måndag 6 april 2009

ReseleladderResele-ladder var ett känt begrepp när jag var liten och jag minns att de äldre påstod att det var de varmaste och slitstarkaste skor som fanns. Jag minns att min morfar hade ett par skomakarsydda ladder från Resele, och fortfarande hänger ett par gamla outslitliga ladder i en garderob som min svärfar har haft.

Jag tycker det är jättehäftiga skor - Reseleladdern!

Harriet skriver: "Bilden och versen om Resele-laddern var publicerad i Nya Norrland 1982. Johan Jakobsson (1926 -1999) var född i Söderfors och de var fyra pojkar i familjen. Hans pappa sydde laddor till hela familjen och det var hans laddor som jämfördes med de fina laddor som fanns att tillgå i Resele."


Mer om Reseleladder: http://smulansblog.blogspot.se/2009/04/reseleladder-del-3.html

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Jag hade ladder då jag gick i småskolan, och jag tror mammas mormor gjorde ladder i Resele. Hon var ju skomakare. Roligt att läsa den här versen i alla händelser :D

Hej från Evy

smulan sa...

Evy: Ja, visst är det en skön vers!
Jag har fått namn på ett par skomakare som gjorde ladder i Resele: Anders Peter Arnell (1862-1948)och Rothmark. Men det fanns säkert flera laddermakare! Mina anor - Söderqvistarna - var ju också skomakare i generationer.

Elisabet sa...

Såna hade jag med .., det fanns en bild där jag som kanske 5-åring står ute och är alldeles klibb-snöig ..., jag tror byxorna var av vadmalstyg ... och snön blev som klumpig mot såväl skorna som byxorna.

Vi kallade dom för luddor, tror jag.

Näää, kan det ha varit möjligt?

Ja, inte ladder i alla fall.

smulan sa...

Elisabet: Jag minns inte att jag eller mina syskon hade ladder när vi var små, men det är möjligt att jag minns fel..

Det finns säkert flera dialektala ord för ladder. Om jag inte minns fel fanns en dialektal "ladd"-diskussion på Christinas blogg för inte så länge sedan?

Christina sa...

Nu går jag igång - är det luddor vi pratar om? ;)

Jag har faktiskt fått många positiva kommentarer om mina luddor den här vintern kan jag tala om. Det är flera som har frågat var man kan köpa dom.

Går jag in i den ekologiska livsmedelsaffären i Örebro t ex, då har jag flera luddbeundrare runt halsen innan jag hinner blinka ;)

Jag älskar mina luddor.
Är det någon som vet om man kan tvätta dom, jag har en hemsk förmåga att skita ner allt jag har på mig?

smulan sa...

Christina: Ja laddor/luddor verkar väcka många minnen. Jag har fått flera kommentarer och minnen om laddor till min e-post.

Hoppas någon kan svara på hur man tvättar laddor?

Anonym sa...

Det finns en tillverkare i Offerdal Jämtland Luddan.se, ring dit och fråga.