lördag 4 april 2009

Mindre presentabla släktingar...

Det går en serie på TV nu på tisdagar som heter "Vem tror du att du är", om någon har missat det? :) Det visar sig vara en mycket bra och intressant släktforskningsserie med program om olika kända människors för dem tidigare okända släktingar. Tyvärr missade jag det första programmet med skådespelarskan Helena Bergström, men jag såg programmet med f.d. justitieministern Thomas Bodström häromkvällen.

Det var ett intressant program med mycket bra och innehållsrik research, tycker jag. Bland annat hade man lyckats hitta gamla filmer med huvudpersonen Nils Rundgren, och träffat människor som kände Thomas Bodströms morfars bror; luffaren, konstnären och bohemen Nils Rundgren "Björnjägarn". En jättemysig "gubbe"! Och vilka underbara naivistiska målningar han skapade! Några av hans tavlor har till och med varit utställda på Liljevalchs i Stockholm, och den som har glädjen att äga en tavla av "Björnjägaren" vet att hans tavlor har ett inte helt obetydligt ekonomiskt värde idag.

Jag blev imponerad av programmets höga kvalité och intressanta utformning.

Ännu mera "kött på benen" (och som inte togs upp i TV-programmet) får man av den här diskussionen i Proveniens Fokus där ytterligare forskning på Nils Rundgrens familj har gjorts. En mycket intressant diskussion! Bland annat får man veta i diskussionen att en något mindre presentabel släkting, Nils Rundgrens far - tillika Thomas Bodströms morfarsfar - återfanns i Sollefteå efter en spektakulär rymning. Vem kunde tro att en f.d. justitieminister och advokat hade en morfarsfar som var dömd till fängelse, efterlyst under alias och på rymmen i Finland? :) Fast jag tror Thomas Bodström ler lite och tycker att morfarsfadern är en extra krydda i sin släktkrönika med tanke på sin egen yrkeskarriär. Tror ni inte?

I Anbytarforum finns också en diskussion om Nils Rundgren - "Björnjägarn"

Det ska bli spännande att följa de övriga programmen i serien!

Och på tal om mindre presentabla släktingar så berättar Magnus här om en sådan; nämligen min mans farmors kusin Petter Magnus Lidfors! :)

9 kommentarer:

londongirl sa...

Det här hade jag missat totalt. Det låter som en bra serie. Speciellt eftersom det verkar välgjort. Tack för tipset!

smulan sa...

Londongirl: Jag ser fram emot de övriga programmen i serien. Hoppas de är lika bra som det förra!

Inkan sa...

Du kan se dem på webbTV- på svtplay.se Och av vad jag läst mig till så finns de tillgängliga ett år framåt! Vilken service.

Själv såg jag programmet om Boströms udda släkting på webben, för jag var upptagen när det sändes på TV.

Ha en skön dag!
I Stockholm strålar solen från en blå himmel och det är varmt!
Nu ger jag mig ut i naturen och motionerar. Vilket behövs:)

smulan sa...

Inkan: Tyvärr kan jag inte se web-TV här i Omsjö med min långsamma uppkoppling. Det blir bara "hackat och malet" :)

Här är det mindre soligt idag, men jag ska strax ge mig ut på en guidad skidtur till Botilsstenen som jag berättade om tidigare i bloggen.

Ikväll blir det en föreställning om Povel Ramel med bland annat Jacke Sjödin och Meta Roos. Det ska bli kul!

Ha en riktigt fin dag i solen, Inkan!

reneesfotoblogg sa...

Tänkte också tipsa om svtplay men då går ju inte det. Du kan ju ha det i åtanke om du skulle komma till "bebodda trakter".
Följer naturligtvis denna programserie eftersom jag nosat på ämnet.
Dock kom jag av mig när alla foto försvann med en kvaddad hårddisk.
Därför har jag tre externa hårddiskar nu för tiden.
Ha en bra dag!
mvh R

Anonym sa...

Hej Smulan

Jag råkade passera tv'n och blev sittande framför detta program om "Björndödaren" då jag sett hans konst tidigare. Det jag tyckte var absolut roligast i programmet var Thomas Bodströms mammas kommentarer. Hon såg för härlig ut och hade verkligen distans till detta. Den ende som såg obekväm ut var väl den gamle Bodström. Såg då inte en reaktion i mungiporna där inte.
Här har våren kommit på riktigt nu. Idag landade den första sädesärlan utanför köksfönstret samtidigt som en steglits också fanns där. Underbart :D Vet att sädesärlan funnits på gården några dagar redan för min man har plöjt och såg då denna vippande vårhälsning bakefter i plogfåran. Den kallas ju även plogärla här :D

Hej från Evy

Kersti sa...

Det låter som ett jätte spännande program som jag helt har missat. Inget konstigt med det eftersom jag missar i stort sett alla program hela tiden utom möjligen Babel som jag brukar lyckas hålla reda på. Tv är inte riktigt min grej, så enkelt är det. Det finns så mycket annat. men ska se om jag kan lyckas med det här programmet.

smulan sa...

Reneé: det här med externa hårddiskar är en jättebra idé! Eftersom jag nyligen skaffat mig en bärbar dator så har jag insett vad bra det är att kunna använda en extern liten hårddisk för sparade bilder m.m. Utan att behöva ladda ner allt i datorn. Toppen!

Evy: Jag tyckte Lennart Bodström var sig ganska lik förutom han blivit äldre. Han var aldrig någon specielt talför eller vän av stora känsloyttringar under sin aktiva tid heller! :)

Vädret är surt och regnigt - solen har tyvärr gömt sig också. Men sädesärlan väntar jag ivrigt på!
Ha det gott!

Kersti: Jag selekterar också TV-programmen. Det är så mycket skräp på TV, tycker jag. Eller så börjar man bli gammal...:)

Utblickaren sa...

Hittade din blogg via en länk på DIS hemsida och måste säga att jag håller med dig om SVT-programmet "Vem tror du att du är", det är väldigt inspirerande, det är ju alltid roligt om man kan få fram mer kring sina anor än just bara födelse, husförhör, barn och död. För tänk vilken lycka att hitta bandat material t.ex.
/Utblickaren