torsdag 14 januari 2010

Shalom! שלום!

יש לי בקר בבלוג כמה מישראל היום - מי אתה?
אשמח אם תכתבי לי.
אניטה

anita.omsjo@telia.com

13 kommentarer:

Anonym sa...

Önskar man kunde tyda skriften. Men den ser mycket vacker ut!

Mvh
Lars Eric

smulan sa...

Lars Eric: Ja, visst är det hebreiska alfabetet vackert! Tyvärr kan jag varken skriva eller tala språket längre, tyvärr. (jag förstod/ talade hebreiska ganska hyfsat en gång i tiden) Jag har gjort översättningen via Google.

Någon i Israel har tittat in på min blogg flera gånger - och jag undrar såå vem det kan vara? Kanske någon tidigare vän i Israel? Det är vad texten handlar om...

Anonym sa...

Oj vad spännande. Visst är internet fantastiskt. Tänk att få kontakt med gamla vänner och även ny som finns långt bort. Avstånd på jorden har ju inte längre så stor betydelse och man får veta allt nästan omedelbart. Jätteroligt oftast men kanske mindre roligt andra gånger som detta med jordbävningen ... :(

Hoppas du får svar på din fråga.

Hej från Evy

Anonym sa...

I inclination not acquiesce in on it. I assume polite post. Particularly the title-deed attracted me to read the sound story.

smulan sa...

Evy: ja, internet är verkligen ett underbart kontakt- och kommunikationsverktyg. Så lättsamt och enkelt! Jag gläds åt det dagligen.

Kesu sa...

Spännande! Det kanske är en gammal beundrare som vill komma i kontakt med dig. ;)

Var du på kibbutz eller vad gjorde du i Israel?

smulan sa...

Kesu: ja, vem vet! ;)

Jag jag har arbetat på kibbutz och därefter vistats ett par år i Israel. Guess why? ;) Jag lärde mig lite hebreiska på Ulpan (en skola för utlänningar) Var också på väg att börja arbeta på Hadassah sjukhuset i Jerusalem som sjuksköterska, men det blev inget av med det.

Jag såg att du har arbetat som reseledare i Israel. När var det?

Kesu sa...

Hadassahsjukhuset! Wow!

Jag jobbade som reseledare i Eilat första gången 1987-88, andra gången 1980-90. Körde utfärder och försökte sprivat e så mycket som möjligt av landet. Jag kan inte ställa mig bakom deras politik, men det är ett fascinerande land vare sig man är religiös eller inte, tycker du inte?

En kompis till mig (som ligger med bild på min blogg nu) blev kvar - guess why - gick på ulpan och bor än i dag i Eilat.

Var låg din kibbutz?

smulan sa...

Kesu: Du var i Israel senare än jag. Jag var där i början av 70-talet. Med ökad ålder och vishet ;) så kan jag inte heller stödja Israels politik. Den är förödande för en bestående fred i regionen.

"Min" kibbutz hette - och fortfarande heter gisar jag - kibbutz Maabarot och låg strax norr om Natanya. Jag vistades senare långa tider i Tel Aviv. Men Jerusalem är en faoritstad! Fast i n t e av religiösa skäl utan historiska. En spännande stad!

Kesu sa...

Andra gången 1989-90 skulle det stå.

Norr om Natanya. Medelhavet alltså. Vackert, särskilt om våren. Tel Aviv är en rolig stad, men jag säger som du: Jersualem är häftigast! Gammalt och nytt på en och samma gång och så den ljusa Jerusalemstenen.

Har du varit tillbaka?

smulan sa...

Hej igen Kesu! Ja, Jerusalem är en otroligt intressant och vacker stad. Jag skulle gärna resa tillbaka dit igen. Den vackra konstnärsbyn Safed i norra Israel är en annan favorit!

Sista gången jag var till Israel (tror jag) var 1984.

Jag förstår att du har varit till Massada, Röda havet och Genesarets sjö också?

Kesu sa...

Ah, Safed. Också fint. Japp, har klippt alla de ställena. SKulle också gärna åka tillbaka och kolla hur det ser ut i dag.

Anneli (som jag jobbade med) och jag pratar ofta om att ta en sväng dit och hälsa på Ewa som alltså bor i Eilat, men det är mycket som ska stämma med jobb och familjer. Kan inte hjälpa det men landet Israel har parkerat sig i mitt hjärta. Men det vågar man nästan inte säga högt nuförtiden :S

smulan sa...

Kesu: Ja, framförallt är Israels, f.d. Palestina, tidiga historia otroligt intressant. Man känner att man går på historisk mark när man är i Israel. Men den nutida konflikten är förödande för alla, inklusive för oss som tagit Israel till sitt hjärta.