söndag 20 december 2009

Menieres sjukdom

Jag har troligtvis drabbats av Meníeres sjukdom. Det är en kronisk sjukdom som ger yrselattacker i kombination med hörselnedsättning och tinnitus. Jag har haft hörselnedsättning och tinnitus på ena örat i några år nu, men det är första gången jag har yrsel. Jag fick åka in på sjukhus på Luciadagen pga av plötsligt insättande yrsel och kräkningar.

Just nu känner jag mig ständigt smått berusad pga yrseln. Det är jobbigt. Jättejobbigt.

Jag väntar på att få komma till Öron efter helgerna.

Förhoppningsvis är yrseln övergående (den kommer ofta i skov har jag läst) Jag hoppas innerligt det! Som det är nu är jag invalidiserad. Kan inte ens köra bil. Tur att jag har en man som är otroligt hjälpsam och förstående.

Men så här kan jag ju inte fortsätta ha det!!


Är det någon som har samma erfarenhet?

26 kommentarer:

Elisabet sa...

Å, stackars, stackars dig! I höstas drabbades jag ju helt plötsligt av en våldsam yrselattack när jag böjde huvudet uppåt .., det var på jobbet .., och jag fick bums gå och lägga mig på golvet i personalrummet, men allt bara snurrade runt.

Spydde hejdlöst .., fick skjuts hem, men bara H vred ratten så kräktes jag.

Låg på sängen och kunde inte röra huvudet åt vänster - tokspydde -, och jag tänkte att nu är min sista stund kommen.

Det är det VÄRSTA jag har varit med om och det var väl kanske nåt med kristaller i örat trodde en läkare .., men jag förstår dig .., jag kände mig så otroligt liten och eländig och RÄDD.

Stor, stor kram och hoppas att det ordnar sig!

reneesfotoblogg sa...

Det var då ett rackarns elände. Har en nära vän som har det och som medicinerat med bra resultat. Det har tack och lov nästan "växt bort" och anfallen kommer mycket sällan nu.
"Monas Universum" som finns på min lista har Menieres sedan något år. Du kanske kan höra med henne.
Har du tur så är det kristallerna i örat som spökar och då brukar det lösa sig av sig själv eller med lite hjälp av en duktig läkare så att de lägger sig på plats igen.
Du får nog en anledning att hålla dig stilla i helgerna i alla fall.
Hoppas på snar bättring gör
Renée

smulan sa...

Tack rara Elisabet för din omtanke!

Det låter som det var "kristallsjukan" (dvs små kristaller har lossnat i innerörat och orsakar att balansen rubbas) du drabbades av (ev. kanske bidrog högt blodtryck också..)Yrseln vid kristallsjukan är starkt lägesberoende som i ditt fall. Tack och lov är det en sjuka som går över, men kan ibland återkomma.

I mitt fall är det en ständigt roterande yrsel både stående och liggande. Korta stunder är jag bra, men oftast känner jag mig mest "berusad"..

Men jag måste tro att det går över!!

smulan sa...

Reneé: Du kom emellan...

Nej, jag är ganska säker på att det är Menieres sjukdom - alla symtom stämmer. De medicinskt kunniga jag har talat med tror samma sak. Märkligt är det dock att öronläkarna som jag gått hos i flera år (pga hörselskada och tinnitus) inte kunnat ställa den diagnosen tidigare..

Jag s k a bli bättre!! Tack snälla du!

reneesfotoblogg sa...

Mona är rolig att läsa och ibland är hon fullständigt hämningslös dock är igenkänningsfaktorn stor, särskilt i hennes förhållande till maken. Hon är nog en av de mest lästa bland vuxet folk.
Alltnog, hon bloggade en del om Menieres för ca ett år sedan.
En riktigt God Helg önskar jag dig och tack än en gång för hjälpen med Karl Otto.
mvh R

Elisabet sa...

Smulan: jag menade inte att du hade det här med kristallerna, utan bara att jag förstår hur djävulskt hemskt det måtte vara att gå omkring och vara YR.

Jag kan knappt tänka mig nåt värre.

Faktiskt.

Nåja. Vi får hoppas att du får hjälp!

Var det inte din gubbe som fick nytt knä?

Hur går det för honom ...?

Bloggblad sa...

Hej
Vi har nog setts förut i bloggvärlden, tycker att jag känner igen dig.

Yrsel är ju helt överdjävligt. Jag har ingen erfarenhet av M:s sjukdom, bara av ett par anfall av karusellyrsel som berodde på spänningar och låsningar i musklerna i nacken... hemskt! Mitt gick över med hjälp av chiropraktor. Hoppas verkligen att det finns bot - det är ju så otäckt när det snurrar!

smulan sa...

Elisabet: Jag förstod vad du menade, Elisabet! Jag skrev vad jag trodde att du hade drabbats av. ;)

Min "gube" mår alldeles utmärkt nu! ;)Fast ett "nytt knä" fick han inte - det var en ledbandsoperation.

Bloggblad: Jag skrev ett inlägg en gång när det gällde ett framträdande du hade om en gammal ana, minns jag.

När det gäller bot mot Menieres sjukdom verkar det vara besvärligare. Jag hoppas bara att jag har turen att yrseln försvinner - den lär komma i skov.

Christina sa...

Usch så jobbigt att få en sådan diagnos!
Jag hade aldrig hört talas om sjukdomen men har nu läst in mig på länken du skickade.
Så hemskt det måste vara att få sådana yrselanfall, att känna sig berusad ständigt och jämt.
Det stod ju att yrseln kan minska och "bränna ut sig".
Hoppas att den utvecklingen gäller för dig.

Jag känner mig verkligen ledsen för din skull. Nu ska jag leta reda på bloggen som Renée skrev om och försöka få mer "kött på benen".

Stor och varm kram till dig! Synd att du måste vänta så pass innan du kommer in på Öron.

Londongirl sa...

Åh Smulan är du också yr!? Vad tråkigt att du har fått den sjukdomen!! Hoppas nu att det kan gå i den utvecklingen så att det blir lindrigare i alla fall!

Jag är också yr sen några veckor tillbaka. Vet inte vad det beror på. Flög till London med ont i bihålorna och kände att jag efter det var lite "svajig" när jag vandrade runt i London. Sen när jag flög hem igen var jag fortfarande täppt i bihålorna och när jag kom hem var jag så yr!! Kunde inte gå rakt utan att hålla i mig i väggar och allt runtomkring mig.

Var hemma från jobbet en vecka och det var så snurrigt!
Nu är det bättre men inte alls bra. Vinglar runt fortfarande....på sjukvårdsupplysningen sa de att transporter hör till en av de vanligaste orsakerna till yrsel.
Jag har ju hört talas om att man kan få det när man tex. är ute på en båt länge....
Men jag har aldrig märkt av sånt själv och det här är jättejobbigt att vara yr!!

Så jag lider med dig vännen! Yrsel är så svårt att hantera! När det var som värst kunde jag varken läsa eller titta på TV. Gå omkring var inte tal om!

Berätta hur det går för dig och vad de säger på Öron sen när du varit där! Vill så gärna höra hur det går för dig.

Varma kramar och tankar från mig.

Tuvstarr sa...

Åh stackars dig. Har läst om sjukdomen via lnken i ditt inlägg, men hade inte hört om den förrut. Hoppas anfallen minskas.
Alles Gute von mir.
Stor kram.

thord.wiman sa...

Men vad obehagligt och frustrerande Smulan. Oberäknelig sjukdom Menieres, fast hoppas det är något annat, tillfälligt bara på kroppslig genomresa, kilar vidare spontant, en inflammation kanske.
Hoppas på det bästa!! gör thord.
Hej!

smulan sa...

Christina: Ja, yrseln är verkligen besvärlig. Jag vill verkligen tro att det går över. Jag ska ta ett seriöst samtal med min öronläkare så snart det går. Tack för dina tankar Christina!

Londongirl: Inte du också! Möjligen ligger det något i vad du skriver om dina besvär med bihålorna kombinerat med flygning. Men så lång tid efteråt? Har du undersökt dig?

En tanke finns hos mig... har yrseln något samband med vaccinationen mot svininfluensa ..??

Allt gott!

Tuvstarr: Det hoppas jag med! Alles gutes zu dir auch!

Thord: Jodå, jag har varit inne på det här med virus också. Men jag har inga som helst infektionsparametrar. Alla tidigare nämnda symtom tyder på Meniere.

Allt gott till dig med!

Anonym sa...

Jag måste sälla mig till skaran som beklagar ditt elände. Jag hoppas verkligen du kan få lindring av något slag.
Läste på om sjukdomen då jag inte hade en aning om hur den var. Det är därför jag är lite sen med att kommentera om du förstår.

Det lät inget vidare, då yrsel och illamående nog är det värsta man kan råka ut för som frisk människa. Förstår du hur jag menar? Det är av denna orsak jag inte kan ta mer än en drink till exempel. Yrsla är inte för mig :D. Vilken tur va?

Skämt åsido så hoppas jag att du får den lindrigare varianten efter att ha läst hur eländigt det kan bli. Sedan får jag väl vara lite självisk och hoppas att jag själv INTE drabbas av eländet. Har ju både öronsus och yrsel då och då.

Jag önskar dig en God Jul trots eländet, och vit lär den ju bli om jag läser väderkartorna rätt. T.o.m. vi har vitt nu.

Varma julhälsningar från Evy

smulan sa...

Evy: Idag har jag haft en "bättre" dag, så vi passade på att åka tll stan och julhandla lite. Min man var "assisterande hjälpreda", så det gick riktigt bra.

God Jul Evy ! Kram Anita

Inkan sa...

Tänker på dig Smulan.
Och hoppas att du med rätt medicinering blir hjälpt - så du slipper yrseln. Låter inte kul alls.
Hoppas du får en lugn jul och att du kan koppla av. Och att din snälla 'tomte' pysslar om dig!

Kram!

smulan sa...

Inkan: Tack snälla! Visst ska det bli en lugn jul! Och tomten med flera smånissar hjälper till också.
Känns bra! Kram!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vad tråkigt att du fått Meniere's. Känner inte till så mycket om den själv, men mitt råd är att söka information på nätet. Så har jag gjort med de diagnoser jag har och det blir faktiskt lättare att leva med kroniska sjukdomar, när man vet vad man har att kämpa mot. Så på det viset är det positivt att få en diagnos..

Hoppas du får en lugn och skön och God jul.
Kram Birgitta

smulan sa...

Birgitta: Håller med att internet är en rik kunskapskälla. Jag samlar kunskap från alla håll!

Är du hemma från Turkiet nu? Tack för alla dina härliga recept du bjuder på. En riktigt God Jul önskar jag dig!

Kesu sa...

Jag har ingen egen erfarenhet av det du beskriver, men jag kan livligt föreställa mig att det måste vara ett ren h-e. Tycker synd om dig. BRA att din man är så hjälpsam. Håller tummarna för att din öronläkare lyssnar på dig (som öronläkare bör han väl göra just det?!) och att du får bukt med problemet. Skickar varma tankar!

Anonym sa...

Ser detta augusti 2011, sa forhoppningsvis har det forsvunnit. Jag har haft lite liknande och i mitt fall rackte det att ga tilkl kiropraktorn sombande lite. en nerv var en aning i klam. Sa fick jag lite ovningar att utfora. Av och till far jag yrsel men da gar jag tillbaka till honom och sa ratar han ut rygg och nacke igen.
Lycka till
Charlotte

PS horde sommarprogrammet i Juli. Kul att hora pa

Anonym sa...

Har du möjligen amalgam i visdomständerna!

Anita sa...

Charlotte och Anonym:

Diagnosen "Menieres sjukdom" är verifierad. Men efter det första skovet av yrsel (ca 6 veckor) så har jag varit i stort sett besvärsfri. Jag tar en svagt urindrivande medicin för att minska trycket i örat, och jag tror den har haft viss effekt.

Jag är helt övertygad om att debuten av sjukdomen har med min utbrändhet att göra. Den debuterade i samma veva som jag "gick in i väggen". Jag har nu slutat att arbeta och känner väldigt sällan stress i samma utsträckning som i arbetet, och då förlöper allt bra. :)

Och visst har jag amalgam i tänderna! Men jag är tveksam till att det är amalgam som är orsaken till sjukdomen..

Katja sa...

Men Anita,
Utbränd blir man då cellerna inte orkar stå emot bägaren av kvicksilver som förgiftar kroppen när man har amalgam. Typiskt för denna förgiftning är dessa från början små symptom av allehanda slag som när man når medelåldern blir fler o fler...
Läste precis på en annan sida om en kille med samma symptom som dig (jag ser det som ett symptom i mängden, inte som en sjukdom i sig), han har skrivit om att det som talar emot att detta symptom orsakas av amalgam är att amalgam började användas långt efter att "sjukdomen uppfanns"...men där har han mer eller mindre fel, Kvicksilvret som användes i amalgam (och som gör en sjuk, det klassas som långt farligare än råttgift)användes tidigare som medicin. Jag hade över 78 olika symptom när jag var som sjukast, ett år efter amalgamsaneringen har symptomen lättat till ca 5 st.

Anna sa...

Hej!
Snubblade in på din blogg när jag läste om sjukdomen som drabbat pappa. Han fick diagnosen Meniere förra året, då han fick åka in med ambulans till sjukhuset.
Det har sedan varit bra fram tills för några månader sedan, då var det klippt igen, ambulansen hämtade honom igen.
Och nu efter senaste anfallet, har han ett 10-tal i veckan, han får vätskedrivande, och en annan sorts tabletter. Har även prövat prostafen, men det gjorde ingen nytta.
Vad tror ni, kommer detta försvinna? eller det kommer förbli såhär med otaligt många anfall i veckan?

Mvh anna

Anita sa...

Hej Anna! Jag lider med din pappa. Det är hemskt att ha dessa yrselanfall.
Jag inser att jag har haft tur. Jag har haft ett par rejäla skov av yrsel det första året, men sedan dess har det varit ganska lugnt. Jag tar fortfarande en tablett svag urindrivande varje dag (vågar inte sluta). Jag känner ibland av lite yrsel när jag blir stressad. Jag tror att Meniere är en stressjukdom - min dåvarande jobbiga arbetssituation var en bidragande orsak till min sjukdom, det är jag helt övertygad om.

Jag hoppas innerligt att din pappa blir bättre! Allt gott!