torsdag 16 april 2009

Les Miserables


I mitt förra inlägg sjöng Susan Boyle, "I dreamed a dream" från musicalen "Les Miserables".

Jag läste Victor Hugos roman "Samhällets olycksbarn" (från 1862) någon gång på 1980-talet. Det är en oerhört intressant historisk roman som detaljerat skildrar samhälle och politik i 1800-talets Frankrike. En bok som berörde mig djupt.

Musicalen Les Miserables är baserad på den romanen.

Wikipedia skriver:

"Romanen handlar om Jean Valjean som döms till fem års straffarbete för stöld av bröd. Efter upprepade rymningsförsök ökas hans straff till 19 år. När Valjean till slut blir frigiven är han hård och bitter pga all förnedring han fått uthärda, men han lyckas åter bli en god människa. Han kommer upp sig i samhället, och blir en framgångsrik industriman och borgmästare. Men från hans förflutna kommer Javert, en före detta fångvaktare som avancerat till polis, och som drivs av idén att en brottsling är och förblir en brottsling som aldrig kan sona sina felsteg. Han ser det som sin plikt att föra Jean Valjean tillbaka till tukthuset. Valjean tvingas fly till Paris med sin skyddsling Cosette."

Jag vistades en kortare tid i London 1988, och jag fick då tillfälle att se musicalen "Les Miserables" på Palace Theatre i Londons West End. Det var utsålda hus av musicalen, men jag fick genom kontakter möjlighet att köpa biljetter. Platserna visade sig vara bakom en pelare på läktaren, men trots att pelaren skymde något av föreställningen blev det en fantastisk kväll. En föreställning som jag minns med stor behållning.

En av föreställningens stora sångnummer var sången "I dreamed a dream".

Den sång som Susan Boyle sjöng i Britain´s Got Talent 2009...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan! Jag har denna fantastiska bok, som får mig att gråta mot slutet, i min bokhylla. Dessutom så har jag en video inspelning av musicalen som gjordes med anledning av Les Misérables 10-års jubileum i The Royal Albert Hall på 90-talet med bl.a. Colin Wilkinson (från Kanada), den ursprunglige Jean Valjean i den brittiska uppsättningen. Helt underbar! Mot slutet av videon får man se alla de som spelat Jean Valjean i andra länder marshera fram till schenen. Sen står de i rad bredvid varandra och sjunger ett stycke av " Do you hear the people sing?" på sitt eget modersmål. Tommy Körberg var där och sjöng förstås på svenska. Fantastiskt!

Minns du vem som hade rollen som Jean Valjean när du såg Les Misérables? Var det Colin Wilkinson? I så fall är jag jätteavundsjuk. Hans version av " Bring Him Home " får mig att rysa.
Jag har hittat en länk till en YouTube video där han sjunger just den låten.

http://www.youtube.com/watch?v=NrX_WT9LGzo

Lyssna och njut! :)

Kram
Lillan

Christina sa...

Nämen smulan, så lustigt! Precis den uppsättningen såg jag också i London när det begav sig och den var helt fantastiskt bra. Vi hade beställt biljetter långt i förväg, men jag minns att vi också satt på läktaren.

Jag minns särskilt en speciell scen som gjorde starkt intryck för att den var så enkelt och genialt genomförd.

Skam till sägandes så minns jag inte handlingen exakt, men i en scen tar en person livet av sig genom att hoppa ner i en strid vattenström.
Han hoppade en halv meter ner på ett tomt scengolv, och genom belysningseffekter och sina egna ålande rörelser, liggande på rygg, så ser man som åskadare plötsligt de hemska vattenvirvlar han förs bort i och det är något så fruktansvärt sorgligt och dramatiskt.
Såååå visuellt av precis ingenting.

smulan sa...

Lillan: Vad roligt att höra från dig! Hoppas allt ät väl?

Jag vet att jag har sparat programmet från föreställningen, men jag kan inte hitta det trots att jag sökte som en galning igår. Där stod aktörernas namn. Tyvärr minns jag inte namnen..

Men det var en fantastisk föreställning. DET minns jag i alla fall...! :)

Nu ska jag lyssna på Colin Wilkinson! Tack snälla för länken!

En varm kram till dig! Smulan

Christina: Jag gissar att det fanns bara läktarplatser kvar om man inte hade varit ute i mycket god tid...

Jag tyckte också att handlingen kändes lite rörig emellanåt, men jag gissar att det berodde på att jag inte förstod alla nyanser i språket. Men föreställningen i sin helhet tyckte jag mycket om.

Och visst var det en f a n t a s t i s k scenografi!

londongirl sa...

Jag har aldrig sett Les Miserables trots att jag sett så många musicaler i London. Har tydligen missta något. Visst var hon fantastisk Susan Boyle!! :-)

Nu ska jag också kolla in den om det går att lyssna till Colin Wilkinson.

Ha en bra fredag!

Anonym sa...

Tack Smulan, allt är väl här.:)

Christina nämner att en man hoppar ner i en strid vattenström. Jag kan tala om att det var 'police spy' Javert, som jagat Valjean i åratal. Så här står det på min videobox; Valjean pleads for time to deliver the unconscious Marius to hospital. Javert decides to let him go and, his unbending principles of justice having been shattered by Valjean's own mercy, kills himself by throwing himself in the swollen River Seine.

Lillan

smulan sa...

Londongirl: Som jag förstår av Wikipedias information om musicalen (länk ovan) så går musicalen fortfarande i London. På Queen's Theatre. Kolla nästa gång du är i London!

Lillan: Tack! Jag minns inte handlingen i detalj men jag har också minnen av den scen som Christina beskriver.