tisdag 30 juni 2009

Hjälp!

Läste för en tid sedan följande nyhet, och jag blev sååå trött....

"Bonus för snabba vårdråd.

Sjuksköterskor belönas med en tusenlapp om de klarar av sina samtal snabbt hos det vårdrådgivande företaget Medhelp. Råd på i genomsnitt högst 3.48 minuter ger bonus.

Sjuksköterskor belönas med en tusenlapp i månaden om de klarar av sina samtal snabbt hos företaget Medhelp som ansvarar för sjukvårdsrådgivningen i tre landsting. Råd på i genomsnitt högst 3.48 minuter ger bonus.

Företaget sköter rådgivningen i Stockholms, Södermanlands och Värmlands läns landsting. I Sveriges övriga landsting sker den i offentlig regi. Rådgivningen tar i genomsnitt 4.30 minuter hos Medhelp och då ingår journalföringen i den tiden. I resten av landet behöver samma arbete i snitt sju minuter.

Medhelp ställer samtidigt kvalitetskrav för att betala ut bonusen, skriver Dagens Nyheter (DN). Sjuksköterskan får till exempel inte ha rått folk att i onödan gå till akuten eller avrått någon svårt att sjuk vända sig dit. Klagar en patient på dåligt bemötande försvinner också bonusen.

- Vi vill premiera de sjuksköterskor som har en hög effektivitet och samtidigt håller en hög kvalitet, säger Medhelps produktionschef Geir Erik Hyvärinen i tidningen och tillägger att systemet är frivilligt.

Kritiker varnar ändå för säkerhetsrisker med bonusen.

- Risken finns att man börjar tumma på kvaliteten och försöker avsluta samtalet snabbt, säger Vårdförbundets styrelsemedlem Katarina Johansson till DN.

För en tid sedan blev en treårings dödsfall i tarmvred mycket uppmärksammat. En sjuksköterska hos Medhelp gav i två samtal pojkens mamma rådet att inte ta honom till akuten trots att han snabbt blivit sämre. Först i det tredje samtalet sade sköterskan åt föräldrarna att ta barnet till sjukhus, men då var det för sent.

Sköterskan förklarade för Socialstyrelsen efter en lex Mariaanmälan att hon känt sig stressad av att klara samtalen på kort tid."


Tack och lov ändrade sig Medhelp:

"Företaget Medhelps ledning har vid ett extra möte, i samråd med facket, beslutat att avveckla det omdiskuterade belöningssystemet, enligt ett pressmeddelande.

Medhelp grundar sitt beslut på en enkät bland sina sjuksköterskor där de allra flesta varit negativa till bonusen samt på den senaste tidens medieuppmärksamhet.

Medhelp sköter sjukvårdsupplysningen i tre landsting. Bonussystemet gick ut på att sjuksköterskorna som svarar i telefon fick bonus för att klara av samtalen så snabbt som möjligt."

TACK!

8 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Hjälp, var ordet!
Igår läste jag i GP att Medicinalstyrelsen knäpper fyra läkare och annan personal på näsan för att ha missat blodförgiftning på en ung kvinna (39). Alla skyller på alla och för lite tid.
Kvinnan dog, vad hjälper väl en knäpp på näsan då?
Jag är rädd!
mvh R

smulan sa...

Reneé: Tragiskt. Fel begås ibland även i sjukvården, men det ska INTE bero på sjuksköterskan får bonus genom att inte lyssna på vad patienten.
En fortsatt fin sommar önskar jag dig!

Tuvstarr sa...

Man kan spara mycket kostnader, när man sänker lönerna av folk som funderar ut såna dåliga ideer!

Ptr sa...

Något håller på att hända med vårt land, det har smugit sig in en kyla mellan beslutsfattare och drabbade. Inte trodde jag att det skulle gå så snabbt att byta fot för byråkraterna...

Läste just på Aftonbladets websida om jämtländskan Ing-Britt, döende i cancer, men nekad av arbetsförmedlingen att stå som sjuk, utan placerad som arbetssökande. Det innebar att hon fick leva knapert sin sista tid i livet. Nu har hon "postumt" tillerkänts kompensation, men någon utredning av vad som gick snett tänker myndigheten inte göra. Chefsjuristen gör en märklig logisk logisk kullerbytta när hon förklarar varför: "Nej, för det här ska inte hända. Vad jag vet är det inte vanligt förekommande att det blir så här". Alltså 1/det här skall inte hända. 2/ "Vad jag vet är det inte vanligt..." De gitter tydligen inte ens att försöka att ge människor ett anständigt bemötande längre...

Kersti sa...

Trött är bara förnamnet

smulan sa...

Tuvstarr: Ibland funderar man hur folk är funtade som får sådana omänskliga ideér. Man blir rädd för framtiden..

Peter: Jag läste också om kvinnan med cancerdiagosen som var tvungen att söka arbete för att klara sig ekonomiskt. Det är frustrerande att läsa detta eftersom vi vet att det inte var en enskild händelse. Det är flera som har drabbats.
Omänskligt och helt ovärdigt ett land som Sverige.

Kersti: Ja, man blir trött och kraftlös. Man känner sig vanmäktig ibland av alla dumheter.

Marianne sa...

Det var ju tur att de tog bort det där systemet till slut i alla fall.

Du har också en jättefin blogg! Jag kommer tillbaka!

Marianne

smulan sa...

TACK Marianne!
Varma hälsningar Smulan