fredag 31 oktober 2008

"Multråmannen"


I somras kom äntligen tillfället att gå upp på Multråberget i Sollefteå, och i samband med det hörde jag talas om "Multråmannen" för första gången. "Multråmannen" var en herre som främst under 1950-talet uppträdde som lindansare på höga höjder, samtidigt som han gjorde en avklädningsakt och kröp igenom två mindre ringar. Min man hade sett honom uppträda en gång på 1950-talet.

Jag har fått veta att "Multråmannen" alias Max Morris hette Sture Källman, föddes i Sollefteåtrakten och att han senare emigrerade till USA eller Kanada.

Någon som vet mera om "Multråmannen"?

Tack Harriet för kortet!


Uppdatering 1:

Jag har av en journalist fått följande mail:

"Den rätte och riktige Multråmannen hette Ingvar Andersson. Han finns också omnämnd i den förnämliga Norrländsk Uppslagsbok, som du förstås har i hyllan. Där står det att han levde 1922-76 och använde artistnamnen Mr Ingvar och Mr Moos. Han blev känd som Multråmannen när han 1950 gick på lina över en 250 meter lång skreva vid Multråberget."

Tydligen fanns det flera herrar som var lindansare på Multråberget när det begav sig! :)

Jag har av en släkting till Sture Källman på fotot ovan, alias Max Morris, fått veta att han var född 1929 och lever fortfarande. I Kanada.

Tack alla som skrivit och lämnat uppgifter om "multråmännen"!

Reportagebilder av lindansaren Sture Källman, alias Max Morris, som gör ett avklädningsnummer på slak lina uppe på Multråberget i Sollefteå 1950: http://digitaltmuseum.se/021015813930

Uppdatering 2:

Tala om "tio små negerpojkar", fast tvärtom! :)

Multråberget tycks ha varit någon sorts träningscenter för den tidens våghalsar:

"Dom var flera som sprang på lina vid detta berg, men om det var Ingvar Andersson eller Sture Källman som var först det vet jag ej, men båda kallas för Multråmannen. Allt började med att Ingvars äldre broder Atle som 1945 var med på en amatörtävling i Sollefteå. Han dansade på en telefonlina (han gick mig veterligen ej på lina vid Multråberget) och Ingvar, Sture och Hasse blev så att säga inspirerade av honom, så till den grad att Sture ställde upp en lina på kvällen när han kom hem och sprang fram och tillbaka på den hela natten. Sedan så hade vi Hasse Karlsson som också gjorde ett nummer sittande på en pall och läste en bok.
Mikael."


Ett stort tack Mikael för detta!Atle Andersson strippar på lina! 1946. (se Mikaels mail ovan)

Tack Hans O. för bilden!

Diskussion Anbytarforum.

17 kommentarer:

Ptr sa...

Hittar en Sture Kallman som står som fastighetsägare eller motsvarande i Williams Lake, BC (British Columbia), Kanada, och där finns även en Ingrid Kallman, Massage Therapist (dotter?) Kan ju vara värt att kolla - Williams Lake ser ut som en ort som borde passa en norrlänning!

smulan sa...

Peter; spårhunden :)! Jag har fått ett liknande svar av Chris på Anbytarforum, så tydligen finns Sture Källman i Kanada! En avlägsen släkting till Sture Källman har också meddelat att han fortfarande lever.
Jag har träffat en bror och en syster till Sture Källman, men båda är numera avlidna.
Tack Peter!

smulan sa...

Jag kan komplettera att Sture Källman var född 1929 och lever fortfarande i Kanada. Allt enligt samma källa som ovan.

londongirl sa...

Vad roligt att det gick att spåra honom! Tänk om han visste där borta i Kanada att du skriver om honom. Det skulle nog glädja honom.
Helt underbar bild, vilken känsla det måste ha varit att gå där på linan.

Söta valpar här i förra inlägget. :-)

smulan sa...

Londongirl! Who knows..? :)

En uppdatering är gjort under inlägget.

Tuvstarr sa...

Helt otroligt, vad människor är i stånd att göra. Jättekul gammal bild, beundrar hur du hitter alltid såna. Hälsningar från Katrin

Anonym sa...

Tuvstarr! Det här kortet av "Multråmannen" är egentligen ett vykort, som är köpt via Tradera (en auktionssait på nätet) Jag har fått det av en vän.

En fin All Helgona helg önskar jag dig!

Smulan

smulan sa...

Jag tar mig friheten att lägga in detta mail:

"Hej!
Dom var flera som sprang på lina vid detta berg, men om det var Ingvar eller Sture som var först det vet jag ej, men båda kallas för Multråmannen. Allt började med att Ingvars äldre broder Atle som 1945 var med på en amatörtävling i Sollefteå. Han dansade på en telefonlina (han gick mig veterligen ej på lina vid Multråberget)och Ingvar, Sture och Hasse blev så att säga inspirerade av honom,så till den grad att Sture ställde upp en lina på kvällen när han kom hem och sprang fram och tillbaka på den hela natten. Sedan så hade vi Hasse Karlsson som också gjorde ett nummer sittande på en pall och läste en bok.
Mikael."

Tala om "de små negerpojkarna", men tvärtom! :)

TACK Mikael för denna roliga information!

Ptr sa...

Enligt en källa var tydligen Multråberget något av ett träningscenter för den tidens våghalsar, precis som Mikael skriver.

Har även hittat en annan bild på vad som sannolikt är "din" Multråman.

Anonym sa...

Peter!
Helt rätt! Enligt flera uppgifter i min mailbox så var Multråberget ett träningscenter för den tidens våghalsar på lina. Kortet på Sture Källman i Undrom ÄR lindansaren på Multråberget. Mikael har identifierat mannen. Tack Peter!

Smulan

smulan sa...

Lägger in detta inlägg från min gästbok 28/5 2009:

"Hej Anita
Jag har färska hälsningar från Sture Källman
Kommer hem i går från ett 2veckor långt besök i Kanada. Han fyller 80
år i september i år.
Han är farmare på en stor ranch.
Han har fru som heter Noreen de har 2 vuxna barn med familj.
Bo Bylund."

Tack Bo!!

Anonym sa...

I am Ingemar Sture Kallman and I would be the "Multråmannen" son! I would be more than happy to share with you any information about him. I was surprised to find this while doing some research on his hometown. I can't read Swedish, if you speak English, contact me on facebook where I have more of dads pictures on the highwire. By the way, he was Max Morris and never Mr Moos. Moos a different show. You can also write to me at k_oo_l@hotmail.com

Anita sa...

Thanks for your comment in my blogg!

It was a rather long time ago I wrote about Multråmannen, so I have forgot o lot about the story about him and all the others who made the same things as hi did. I will suggest you to make a translation with the Blogg-translation. I have this service also in my blogg! Then you can read what is written about your father and the others.


Best regards,
Anita Berglund

Anonym sa...

Hello
Shortly after writing to you, my mother and Sture's wife passed away. He is speakng of returning to Sweden for an extended visit at some point in the next year. I have made him aware of the post which made his heart warm. I would imagine he will come to Lokom and the Mt. I am hoping I could accompany him but I am unsure of that happening. Regards, Ingemar

smulan sa...

Hallo Ingemar!

I´m sorry about your mothers death.
Thank you for writing to me!

My best regards to Sture Källman and to you.

All the best!
Anita

Mattias sa...

Är det någon som vet om "Multråmannen" hade möjligheten att återkomma till Sverige igen?

Anne Scott sa...

I just spoke to Sture Kallman -- he is a wonderful gentleman! (I interviewed him for an update about our wildfires here in British Columbia). He still lives in Williams Lake, BC, as confirmed by others on this post, including his son. Here's an article about him last year that appeared in our local paper: https://www.princegeorgecitizen.com/news/local-news/wildfire-evacuee-a-former-high-wire-artist-1.21277657