju gjordes?

Man kanske får dua kungabarnen idag? Fast jag tror inte det.. Jihde var modig. Och vad kungabarnen skruvar på sig! Kroppsspråket är verkligen talande i den här filmen. Tala om att peta i en myrstack... ;)

Ptr sa...

Kanske har myntet två sidor? Vi republikaner ser inga problem med att tilltala de kungliga med "du", medan de som tror på kungahuset nog gärna vill att distansen bibehålls. Gissningsvis väljer Viktoria då att gå rojalisterna till mötes och plädera för "majestättilltalet", men jag har svårt att tro att hon "privat" blir sur för att folk säger du till henne.

Vem minns förresten inte "kungsorden" från den gamle dalmasen när vår duvarande, förlåt dåvarande, kung var på Eriksgata i Dalarna - "Här i Dalarna säger vi du till alla utom dig och bror din". Det du, Viktoria, sådana äro vi, ditt folk, så du får ta oss som vi är. Annars avgår vi!

smulan sa...

Peter! Vad roligt att höra från dig! Hoppas allt är väl?

Nja, jag tror att Viktoria är starkt präglad av sina föräldrar där duandet lär vara förbjudet för "vanliga" människor. Fast hon verkar vara en öppen person, tycker jag.

Historien om Gustaf VI Adolf har jag inte hört tidigare. Bra! ;)