torsdag 27 augusti 2009

HastbullarMin mamma brukar ibland göra något som heter "hastbullar". Det är några slags enkla bullar som hon bakar när hon behöver göra något gott till kaffet i "all hast". Jättegoda bullar faktiskt; speciellt när de är färska. Jag trodde att det möjligen var ett recept från 1950-talet, men när jag häromdagen tittade i en gammal "Husmodern" från 1929 så fann jag denna reklamsida. Reklamen handlade egentligen om det gamla bakpulvret Rumford, men receptet på hastbullar fanns med!

Kul! ;)

19 kommentarer:

Anonym sa...

God morgon Smulan

Hoppas du känner dig gladare idag. Det tror jag du gör om du tänker på att baka :D

Dessa hastbullar finns i Sju Sorters Kakor och jag brukar baka dem ganska ofta. Älskar ju kubb och dessa påminner lite om dem. Men som sagt - de är godast nybakade. Men man kan ju frysa dem och då blir de så gott som nybakade när man tinat och värmt dem i mikron. Alla nymodigheter är inte dåliga nymodigheter. Som bullvärmaren mikron Hihi.

Ha en fin dag önskar Evy

Anonym sa...

Hej jag bakade hastbullar senast på semestern.Det går fort och enkelt och det är jättegott!Men det ska vara smör förstås..Mina nu vuxna barn bakade ofta hastbullar när dom var små och sugna på nåt gott. Hälsningar Daina Sollentuna/Lidgatu

Elisabet sa...

Förr i världen bakade jag OFTA hastbullar, ofta med krossade kardemummakärnor i smeten och dom blev helt ljuvliga ..-, perfekta till kaffet eller ett glas kall mjölk!

Elisabet sa...

Ps. Nu ser jag ju, när jag klickar upp reklambilden, att där också finns kardemumma med .., ja, se där ..-) Ds.

smulan sa...

Evy: Ja, kanske blir det hastbullar nån dag..? Håller med att mikron är verkligen en välsignelse. :)

Daina: Oh ja, visst ska det vara riktigt smör! Hälsningar!

Elisabet: Tydligen är det bara jag som inte bakat hastbullar... Jag får nog sätta igång nu! Med kardemumma..

Londongirl sa...

Men vad roligt att du hittat receptet och att det var så pass gammalt! Min mamma bakade också ofta de här! Jag minns just det här att det var skillnad på hastbullarna för de klickades ju ut på plåten. Inte som när hon gjorde en "riktig" bulldeg. Jag har aldrig gjort dem själv och när jag ärvde alla hennes recept och kokböcker fanns det inte med. Antar att hon kunde det där receptet utantill.
Nu ska jag skriva av det från din bild.
Tack för en återblick i barndomsminnena! :-)

H sa...

Men hör du,
nog är det här ungefär glöhyppern på lissmål. Fråga mamma eller gôbben din. Dom känner säkert till ordet glöhyppern.
Här ser du att jag inte har fått det om bakfoten (!):
http://familjenmahlberg.bloggagratis.se/2009/06/03/1731340-glohypper/

Smulan sa...

H: Visst måste "glöhyppern" vara samma som hastbullar! Jag har hört ordet "glöhyppern" tidigare, men har inte satt det i samband med hastbullar. Tack snälla!

PS. Såg att länken gick till en bloggande Helgumsfamilj - kul!

Viola sa...

Vilken trevlig blogg jag hamnade på då jag googlade på "Myckelgensjö". Jag söker info om den väggfasta sängen i köket där.

Men vad finner jag bland mycket annat intressant - recept på hastbullar, d topiga ljusa "kubbarna" som mamma bakade ibland. Detta är en smak som jag inte prövat på år och dag!

Trevligt att ha hittat hit.

smulan sa...

Viola: Trevligt att du hittade hit! Hoppas att du hittar det du söker om Gammelgården i Myckelgensjö! (För det var väl den du menade?)

Viola sa...

Joo, nog var det gammelgården jag menade.

Min släkt på pappas sida har anor från Torsåker men själv är hemma för mej lite längre norrut. Ådals-Lidens släktforskarförening har jag därför haft kontakt med.

Jag tar med Smulans blog i min lilla blogglista om du inte misstycker. Trevligt att finna bloggare med liknande intresse som mitt.

Jag började blogga i år för att det kändes kul och för att det är ett sätt att opretensiöst får ur sig lite om släkt- och hembygdsforskning och kanske lite byggnadsvård, men jag väntar mig ingen stor läsekrets.

smulan sa...

Viola: Vilken intressant blogg du har! Vi har ju samma intresse av släkt- och bygdeforskning, ser jag. Bland annat.
Jag återkommer till dig!
Allt gott!

smulan sa...

Viola: Tillägg.. visst får du länka till min blogg! :) Bara kul!

Blogg bakning - recept sa...

Fin blogg..kram

smulan sa...

Bakning-recept: Detsamma! Vilka underbara godisrecept du har. Måste absolut testa något..

Kesu sa...

Gamla tidningsurklipp är så roliga, både innehåll och illustration. Vad skulle du säga att varm ugn är, 175 grader? Blev så sugen när jag såg receptet, även om jag inte har just Rumfordpulvret. ;) Men 3 tsk? Verkligen? Måste prova. Tack för inspirationen.

smulan sa...

Kesu: Jag frågade min mamma; hon brukar inte använda mer än ½-1 tsk bakpulver. Vetemjölsmängden anpassas också så att smeten blir hårdare än sockerkakssmet. Ugn ca 225-250 grader tills hastbullarna ser färdiggräddade ut.

Lycka till!

smulan sa...

Tillägg: Mamma brukar ha 1 tsk hjorthornssalt i degen också!

Kesu sa...

Åh! Tack! Alltså 1 tsk hjorthornssalt OCH ca 1/2 - 1 tsk bakpulver, sedan skjuss in i 225-250 grader. Det här blir roligt att baka!